Duşmanii fotbalului din Iaşi

joi, 07 decembrie 2017, 02:43
2 MIN
 Duşmanii fotbalului din Iaşi

Într-o ţară în care proverbele “Prostul nu e prost destul, dacă nu e şi fudul” sau “Hoţul neprins e negustor cinstit” sunt mereu actuale şi în care puturoşii fac scandal dacă îi pui la muncă, iar incompetenţii găsesc multe locuri călduţe în care îşi fac cuib, a spune lucrurilor pe nume stârneşte, de cele mai multe ori, deranj. Nu se putea să fie altfel când e vorba de semnalarea minciunilor şi a erorilor comise într-un ritm susţinut la vârful CSM Politehnica Iaşi, care nu vor mai fi recapitulate acum, pentru că textul s-ar lungi foarte mult.

Din păcate, în loc să se preocupe de îndreptarea gafelor care nu se fac nici la primii paşi în activităţilor de la un club de fotbal, cei vizaţi au ca principală preocupare găsirea de alibiuri. Cel mai facil este etichetarea drept “duşmani ai clubului” a celor care le spun verde în faţă, că “Împăratul este gol!”. De etichete se ocupă inclusiv persoane care nu cu mult timp în urmă se simţeau perfect în poziţia struţului. Era pe vremea, destul de recentă, când primarul Mihai Chirica dorea cu tot dinadinsul ca fotbalul să nu mai fie la modă la Iaşi, lupta pentru schimbarea opticii primarului traducându-se prin citarea articolelor critice la adresa lui Chirica din “Ziarul de Iaşi”! Tot la sectorul “etichete” lucrează şi indivizi care au beneficiat direct de schimbările de alocări bugetare dintre ramurile sportive, principala calitate fiind “flexibilitatea” coloanei vertebrale.

În lipsă de argumente reale, pentru decredibilizarea “duşmanilor” se apelează la elemente puerile. Unul dintre ele este faptul că “inamicii” nu au dreptul să scrie despre fotbal, pentru că nu l-au practicat la seniori la nivel de performanţă. S-ar goli redacţiile dacă s-ar întâmpla acest lucru! Altul, că-s născuţi în alte oraşe decât cele în care locuiesc, primitivism de neconceput în 2017. Doi dintre pilonii actuali ai echipei, Cristea şi Frăsinescu, sunt formaţi la Bacău, oraşul în care s-a născut subsemnatul. Iar când “argumentele” se termină, se trece la noroi: se inventează interese personale ale “inamicului”, iar cei care îi atacă folosind mijloace care nu au legătură cu rasa umană sunt daţi exemple.

Realitatea este că duşmanii fotbalului ieşean sunt, ca în mai toate domeniile, hoţia, minciuna, incompetenţa, laşitatea, ipocrizia, uneori chiar şi naivitatea. Nu “Ziarul de Iaşi”, care, printre altele, a fost, sub o altă denumire, sponsorul principal al FC Politehnica în sezonul 1994-1995, când s-a reuşit prima promovare de după 1989 în elită!. Sau a scos echipa, în timpul mandatului de preşedinte a lui Virgil Miron, dintr-un grav impas financiar.

Politica noastră editorială este, simplist vorbind, clară şi argumentată. – “Greşeşti, eşti criticat, faci lucruri bune, eşti lăudat”. Pentru laude deşănţate, permanente, indiferent de calitatea acţiunilor, există alte canale.

Comentarii