Povestea fabuloasă a puştiului care a spart conturile a sute de politicieni

Dosar-bombă cu un hacker la DIICOT Iaşi: parlamentari, viceprimarul şi afacerişti, printre victime

luni, 18 noiembrie 2019, 02:50
2 MIN
 Dosar-bombă cu un hacker la DIICOT Iaşi: parlamentari, viceprimarul şi afacerişti, printre victime

Un dosar cu informaţii care au dat frisoane nenumărator oficialităţi din Iaşi a ajuns la Tribunal. Acuzatul, un tânăr din oraş, este acuzat că a spart căsuţele de e-mail a multor persoane publice din Iaşi, printre acestea aflându-se şi parlamentari.

Cristian Alexandru Spătaru, un tânăr din Iaşi, va ajunge în sfârşit faţă în faţă cu judecătorii ieşeni pentru a explica ce secrete a aflat de la sute de ieşeni ale căror căsuţe de e-mail le-a spart-o acum mai mulţi ani.

Tânărul a semnat recent un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii de la DIICOT Iaşi, atitudinea sa aducându-i clemenţa anchetatorilor, care au fost de acord ca Spătaru să primească o pedeapsă cu suspendare.

Pe 5 decembrie, Tribunalul Iaşi urmează să tranşeze definitiv soarta hackerului ieşean, ale cărui acuzaţii sunt, printre altele, de acces ilegal la un sistem informatic şi violarea secretului corespondenţei.

Potrivit unor surse judiciare, sute de ieşeni, cei mai mulţi dintre aceştia politicieni din Iaşi, au primit în ultimii ani notificări de la DIICOT pentru a preciza dacă doresc sau nu să se constituie parte civilă împotriva lui Spătaru.

Acum aproape un deceniu, acesta a fost ridicat de procurori şi dus la audieri în cel mai spectaculos caz de acest gen de până atunci. Politicieni, afacerişti sau alte persoane de notorietate din Iaşi au căzut victime abilităţilor informatice ale lui Spătaru, care nu ar fi folosit datele adunate din conturile sparte pentru a obţine beneficii financiare.

Pe lista persoanelor care s-au constituit parte civilă împotriva lui Spătaru se numără: Gabriel Harabagiu, viceprimarul Iaşului, Daniel Oajdea, fost parlamentar, Gabriel Teodor Mineaţă, Daniel Mătăsaru, fost viceprimar, Aurel Dobaşu, jurnalist, Vlad Nedelcu, consilier local, Emil Burciu, dar şi Primăria Iaşi.

„E un dosar despre care nici nu mai ştiam că este deschis. Mă bucur că anchetatorii au finalizat cercetările şi au decis să îl trimită în faţa justiţie pe cel acuzat”, a comentat, aseară, viceprimarul Gabriel Harabagiu.

Cei menţionaţi sunt doar câţiva dintre cei care au fost de acord să se constituie parte civilă împotriva hackerului, lista fiind completată şi de persoane fără notorietate publică. Prezenţa municipalităţii pe lista victimelor este dată de faptul că Spătaru a spart şi site-ul Curierului de Iaşi, deţinut de Primărie.

Comentarii