Dosarul violurilor de la Seminarul Huși: prima decizie a judecătorilor ieşeni!

joi, 24 decembrie 2020, 02:50
2 MIN
 Dosarul violurilor de la Seminarul Huși: prima decizie a judecătorilor ieşeni!

Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au avut, ieri, pentru prima dată în faţă rechizitoriul emis de procurori în dosarul privind presupusele abuzuri sexuale ce au avut loc la Seminarul Teologic de la Huşi. 

Judecătorii ieşeni au decis ca fostul arhimandrit Sebastian Jitaru să fie judecat sub control judiciar, în timp ce fostul episcop de Huşi Corneliu Bârlădeanu va fi judecat în stare de libertate. Cei doi au fost trimişi în judecată zilele trecute de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi fiind acuzaţi de viol, agresiune sexuală şi şantaj.

În dosar sunt trei părţi vătămate, toate foşti elevi ai Seminarului din Huşi. Unul dintre ei este actual preot, susţin surse judiciare, în timp ce altul a fost agresat sexual atât de Jitaru, cât şi de Bârlădeanu, începând cu clasa a X-a. Strict juridic, fostul episcop este acuzat de viol şi agresiune sexuală asupra acelui băiat, care are acum 20 de ani, şi care a fost violat de mai multe ori de episcop, în 2017. Acelaşi tânăr, D.T., a fost violat şi de Jitaru, însă începând din 2015.

În cazul lui Jitaru, s-au mai adunat probe şi cu privire la violuri comise asupra altor doi seminarişti. Unul dintre aceştia ar fi încercat să se sinucidă după ce a izbucnit scandalul de la Huşi. Anchetatorii au cerut în timpul investigaţiei şi expertize psihologice, pentru a ajuta victimele. Faptele lui Jitaru datează din 2015, însă violurile au ţinut până în 2017, susţin anchetatorii. Cele trei victime au solicitat daune morale totale de 400.000 de euro de la cei doi acuzaţi. În proces au calitate de părţi responsabile civilmente şI Episcopia Huşilor şi Seminarul teologic de la Huşi. 

Comentarii