Excepțiile de la regulă. Cine și unde nu trebuie să poarte mască la Iași

sâmbătă, 01 august 2020, 10:41
2 MIN
 Excepțiile de la regulă. Cine și unde nu trebuie să poarte mască la Iași

În următoarele două săptămâni, purtarea măștii este obligatorie și în spațiile publice deschise, nu doar în cele închise din Iași. Au existat câteva nelămuriri ale cetățenilor la care venim cu răspunsuri. Dacă duci gunoiul, îți pui mască? Dacă mergi pe jos până la magazinul din colț, îți pui mască? Câte persoane definesc "aglomerația"?

Bicicliștii și cei care folosesc trotinetele vor putea circula fără mască. De asemenea, cei care participă la competiții sportive, indiferent dacă sporturile sunt individuale sau de grup, sunt exceptați de la regulă.

"În principiu suntem de acord cu înăsprirea măsurilor în spațiul public, dar trebuie să le facem controlat pentru că am cu cerut niște excepții, excepțiile fiind de tipul: cei care merg pe bicicletă, mopede, trotinetă sau alte echipamente care sunt cu un singur conducător și care nu au cabină, nu ai cum s-o faci și cu masca pe figură, este evident, sau cei care au competiții sportive", a subliniat primarul Mihai Chirica.

Masca trebuie purtată în toate locurile aglomerate, dar nu și dacă ești singur pe stradă. Dacă ieși la o plimbare pe înserat după o zi caniculară, iar în jur nu sunt multe persoane, nu trebuie să porți mască. Dacă ieși să duci gunoiul, nu trebuie să porți mască. Un grup este definit de trei sau mai multe persoane care nu fac parte din aceeași familie. Deci în piețe, în stațiile de autobuz va fi obligatorie purtarea măștii.

"Într-un grup, deci când sunt mai mult de trei persoane cre nu fac parte din aceeași familie, ești obligat să porți mască de protecție. Dacă tu ești singur pe stradă și nu ești într-un grup și nu interferezi cu persoane care te-ar putea infecta sau pe care le-ai putea infecta, atunci nu faci parte dintr-un pericol de pandemie", a precizat Mihai Chirica.

Poliția va reapărea pe străzi pentru a se asigura că măsurile sunt respectate. Se vor da și amenzi.

"Concluzionând, în municipiul Iași este obligatorie purtarea măștilor de protecție în piețe, în aglomerații, în zonele în care există grupuri, adică mai mult de trei persoane care nu fac parte din aceeași familie, în orice altă zonă de risc în care te-ai putea infecta sau ai putea infecta pe altcineva și acolo poliția va lua măsurile necesare dacă nu se îndeplinesc aceste norme", a punctat primarul.

Comentarii