Examen naţional pentru dieteticieni autorizaţi, la UMF Iaşi. Cine poate da acest concurs?

sâmbătă, 19 noiembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Examen naţional pentru dieteticieni autorizaţi, la UMF Iaşi. Cine poate da acest concurs?

Luna viitoare, pe 11 decembrie 2022, va avea loc examenul naţional de dietetician autorizat, care reprezintă o evaluare obligatorie pentru absolvenţii specializărilor de Nutriţie şi Dietetică. 

Pentru a dobândi calitatea de membru al Colegiului Dieteticienilor din România (CDR) şi pentru a obţine dreptul de liberă practică pentru exercitarea profesiei de dietetician este necesară promovarea acestuia.

Examenul este organizat de universităţile din ţară care au program de licenţă acreditat în specializarea nutriţie şi dietetică, printre care şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi în colaborare cu CDR.

„Examenul are o importanţă deosebită, având, pe de o parte rolul de a reglementa, de a valida şi de a proteja profesia de dietetician, iar pe de altă parte de a veni în sprijinul beneficiarilor serviciilor de nutriţie şi dietetică şi care vor putea alege, în cunoştinţă de cauză, specialiştii cu drept de liberă practică din acest domeniu. Ne dorim ca, în viitorul apropiat, cât mai mulţi dieteticieni să fie încadraţi în unităţile spitaliceşti, nu doar private, ci şi de stat, iar importanţa acestor profesionişti, în cadrul sistemului de sănătate, să fie pe deplin recunoscută”, a explicat Adina Rusu, preşedinte Colegiul Teritorial Iaşi al CDR şi secretar naţional CDR.

Pot susţine examenul persoanele care sunt licenţiate în nutriţie şi dietetică şi care fac dovada că au un an de practică sau că au absolvit un program de masterat în domeniu.

Candidaţii au libertatea să îşi aleagă centrul universitar în care doresc să susţină examenul, care va consta într-un test scris, cu 60 de subiecte de tip grilă, şi va avea o durată de 90 de minute. Examenul are aceeaşi metodologie, tematică, bibliografie şi subiecte la nivel naţional. 

Comentarii