Eveniment naţional dedicat arhitecturii, la Iaşi: va dura 4 zile

marți, 20 iulie 2021, 01:56
2 MIN
 Eveniment naţional dedicat arhitecturii, la Iaşi: va dura 4 zile

Iaşul va găzdui, simultan cu alte oraşe din ţară, cea de-a XIV-a ediţie a Bienalei Naţionale de Arhitectură (BNA). În acest sens, Asociaţia Arhitecţilor din Iaşi va încheia un acord cu Primăria, iar administraţia locală va acorda un sprijin financiar de circa 60.000 lei.

BNA va cuprinde 15 secţiuni ale unui concurs profesional, în cazul Iaşului urmând a avea loc galele de premiere pentru fotografie de arhitectură şi recuperarea patrimoniului şi interpretarea identităţii.

„Bienala se va desfăşura simultan în 9 oraşe din ţară, în strânsă legătură cu evoluţia fenomenului arhitectural, pentru a dovedi că excelenţa se întâlneşte pretutindeni în ţară şi pentru a omagia eforturile şi reuşitele din toate colţurile ţării“, se arată într-o adresă a Asociaţiei Arhitecţilor din Iaşi (AAI) înaintată Primăriei.

Pe parcursul celor 4 zile ale manifestării vor avea loc expoziţii, conferinţe, un tur al monumentelor din centrul Iaşului cu tramvaiul de epocă, o cafenea artistică şi un tur al mănăstirilor din jurul oraşului. Acordul ce urmează a fi încheiat între AAI şi Primărie vizează ca municipalitatea să acorde un sprijin financiar de circa 60.000 lei.

Un alt parteneriat pe care municipalitatea îl va semna va fi cu Universitatea „Al.I. Cuza“ pentru organizarea unui conferinţei anuale dedicate Societăţii de geografie din ţară. În acest caz, sprijinul financiar acordat de la bugetul local va fi de 40.000 lei. Evenimentul va avea loc la începutul lunii septembrie.

„La manifestarea academică desfăşurată la Iaşi vor participa circa 250 de cercetători, profesori din Europa, Africa, Asia, America de Nord şi America de Sud, reprezentanţi ai mai multor societăţi de geografie din diverse ţării ale lumii“, se arată într-un document-suport pentru aprobarea de către CL a parteneriatului.

Nu în ultimul rând, plenul CL va avea pe ordinea de zi a şedinţei din 23 iulie şi un proiect pentru aprobarea a unei sume de 60.000 lei pentru finanţarea de proiecte sportive în sensul sprijinării a trei evenimente organizate de Club Sportiv Reflex Iaşi („Viaţa în paşi de dans“ – 20.000 lei), Enpi Iaşi (competiţii şi stagii de pregătire naţionale şi internaţionale – 30.000 lei) şi ACS Prosperitatea Iaşi pregătire sportivă – 10.000 lei).

Comentarii