Edili prinşi în fundul gol. Câinii maidanezi muşcă adânc din bugetul unei primării de lângă Iaşi

sâmbătă, 24 iunie 2023, 01:50
2 MIN
 Edili prinşi în fundul gol. Câinii maidanezi muşcă adânc din bugetul unei primării de lângă Iaşi

Câinii vagabonzi costă primăria Dumeşti 5.000 de lei. Comuna a fost amendată de poliţişti pentru faptul că nu şi-a înfiinţat propriul serviciu de gestionare a câinilor fără stăpân şi nici nu a amenajat un padoc pentru găzduirea acestora.

 

Amenda, aplicată în noiembrie anul trecut, a fost contestată de reprezentanţii primăriei Dumeşti în faţa Judecătoriei, cerându-se fie anularea amenzii, fie înlocuirea ei cu un avertisment. Singurele argumente aduse însă în faţa magistraţilor au fost faptul că procesul-verbal nu cuprindea adresa completă a sediului contravenientei, iar instituţia ar fi fost sancţionată greşti. De fapt, nu primăria, ci Consiliul Local ar fi trebuit să încaseze amenda.

Conform legii, singurele elemente a căror lipsă din procesul-verbal atrag nulitatea actului sunt numele agentului constatator, lipsa denumirii şi a sediului persoanei juridice sancţionate, fapta săvârşită, data comiterii acesteia sau semnătura agentului. Toate aceste elemente erau însă înscrise pe procesul-verbal, aşa că magistraţii nu au găsit niciun motiv de formă pentru declararea nulităţii. Descrierea faptei era suficient de clară şi detaliată pentru ca reprezentanţii primăriei Dumeşti să înţeleagă pentru ce a fost amendată instituţia. Primăria nici arătase că lucrurile ar sta altfel decât menţionaseră poliţiştii.

„Instanţa şi-a format convingerea că petenta a comis fapta care a fost reţinută în cuprinsul procesului-verbal de contravenţie şi apreciază că pentru corectarea conduitei acestuia este necesară menţinerea sancţiunilor aplicate. În ce priveşte solicitarea de a înlocui sancţiunea amenzii cu sancţiunea avertismentului, instanţa o va respinge ca neîntemeiată. Apreciază că sancţiunea amenzii este imperativ necesar a fi aplicată, pentru a-i oferi petentei posibilitatea de a conştientiza gravitatea inacţiunii sale şi consecinţele mult mai grave care s-ar putea produce, din cauza nerespectării obligaţiilor stabilite de lege”, au precizat judecătorii. Contestaţia primăriei Dumeşti a fost respinsă, dar instituţia mai are şansa apelului. Tribunalul urmează să stabilească primul termen de analiză a dosarului. 

Comentarii