De Sănătate

Punem punctul pe știi

Topul veniturilor medicilor de familie

Doctorii care primesc cei mai mulţi bani de la Casa de Sanătate

sâmbătă, 30 iunie 2018, 01:50
3 MIN
 Doctorii care primesc cei mai mulţi bani de la Casa de Sanătate

În primele 5 luni ale anului, cabinetele celor aflaţi pe podium au primit de la Casa de Sănătate peste 110.000 de lei fiecare.

În topul decontărilor lunare ale medicilor de familie se regăsesc de ceva timp trei nume: dr. Camelia Răcilă, dr. Camelia Gabriela Untu şi dr. Elena Cracană. În primele cinci luni ale anului 2018, cele trei şi-au schimbat doar ordinea numelor pe cele trei locuri din top, numai în luna martie acestea fiind ocupate de alţi medici sau centre medicale, iar în luna aprilie, locul al treilea fiind luat de către dr. Elena Mitrea, medic de familie în Bălţaţi.

În mai, ultima lună în care Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi a raportat încasările medicilor de familie din judeţ, dr. Camelia Răcilă a decontat 28.330 de lei, ocupând astfel primul loc. Pe locul al doilea în ultima lună s-a situat dr. Elena Cracană, care a decontat 26.698 de lei, şi pe locul al treilea, dr. Camelia Untu, cu 26.596 lei. În luna aprilie, dr. Răcilă deconta 27.094 de lei şi era prima clasată în topul decontărilor, urmată de dr. Untu, pe locul al doilea, care deconta cu 1.000 de lei mai puţin. De această dată însă, dr. Cracană s-a situat pe locul al cincilea, decontând 24.654 de lei. Până în prezent, de la începutul anului 2018, fiecare dintre acestea a primit de la CJAS Iaşi peste 100.000 de lei pentru serviciile oferite. De exemplu, dr. Camelia Răcilă a decontat, în ultimele cinci luni, aproximativ 117.000 de lei, dr. Gabriela Untu 113.000 lei, iar dr. Elena Cracană 112.000 de lei. Interesant este faptul că dr. Răcila, medicul de familie din topul decontărilor din acest an, ocupa această poziţie şi în 2009, fiind unul dintre medicii cu cea mai vastă activitate.

Într-un articol publicat de „Ziarul de Iaşi“ acum nouă ani, dr. Răcilă spunea că îngrijeşte peste 3.500 de persoane asigurate, plus încă aproape 760 de persoane neasigurate, adică 4.200 de oameni care-i trec periodic pragul cabinetului din Paşcani. În prezent, aceasta spune că şi-a păstrat atât numărul asiguraţilor, dar şi cel al ajutoarelor cu care împarte bugetul lunar – un doctor, trei asistente şi personalul auxiliar, care se ocupă de contabilitate, întreţinere şi protecţia muncii.

„Am aproape 15 ani de când am cei mai mulţi pacienţi din judeţul Iaşi, astfel că sunt, de cele mai multe ori, cap de listă la decontări. Cu toate astea, din aceşti bani sunt plătiţi toţi membrii cabinetului, plus datorii şi impozite. Este nevoie de salarii motivante, deşi cele de acum sunt mici, ca să nu plece tocmai oamenii care cunosc problemele cabinetului. Nu ştiu dacă, mai ales acum, raportându-ne la colegii specialişti, rămânem cu jumătate din bani pe care îi primim. Şi aşa, eu sunt o excepţie, pentru majoritatea colegilor mei cu 1.800-1.500 de pacienţi. suma este şi mai mică“, a menţionat dr. Camelia Răcilă, medic de familie în Paşcani. Doctorul spune că oferă îngrijire la aproximativ 40-50 de pacienţi pe zi, iar CJAS decontează serviciile doar pentru 28. „Poţi să vezi 40 de oameni într-o zi, dar la final de lună se face o socoteală şi se decontează 28 de consultaţii pe zi. Pe restul pacienţilor ar trebui să-i taxăm, dar cum să o facem dacă omul este asigurat şi are acelaşi drept ca cel cu numărul 28“, a mai precizat dr. Răcilă. În 2017, dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi, spunea într-un articol al „Ziarului de Iaşi“ că nu toţi banii decontaţi de către medicii de familie merg în buzunarele acestora.

Spre exemplu, pentru un medic cu 1.200-1.500 de asiguraţi, această sumă reprezintă cam un sfert din valoarea decontată. Acest procent creşte odată cu numărul pacienţilor, dar nu depăşeşte niciodată 30-35%, susţinea acesta. Conform reprezentanţilor CJAS Iaşi, anul acesta au fost încheiate 410 contracte cu furnizorii de asistenţă medicală primară şi nu au existat rezilieri în ultima perioadă. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii