Dle Chirica, trezirea: ne-a luat şi Oradea. Cifre grele, din cauza cărora primarul ar trebui să nu doarmă

sâmbătă, 04 mai 2019, 01:50
3 MIN
 Dle Chirica, trezirea: ne-a luat şi Oradea. Cifre grele, din cauza cărora primarul ar trebui să nu doarmă

Deşi are o populaţie cât jumătate din cea a Iaşului, bugetul municipiului de pe graniţa de vest a ajuns să fie mai mare decât al Iaşului. Comparaţia cu Clujul, care are o populaţie aproape egală cu a Iaşului, este de-a dreptul năucitoare pentru edilii ieşeni. Liberalii ieşeni cred că acolo este meritul unor administraţii PNL.

Adoptarea bugetului local al municipiului Iaşi a marcat o „reconfirmare a frăţiei PSD-ALDE-Chirica în Consiliul Local“, a remarcat ieri deputatul liberal Marius Bodea. El a descris bugetul votat de consilierii celor două partide şi ai PMP drept unul „catastrofal, de propagandă personală pentru primar şi deloc îndreptat spre marile nevoi ale oraşului, ale căror rezolvări sunt amânate de la an la an“. Liderul liberal a enumerat poluarea, traficul, spaţiile verzi, antreprenoriatul, deschiderea spre viaţa socială a tinerilor. Amintim că amendamentele propuse de consilierii PNL au fost respinse în bloc, inclusiv de cei de la PMP, deşi, a afirmat Bodea, ideile au fost preluate de la cetăţeni. Candidatul PNL la Primărie i-a transmis actualului primar că îi înţelege „durerea de unghii la cât a zgâriat la uşa PNL, în cele din urmă rămânând şi cu clanţa în mână“ şi că răzbunarea nu e contra PNL, ci pe ieşeni.

După ce şi-a vărsat năduful pentru cele întâmplate în şedinţa Consiliului Local de săptămâna trecută, Marius Bodea a făcut o comparaţie între bugetul Iaşului şi cele ale Clujului şi Oradei. Că în Cluj-Napoca primarului Emil Boc lucrurile stau mult mai bine decât în Iaşi, asta nu mai e demult o noutate. Interesant este că Oradea – condusă de un alt liberal, Ilie Bolojan – a depăşit Iaşul la mai multe capitole, deşi are o populaţie la jumătate faţă de Iaşi: doar 200.000 de locuitori. Astfel, bugetul propriu al primăriei orădene este mai mare decât cel al primăriei ieşene, în condiţiile în care compania locală de apă se află în subordinea lui Ilie Bolojan, şi nu a Consiliului Judeţean, cum e în Iaşi. Bugetul municipiului Oradea, inclusiv al instituţiilor subordonate Primăriei, este o dată şi jumătate mai mare decât bugetul general al Iaşului şi comparabil cu cel al Clujului, 1,5 miliarde de lei, faţă de aproape un miliard la Iaşi. Pe de altă parte, dacă instituţia condusă de Mihai Chirica tocmai şi-a aprobat un buget propriu (local) de 728 de milioane de lei, cel votat la Oradea este de 793 de milioane. Şi bugetul de investiţii, inclus în cel menţionat anterior, este mai mare în curtea lui Bolojan, 333 de milioane, decât în cea a lui Chirica, sub 300 de milioane de lei.

Valori per capita

Pe cap de locuitor stăm şi mai prost, a arătat, ieri, Marius Bodea: 781 de lei la Iaşi, aproximativ 2.000 la Cluj-Napoca şi 2.600 la Oradea. Anul trecut, Emil Boc a atras investiţii la Cluj de două ori mai mari decât a reuşit Mihai Chirica la Iaşi, iar Ilie Bolojan, la Oradea, de patru ori mai mari.

Comentarii