De Sănătate

Punem punctul pe știi

Doi medici şefi de secţie şi un manager de spital găsiţi în situaţii de incompatibilitate

vineri, 26 octombrie 2018, 01:50
4 MIN
 Doi medici şefi de secţie şi un manager de spital găsiţi în situaţii de incompatibilitate

ANI consideră că prof. univ. dr. Anca Victoriţa Trifan, dr. Gheorghe Dorobăţ şi ec. Teodor Pricop au avut funcţii de conducere în spitale în timp ce au fost şi administratori de societăţi comerciale.

Trei persoane cu funcţii de conducere în sistemul medical din judeţul Iaşi au fost găsite în incompatibilitate de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Este vorba de prof. univ. dr. Anca Victoriţa Trifan, şefa Şecţiei Clinice de Gastroenterologie II a Spitalului „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, dr. Gheorghe Dorobăţ, şeful Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Spitalului de Neurochirurgie Iaşi , şi ec. Teodor Pricop, managerul Spitalului Orăşenesc Hârlău. Conform comunicării ANI, dr. Anca Trifan ar fi deţinut şi exercitat simultan, în perioada 22 noiembrie 2016- 3 iulie 2017, atât funcţia de şef de Secţii de Gastroenterologie II, cât şi pe cea de administrator în cadrul societăţilor comerciale Endo Gast S.R.L şi Gatromedica S.R.L, încălcând astfel legislaţia în vigoare. „Nu vreau să argumentez în niciun fel decizia aceasta. Într-un fel, mă şi aşteptam pentru că am primit o hârtie de înştiinţare. Dacă se consideră că aşa trebuie, mă supun legislaţiei fără nicio problemă. Nu cred că voi contesta decizia, pentru că am mai făcut-o anterior şi n-am câştigat nimic, ba chiar am pierdut. Orice stabileşte statul român, asta voi face“, a precizat dr. Anca Vioriţa Trifan, şefa Clinicii de Gastroenterologie II, din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon“.

Surse din spital au declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ că dr. Anca Trifan nu ar fi singura aflată în această situaţie în Spitalul „Sfântul Spiridon“ si că mai mulţi medici au primit înştiinţări din partea ANI, conform cărora a fost începută procedura de evaluare a situaţiilor lor. Printre aceştia se numără şi prof. univ. dr. Laura Gheucă Solovăstru, şefa Secţiei Clinice Dermato-Venerologie, prof. univ. dr. Teodor Stamate, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă, şi prof. univ. dr. Dorin Chiseliţă, şeful Clinicii de Oftalmologie. Contactaţi telefonic de către reporterii „Ziarului de Iaşi“, dr. Teodor Stamate şi dr. Dorin Chiseliţă au negat că ar fi primit vreo astfel de înştiinţare, cel din urmă precizând că, dacă acest lucru s-ar întâmpla, şi-ar depune demisia de bunăvoie. În stare de incompatibilitate a fost găsit şi prof. dr. Gheorghe Dorobăţ, şeful Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi. Acesta a exercitat în perioada 22 noiembrie 2016 – 25 iulie 2017 simultan funcţia de şef secţie şi a avut calitatea de administrator al S.C. Best Carvic – Mercato S.R.L. „Astfel, persoana evaluată a încălcat dispoziţiile art. 178, alin. (1), lit. g) (în vigoare începând cu data de 22.11.2016) coroborate cu dispoziţiile art. 185, alin. (15) (în vigoare începând cu data de 22.11.2016) din Legea nr. 95/2006“, se precizează în comunicatul ANI.

În declaraţia referitoare la incompatibilităţi, pe anul 2016, publicată pe site-ul spitalului, prof. dr. Gheorghe Dorobăţ declara pe propria răspundere că nu se află în nicio situaţie de incompatibilitate. „Nu exercit nicio altă funcţie salarizată, nesalarizată sau/şi indemnizată, cu excepţia funcţiilor sau activităţilor în domeniul medical în aceeaşi unitate sanitară, a activităţilor didactice, de cercetare ştiinţifică şi de creaţie literar-artistică. Nu exercit nicio altă activitate sau funcţie de manager, inclusiv neremunerată, nicio altă activitate sau funcţie de membru în structurile de conducere ale unei alte unităţi spitaliceşti“, se arată în declaraţia acestuia. De asemenea, în acelaşi document, prof. dr. Gheorghe Dorobăţ a mai menţionat că se angajează să declare imediat „orice modificare apărută în legătură cu cele menţionate mai sus“, cu precizarea că îi sunt cunoscute dispoziţiile art. 292 din Codul penal referitoare la infracţiunea de fals în declaraţii. Acesta nu a putut fi contactat telefonic în cursul zilei de ieri. De asemenea, ec. Teodor Pricop a fost simultan, în perioada 1 august 2016 – 3 aprilie 2016, atât manager al Spitalului Orăşenesc Hârlău, cât şi consilier local în cadrul Consiliului Local al oraşului Hârlău. Acesta a fost apelat telefonic de reporterii ziarului, dar nu a răspuns pentru a oferi un punct de vedere. (Andreea ANTON, Mădălina OLARIU)

 

Comentarii