DSP Iaşi atrage atenţia asupra consumului exagerat de antibiotice

marți, 20 noiembrie 2018, 02:49
2 MIN
 DSP Iaşi atrage atenţia asupra consumului exagerat de antibiotice

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi (DSP) atrage atenţia asupra consumului excesiv de medicamente din ultimii ani.

Conform acestora, rezistenţa la medicamente, care este cauzată de utilizarea lor prea frecventă şi pentru situaţii nerecomandate, continuă să ameninţe eficienţa tratamentelor împotriva infecţiilor cauzate de bacterii, paraziţi, virusuri şi fungi.

În urmă cu câteva săptămâni, medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi punea în discuţie acelaşi fenomen şi recomandau medicilor de familie şi stomatologilor să nu prescrie medicamente înainte de a face analizele corespunzătoare sau de a se consulta cu un infecţionist.

Doctorii susţin că principalele probleme care apar ca urmare a consumului în exces de antibiotic sunt atât de natură medicală, pentru că la tratament au început să devină imuni o serie de viruşi care până acum puteau fi trataţi, cât şi de natură financiară, pentru că de cele mai multe ori costurile pentru antibioticele mai puternice sunt mai ridicate.

„Ca ilustrare a gravităţii fenomenului, în 2016, 490.000 de persoane au dezolvat la nivelul global forme de tuberculoze multi-rezistente la medicaţia uzuală, iar rezistenţa la antimicrobiene începe să complice combaterea HIV şi a malariei. În 2011-2016, consumul total de antibiotic în România se menţine la nivel înalt în contextul european, în principal din cauza antibioticelor sistemice, incluzând penicilinele: o treime faţă de media europeană”, se arată în comunicarea citată.

Conform Eurobarometrului realizat în urmă cu câţiva ani de către Parlamentul European, circa o treime dintre persoane utilizau antibiotic în formă orală, în decursul a 12 luni, iar majoritatea le obţineau pe bază de reţetă.

Acelaşi procent de persoane se declara informat cu privire la efectele utilizării abuzive a antibioticelor. Recent a fost sărbătorită şi Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA), care urmăreşte să atragă atenţia asupra „acestui tsunami tăcut” ce ameninţă sănătatea publică.

Comentarii