Un conflict cu autorităţile pe care doar instanţa de judecată mai poate să-l descâlcească

Evacuată din locuinţa proprietate, pe motiv că blocul cade pe ea: Primăria să-i dea altă casă?

luni, 09 iulie 2018, 01:50
4 MIN

Asta s-a întâmplat în vestitul bloc M2 din Cantemir: toţi au fost evacuaţi din clădire de Primărie, dar o ieşeancă era printre puţinii proprietari pe apartament. Primăria nu îi oferă altă locuinţă decât în chirie, refuzând despăgubirea, pe motiv că blocul s-ar fi prăbuşit oricum.Femeia apelează la instanţă.

O femeie evacuată la începutul lunii trecute din blocul M2, din cartierul Cantemir, îşi va căuta dreptatea în instanţă. În paralel, Eugenia Pieptu, proprietară a locuinţei din care a fost evacuată, a depus şi plângeri penale. Femeia este revoltată de modul în care s-a făcut evacuarea, în lipsa ei şi fără înştiinţare, şi a susţinut că ar fi fost deposedată de bunuri într-o manieră abuzivă. Municipalitatea a apelat la un executor pentru a o evacua, în contextul în care există o decizie definitivă a judecătorilor ieşeni în sprijinul acestui demers.

Poprire pe pensie

În anul 2008, o expertiză a arătat că blocul M2 trebuie evacuat întrucât prezintă un grad ridicat de prăbuşire, iar raportul a propus demolarea imobilului. Cu un an mai devreme, Eugenia Pieptu a achiziţionat o locuinţă în bloc pentru suma de 24.000 lei. Blocul M2 are 115 camere, dintre care 29 sunt în proprietatea Primăriei, iar 86 în proprietate privată, în condiţiile în care o singură persoană are 11 camere. În cazul a 43 de proprietari, municipalitatea a obţinut declaraţii notariale pentru demolarea imobilului, iar alţi proprietari/chiriaşi au abandonat locuinţele. În timp, camerele abandonate au fost ocupate abuziv de diverse persoane, iar starea imobilului s-a agravat de-a lungul anilor. La acţiunea din iunie, Primăria a evacuat-o pe Eugenia Pieptu. „Eu eram la Suceava, nu am fost înştiinţată. Mi-au spart uşa, mi-au luat bunurile şi le-au dus pe casa scării şi la o vecină. Au zidit accesul spre locuinţa mea, proprietate privată. A fost o acţiune abuzivă, am depus plângere la Poliţie şi voi acţiona în judecată Primăria. Mi-au fost aduse grave prejudicii financiare şi morale“, a declarat Eugenia Pieptu. În schimb, municipalitea spune că vecina femeii a fost numită „administrator sechestru“, în baza prevederilor Codului de procedură civilă.

Vecina a făcut şi ea obiectul acţiunii de evacuare, dar, potrivit Primăriei, ea a colaborat cu autorităţile şi a obţinut un răgaz pentru a-şi reloca bunurile proprii. „Este o minciună că tot blocul a fost evacuat. Inclusiv acum sunt persoane care stau acolo“, a mai spus Pieptu. În decizia din 2013, judecătorii ieşeni au decretat că municipalitatea trebuie să ofere locuinţe cu drept de folosinţă celor evacuaţi, înainte de a demola imobilul. Într-un punct de vedere trimis „Ziarului de Iaşi“, oficialii Direcţiei de Fond Locativ (DFL) spun că, încă din 2009, printr-o decizie a Consiliului Local, Eugeniei Pieptu i s-a atribuit o locuinţă în Bularga. Însă informaţia este parţial adevărată: femeii i s-a dat o locuinţă, dar în Cantemir, pe aleea Decebal. Apartamentul a fost refuzat de Pieptu întrucât condiţiile de locuit erau precare, locuinţa prezentând numeroase distrugeri. Mai mult, femeia spune că, atât timp cât locuinţa din M2 era în proprietatea sa privată, atunci Primăria trebuie să-i ofere în compensare un apartament tot în proprietate, acesta fiind unul dintre obiectele procesului pe care îl va deschide Eugenia Pieptu. Femeia a încercat şi o soluţie de compromis, dar fără succes: a propus Primăriei să nu-i perceapă chirie pe o eventuală locuinţă de necesitate şi să-i compenseze investiţiile ei în apartament până la suma echivalentă plătită pe camera din M2.

Se aşteaptă demolarea

După acţiunea de evacuare, DFL spune că Eugenia Pieptu a solicitat o locuinţă într-un bloc din Tudor, dar, după vizitarea apartamentului, femeia nu a mai contactat municipalitatea. În luna iunie, Eugenia Pieptu a mai avut parte de o surpriză: executorul judecătoresc i-a pus poprire pe venitul din pensii pentru acoperirea cheltuielilor de executare. Deocamdată, Primăria nu a comunicat când va fi demolat blocul M2. Cert este că, în urma acţiunii de evacuare, au fost zidite integral căile de acces la parterul şi etajul al imobilului şi parţial la etajul 2. „Imobilul a fost salubrizat de către salariaţii Salubris SA, fiind golite toate încăperile şi casa scării de bunuri abandonate, gunoaie şi alte resturi menajare“, a susţinut Cristina Albişteanu, şefa DFL. 

 

 

Comentarii