Dumitru Prunariu, mărturisiri emoționante la Iași, la 40 de ani de la zborul în spațiu

marți, 25 mai 2021, 01:50
2 MIN
 Dumitru Prunariu, mărturisiri emoționante la Iași, la 40 de ani de la zborul în spațiu

„România, văzută din spaţiu. 40 de ani mai târziu” – acesta a fost titlul conferinţei la care a vorbit în deschidere cunoscutul astronaut român. El a povestit în premieră şi câteva dintre experienţele unice trăite în impoderabilitate.

Dumitru Prunariu, primul român care a ajuns în spaţiul cosmic, a susţinut ieri o inedită conferinţă la Iaşi, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la zborul său istoric în afara atmosferei terestre.

Conferinţa, intitulată „România, văzută din spaţiu. 40 de ani mai târziu”, a fost organizată de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” şi Academia Română, Dumitru Prunariu, membru de onoare al Academiei Române şi Doctor Honoris Causa (DHC) al Universităţii Tehnice din Iaşi, reiterând momentul în care a părăsit atmosfera terestră, concentrându-se pe experienţa sa personală în spaţiu, cât şi asupra experimentelor ştiinţifice pe care le-a realizat în perioada celor 7 zile petrecute acolo.

„Parcă nu îmi vine să cred, unele lucruri parcă s-au întâmplat ieri, sunt vii în memoria mea, dar cu toate acestea au trecut patru decenii de atunci”, a menţionat Dumitru Prunariu în debutul discursului.

Acesta a vorbit apoi despe experimentele efectuate în spaţiu, majoritatea fiind însă propuse de partenerii de zbor.

„Au fost şi experimente pur româneşti, au fost şi altele, propuse de partenerii de zbor. De exemplu, am constatat, în imponderabilitate, că atunci când respiri într-o atmosferă liniştită în jurul căilor respiratorii se acumulează dioxidul de carbon expirat care nu se amestecă cu aerul din jur fără ajutorul unui ventilator. Am avut pe tot parcursul zborului dureri la coloana vertebrală, în zona lombară – mă trezeam regulat la 5.30 dimineaţă, de durere, şi simţeam nevoia de a mă mişca. Vertebrele se destind fiindcă nu mai simt greutatea corpului”, a povestit Dumitru Prunariu.

În cadrul evenimentului de ieri, în deschidere, au luat cuvântul atât rectorul Universităţii Tehnice, prof.dr.ing. Dan Caşcaval, dar şi acad. Viorel Barbu, preşedintele Filialei din Iaşi a Academiei Române.

„Este şi astăzi un erou al nostru. Acest eveniment ne spune că acea perioadă foarte grea, de acum 40 de ani, prin care a trecut România, nu a fost un deşert ştiinţific sau cultural, a avut punctele şi reperele sale. Trebuie să ne asumăm istoria aşa cum este, şi cu cele bune, şi cu cele mai puţin bune”, a declarat acad. Viorel Barbu.

Manifestarea a avut menirea de a marca evenimentul istoric de pe 14 mai, 1981, când Dumitru Prunariu a devenit singurul român care a trecut de stratosferă şi a ajuns în spaţiul cosmic. Conferinţa s-a desfăşurat online, pe Zoom, la întâlnire participând membri ai conducerii universităţii tehnice şi ai Academiei Române, Filiala Iaşi.

Comentarii