Efect pozitiv al pandemiei: a scăzut numărul copiilor născuţi prematur

sâmbătă, 14 noiembrie 2020, 02:57
3 MIN
 Efect pozitiv al pandemiei: a scăzut numărul copiilor născuţi prematur

Medicii explică acest lucru prin faptul că gravidele au fost mai puţin stresate, lucrând de acasă, şi au avut o igienă mai bună.

De la începutul pandemiei de coronavirus, numărul prematurilor trataţi în Centrul de Terapie Intensivă Neonatală de la Maternitatea „Cuza Vodă“ a fost unul mai mic comparativ cu cel înregistrat în anii anteriori, dar specialiştii spun că severitatea cazurilor a fost una mult mai mare. Numărul de copii născuţi prematur a scăzut de la 12,5% cât era în anul 2019, până la 9%, conform datelor înregistrate în primele şase luni ale anului.

„Au fost mai multe studii făcute în alte ţări, unde s-a înregistrat o scădere a prematurităţii în perioada pandemiei, iar concluziile erau legate de faptul că în perioada pandemiei mamele au lucrat de acasă, nu au mai mers la serviciu, au fost mai puţin stresate, aveau o igienă mai bună şi cred că acest lucru este valabil şi la noi. Este o diferenţă destul de mare, vom vedea cum va fi până la sfârşitul anului“, a precizat prof. dr. Maria Stamatin, coordonatorul Centrului de Terapie Intensivă Neonatală de la Maternitatea „Cuza Vodă“.

Costurile pentru îngrijirea corespunzătoare a unui copil prematur până la externarea din spital sunt foarte mari, medicii aproximând că tratamentul unui singur copil presupune costuri de 20.000 de dolari.

„Din păcate, îngrijirea unui copil prematur nu se termină după externare din maternitate, sunt necesare costuri ulterioare de recuperare a acestor copii şi de deplasarea părinţilor în diferite centre de recuperare“, a completat medicul ieşean.

Specialiştii au mai remarcat că, deşi numărul născuţilor prematuri a fost mai mic, severitatea cazurilor a fost mult mai mare. Medicii cred că acest lucru a fost influenţat de faptul că, în perioada stării de urgenţă, gravidele au evitat efectuarea controalelor necesare.

„Es­te posibil ca, din teamă, viitoarele mame să nu se fi prezentat la spital în perioada de urgenţă, când existau acele limitări. Această problemă este valabilă şi acum, oamenii stau până în ultimul moment şi nu merg la spital să se evalueze de frica de a nu se infecta“.

Cu toate acestea, nu a existat niciun copil depistat cu COVID-19, chiar dacă mama era suspectă sau confirmată, până în luna august a acestui an fiind 30 de mame confirmate cu COVID-19 şi care au necesitat transfer la Maternitatea „Elena Doamna“, maternitate suport-COVID sau la Spitalul de Boli Infecţioase pentru tratament.

„Noi am încercat să suplinim lipsa contactului dintre mamă şi copil prin discuţii la telefon, am trimis poze cu copilul, s-a pus accent foarte mult pe consilierea mamei. Chiar dacă era internată la «Elena Doamna» sau la «Infecţioase», am ţinut legătura cu ele şi le-am explicat mereu ce se întâmplă cu copilul lor“, a concluzionat prof. dr. Maria Stamatin.

Comentarii