Dinamo, venim! Iaşul cu două feţe şi arbitrajul cu o singură faţă … urâtă

miercuri, 01 iulie 2020, 01:43
5 MIN
 Dinamo, venim! Iaşul cu două feţe şi arbitrajul cu o singură faţă … urâtă

Politehnica Iaşi – FC Hermannstadt 2-3 (2-1), în etapa a VII-a a play-out-ului Ligii I de fotbal * dezavantajată de arbitri, Poli a controlat prima repriză, dar a căzut după pauză şi a pierdut în faţa unei contracandidate la evitarea retrogradării

Poli: Rusu – Cabral, Klimavicius, Frăsinescu, Şerban – Horşia (’58 – Chacana), Breeveld (’58 – De Iriondo), Passaglia (’88 – Popadiuc), Grădinaru – A. Cristea (’31 – Omoh), Luckassen. Antrenor: Mircea Rednic.

Hermannstadt: Cristiano– Vodă (’27-Tiago), Viera, I. Stoica, Opruţ – Caiado (‘90^1 – Buşu), Dâlbea, Romario, Jo – Debeljuh (’85- Petrescu), Bălan (’46 – Yazalde). Antrenor: Ruben Albes.

Cartonaşe galbene: Cristea (’31) Cabral (’55), Şerban (’60), Luckassen (’86) – Opruţ (’29), Jo (’41), Romario (’86), Dâlbea (’88), Petrescu (’90).

Arbitri: Radu Petrescu; Bogdan Gheorghe, Alexandru Vodă.

 

1-0, min. 9: Luckassen a reluat cu capul, din careul mic, după o centrare de pe stânga a lui Grădinaru;

1-1, min. 13: Vodă, cu un şut deviat de la 15 metri, Breeveld întorcându-se cu spatele la şutul adversarului;

2-1, min. 41: Horşia centrează dintr-o lovitură liberă, lateral dreapta, Luckassen reia de la 6 metri;

2-2, min. 56: Romario a transformat un penalty acordat în urma unui henţ în careu comis de Cabral după un şut trimis de Opruţ;

2-3, min. 76: Dâlbea centrează de pe stânga, Debeljuh reia de la 8 metri, de lângă Şerban.

 

Politehnica Iaşi a şters imediat iluzia renaşterii, apărută după succesul de sămbătă, în faţa Chindiei Târgovişte, primul după restartul care adusese trei eşecuri în campionat şi o umilinţă în Cupă, la Sfântu Gheorghe. Aseară, Poli a pierdut acasă în faţa unei echipe extrem de modeste, Hermannstadt, care a avut o singură calitate aseară: a pus osul. E drept, succesul sibienilor a fost facilitat şi de arbitraj, Radu Petrescu deavantajând în câteva faze importante Iaşul. A da vina numai pe arbitru ar însemna o mare eroare, mediul viciat existent în Copou fiind decontat din plin de echipă.

Poli a intrat bine în joc, tactica lui Rednic, de a insista cu construcţia pe partea lui Grădinaru, care îl avea în faţă pe crudul Vodă, dând roade. Mijlocaşul ieşean a şutat în minutul 7, iar peste două minute a centrat decisiv pentru Luckassen. Oaspeţii au egalat însă repede, norocos, după doar patru minute. Iaşi nu a acuzat şocul şi a dominat meciul în continuare, uneori cu autoritate, Luckassen fiind în prim plan. Atacantul ieşean a găsit din nou drumul spre gol în minutul 41, după ce a mai avut posibilitatea de a înscrie şi în minutele 16 şi 20.

După un prim act încheiat în avans, chiar dacă arbitrul nu a acordat un penalty clar, Poli a gestionat prost pauza. Drept urmare, în minutul 56 oaspeţii au egalat iarăşi, din penalty, prin Romario, e drept, după o nouă eroare pro-Sibiu a arbitrului, care nu a sancţionat un fault înainte de henţul lui Cabral din careu. Moldovenii au replicat imediat, prin Klimavicius (’58 şi, mai ales, ’65), însă fără efect pe tabelă. Lovitura de măciucă a venit în minutul 76, când Debeljuh a punctat iarăşi pentru ardeleni, care au avut posibilitatea de a mai înscrie o dată în minutul 90^6, prin Opruţ, scăpat singur cu Rusu. Până la acea fază, Poli a atacat şi cu Frăsinescu vârf, însă nu a reuşit să-şi creeze vreo ocazie importantă, singura speranţă fiind oferită în minutul 79, când Cristiano l-a blocat pe Chacana.

Iaşi a pierdut astfel puncte uriaşe în disputa cu o altă echipă care fuge de retrogradare, a căzut pe locul de baraj şi trebuie să aibă o cu totul altă faţă în returul play-out-ului dacă vrea să mai aibă şanse să joace şi din vară.

 în elită

Ionuţ Popa şi Romilă II – cetăţeni de onoare ai Iaşului

 

^ Ieri, Consiliul Local Iaşi a decis să acorde post mortem titlul de cetăţean de onoare al Iaşului pentru Ionuţ Popa şi Mihai Romilă, care au decedat săptămâna trecută la 67, respectiv 69 de ani. Popa a fost cel mai iubit antrenor al Politehnicii, pe care a pregătit-o în perioada 2004-2009, 2010, 2011-2012, în timp ce Romilă II, fost internaţional, a fost, alături de Simionaş, simbolul echipei apreciate din anii ’70 şi începutul anilor ’80. La peluza arenei din Copou, fanii au postat două bannere uriaşe, pe care scria: “Uneori, uităm că totul e efemer şi trecător. Rămas bun, nea Popică, Iaşul îţi e recunoscător” şi “Am crescut cu poveşti despre marele Romilă II. Rămas bun, domn’ profesor. Plângeţi, plângem şi noi”. Înainte de startul partidei s-a ţinut un moment de reculegere în memoria celor doi. Pe parcursul meciului şi la final, galeria Politehnicii, adunată în faţa stadionului, a strigat des numele celor doi. Jucătorii ieşeni au purtat banderole negre pe braţ. ^ Poli a fost dezavantajată de arbitru în mai multe rânduri. În minutul 24, Iaşi a solicitat penalty la duelul Grădinaru – Vodă, însă faza nu a fost foarte limpede. În schimb, în minutul 37, Luckassen a fost ţinut clar de Stoica în careu, fără a se acorda lovitură de la 11 metri. În plus, cu câteva minute înainte, Cristea a fost scos din joc după o intrare extrem de dură a lui Viera, la care nu s-a acordat nici “galben”. Apoi, la faza dinaintea penaltiului oaspeţilor, Şerban a fost lovit de Caiado, dar jocul a fost lăsat să continue. ^ Pentru ca tacâmul necazurilor Politehnicii să fie complet, ieri, fostul manager, Horia Sabo, a anunţat că a câştigat un prim proces cu gruparea ieşeană, care l-a dat afară ca urmare a unui război pentru putere iniţiat de fostul preşedinte, Adrian Ambrosie, actual manager la Poli. ^ Doi dintre titularii oaspeţilor, Jo şi Bălan au jucat în trecut la Poli, la fel ca Tiago Almeida, rezervă în start.

 

 

Declaraţiile tehnicienilor

Mircea Rednic (Poli Iaşi): „Diferenţa a fost făcută de domnii arbitri, care au reintrodus Sibiul în joc. Am avut un penalty şi jumătate care nu ni s-a acordat. Iar la faza loviturii de la 11 m acordată lor, Şerban a fost faultat, dar nu s-a văzut. În rest, e vina noastră, am intrat după pauză în jocul lor cu mingi lungi. „

Ruben Albes (Gaz Metan): „A fost un meci bun şi o evoluţie care oglindeşte munca noastră. Am câştigat trei puncte care valorează mult. Eu am încredere în echipa mea şi după acest meci vom redeveni modeşti şi ne vom gândi la meciul următor”.

: Clasament: 1. Viitorul – 31 p; 2. Voluntari – 24 p (8-2); 3.Sepsi – 24 p (10-9); 4. Clinceni – 23 p: 5.Hermannstadt-21 p; 6. Poli Iaşi – 18 p (7-8);7. Chindia – 17 p (3-6, -1j); 8. Dinamo – 17 p (1-6, -2j).

FOTO: Adrian CUBA// Agerpres

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii