Dinozaurii din Jurussian Park

luni, 28 februarie 2022, 02:50
1 MIN
 Dinozaurii din Jurussian Park

Întrebarea unui ucrainean la Radio Erevan:
– Este adevărat că Rusia n-a atacat niciodată pe nimeni de-a lungul istoriei, cum susţine Dmitri Sergheievici Peskov?
– În principiu, da, dar au cam trecut vremurile în care puteai vinde gogoşi pe post de gogonele… (20.02.22)

„Săptămâna trecută, mi-am încheiat articolul cu un banc marca Radio Erevan. Apoi s-a încins de-a binelea treaba cu ruşii de la graniţa cu Ucraina, iar într-o postare FB, în care istoricul clujean Ottmar Traşcă comenta halucinanta declaraţie a lui Dmitri Sergheievici Peskov (purtătorul de cuvânt al lui Putin), conform căreia «Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni de-a lungul istoriei sale. Iar Rusia, care a supravieţuit atâtor războaie, este ultima ţară din Europa care ar vrea să vorbească sau măcar să pronunţe cuvântul ‚război’», enumerând cazurile în care Rusia/URSS a atacat pe alţii, apoi încheindu-şi postarea cu unul din vestitele bancuri marca Radio Erevan:

Un ascultător întreabă: Cu cine se învecinează URSS?

Radio Erevan răspunde: Cu cine doreşte!

Ei bine, până aici ajunsesem miercuri cu articolul pentru azi care urma să fie despre Radio Erevan. Adunasem o serie de bancuri marca Radio Erevan (bună parte din online-ul german – pe Wikipedia în limba germană există chiar un articol dedicat fenomenului R.E.!), apoi, mda, joi dimineaţa, după cum o lume-ntreagă a văzut, Rusia lui Putin a invadat Ucraina. Joi, 24.02.2022, a fost, deci, prima zi de „război lângă noi” (cum a titrat TVR1).

Ca să formulez în stil Radio Erevan:

Întrebarea unui ascultător: Se mai pot face glume pe seama unui război care numai glumă nu e?

Răspunsul Radio Erevan: În principiu, da, dar numai d-alea sinistre

În cele ce urmează, mă limitez la câteva însemnări pe marginea războiului în desfăşurare.

24.02.2022

Dimineaţa, cu un ochi pe televizor, cu altul în mobil. Citit articol în Frankfurter Allgemeine Zeitung în care autorul Nikolas Busse FAZ-Beitrag Busse trage două concluzii dure: că vistieria de război a lui Putin a fost umplută de Occident şi că politicienii din Vest n-au luat în serios avertizările venite de la ţările din Estul Europei.

Pe la prânz, am vrut să postez următorul enunţ pe FB: Nu m-am uitat tot anul ăsta la ştiri cât m-am uitat azi – şi ziua nu s-a terminat. Nu l-am mai postat.

Citesc pe mobil un titlu-întrebare pe rfi.ro: „Până unde va merge Putin” (în conflictul cu Ucraina şi cu Occidentul în general, se subînţelege). Răspunsul marca R.E. ar fi: Până unde va putea, respectiv va fi lăsat…

25.02.2022

Pe la 10 dimineaţa, sunt la un chioşc de ziare, când îmi sună telefonul. E unul din cumnaţii mei din Germania: „Ce faci, ţi-ai făcut rucsacul să pleci la Amnaş?” (cumnatul) „Câţi kilometri îs până la graniţa cu Ucraina?” (sora mea) „Habar n-am, 150, 200?”

Mă documentez ulterior: 173 până-n nord, la vama Siret, 256 până la vama Giurgiuleşti (judeţul Galaţi).

Cică Rusia nu vrea să ocupe Ucraina, ci s-o elibereze! O zice dinozaurul Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, într-o conferinţă de presă, cu imagini transmise de BBC World News. „Russia wants to «free Ukraine from opression»”.

Păi nu? Sună tare cunoscut.

26.02.2022

Ştirea dimineţii, pe Digi 24: „A treia zi de război. Ucraina rezistă”!

Neputinţa lui Putin: văd o declaraţie a preşedintelui rus cum îi cheamă pe militarii ucraineni să întoarcă armele împotriva propriului guvern, să trădeze, adică, care chemare însă nu trădează decât faptul că armata rusă e departe de „graficul” invaziei, de socoteala de acasă. Hai că măcar ucrainenii sunt în „grafic”, în frunte cu preşedintele Volodimir Zelenski care deja a impresionat, în sensul cel mai bun (spre deosebire de Putin…), mapamondul.

Azi, de-a lungul zilei, emisiunile de ştiri au dat preponderent imagini cu ucraineni care fug din calea războiului. Ştirea implicită? Înseamnă că în luptele dintre invadatorii ruşi şi armata ucraineană nu s-a întâmplat mare lucru. Cum ar veni: ruşii au cam bătut pasul pe loc.

27.02.2022

Ştirea dimineţii, pe Digi 24: „A patra zi de război. Ucraina rezistă”!

Am văzut o ştire (şi imagini) cu femei confecţionând cocktailuri Molotov, alta cu primarul unui oraş în care s-au confecţionat 3000 de cocktailuri Molotov – nu ştiu dacă este aceeaşi cu fabrica de bere din Ucraina care umple sticlele de bere tot cu cocktailuri Molotov. Şi confecţionez şi eu un banc marca Radio Erevan:

Un ascultător rus întreabă: E adevărat că populaţia ucraineană îi primeşte pe soldaţii noştri cu cocktailuri?

Radio Erevan răspunde: Da, cu cocktailuri Molotov.

Postez asta pe FB. O prietenă comentează: Şi varianta cu flori: „Da, cu coroane de flori”

În fine, un bilanţ lingvistic al ultimelor patru zile: am învăţat două expresii ruseşti. Iată-le:
Idi domoi! (Du-te acasă!)
Idi na hui! (Du-te-n p…!)

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii