EXCLUSIV: Preferatul lui Toader de la Cuza, lăsat să predea deși a împlinit 65 de ani

sâmbătă, 13 iunie 2020, 02:00
3 MIN
 EXCLUSIV: Preferatul lui Toader de la Cuza, lăsat să predea deși a împlinit 65 de ani

Şedinţa Senatului de alaltăieri a adus o premieră la Universitatea „Al.I. Cuza”, de la venirea lui Tudorel Toader ca rector în 2016:

 Senatul UAIC a admis, la limită de voturi, o solicitare de prelungire a activităţii didactică pentru un an după vârsta de pensionare pentru un cadru didactic. Este vorba despre prof.dr. Henri Luchian )foto), de la Facultatea de Informatică, prorector de patru mandate responsabil cu relaţiile internaţionale, un profesor apreciat şi respectat de comunitatea didactică de la UAIC. Dar nu este singurul profesor apreciat care a fost respins de Senat, când a solicitat prelungirea, de la venirea noului rector, sau care au fost din start descurajaţi să îşi mai depună dosarul prin care solicită o astfel de prelungire. În ultimii ani, putem să-i enumerăm doar ca exemple pe fostul rector Dumitru Oprea sau pe Ovidiu Cârjă, fost decan al Facultăţii de Matematică şi director al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat, cât şi pe Gheorghe Iacob, la rândul său prorector pentru mai multe mandate.

Motivată iniţial ca o decizie de ordin financiar, apoi ca o decizie de promovare a tinerilor, la UAIC nu a existat niciun caz din 2016 de continuare a activităţii didactice după 65 de ani pe post (fiindcă multe cadre didactice au continuat ulterior în regim de plata cu oră). Au existat doar o serie de excepţii: membrii plini sau corespondenţi ai Academiei Române, care sunt angajaţi de facto ai universităţii.

Surse din universitate au explicat că miza acestei decizii este dorinţa lui Toader de a-l păstra pe Henri Luchian ca prorector, o completare valoroasă la echipă fiindcă multe dintre contactele internaţionale ale universităţii din ultimii ani i se datorează profesorului Luchian, fără a-şi pierde din influenţa din universitate, fiindcă semnalul că „nimeni nu trece” după 65 de ani a pornit de la acesta. Însă cum nu a putut face lobby direct pentru asta, a ales să nu numească după ce a câştigat un al doilea mandat un prorector responsabil cu relaţiile internaţionale şi să preia el, cu titlu interimar, atribuţiile acestui prorectorat până când Senatul va decide dacă Henri Luchian îşi continuă sau nu activitatea pe post. Fără a ocupa un post întreg, de titular, o persoană nu poate ocupa o funcţie de conducere într-o universitate.

„Mesajul a fost clar: vreau să treacă Luchian, dar să pară că decizia vine din partea comunităţii şi nu de la mine. Nu mă înţelegeţi greşit, Henri Luchian este un cadru didactic foarte bun, merita să treacă, dar ca el au fost alţii, poate chiar zeci, în ultimii ani. Profesori pierduţi, pentru că mulţi nu au acceptat să rămână la plata cu ora. Ei nu au fost utili, nu au primit sprijin, ba chiar s-a vorbit în şedinţele de Senat expres că din partea Consiliului de Administraţie nu se recomandă prelungirea activităţii peste 65 de ani”, a precizat un membru al Senatului UAIC pentru „Ziarul de Iaşi”. În cadrul şedinţei de joi votul pentru continuarea activităţii în cazul profesorului Luchian a fost de 28 pentru continuarea activităţii şi 24 abţineri sau împotriva. În perioada următoare, rectorul Toader este aşteptat să-l numească pe Henri Luchian ca prorector responsabil cu relaţiile internaţionale. 

Comentarii