EXCLUSIV: Spitalul mobil: el este personajul cheie în dosarul mitei de 1 milion de euro. Îl cunoaşteţi?

vineri, 04 decembrie 2020, 02:50
4 MIN

Dosarul privind licitaţia şi achiziţia Spitalului modular de la Leţcani a fost cerut, zilele trecute, de către DNA Bucureşti, au precizat surse judiciare pentru “Ziarul de Iaşi”. Ancheta fusese deschisă la Iaşi, de poliţiştii şi procurorii de aici, însă cauza pare a prinde contur de corupţie, ne-au arătat sursele. Dosarul a fost trimis la Bucureşti cu tot cu stivele de documente primite de anchetatorii ieşeni de la consiliile judeţene Neamţ şi Iaşi, cele care au finanţat achiziţia. Acesta a fost reunit cu un alt dosar, ce vizează presupuse fapte de trafic de influenţă, şi care se află sub lupa DNA încă din vară. “Ziarul de Iaşi” a obţinut, în premieră, o fotografie “bombă” din acest exploziv dosar.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) s-au arătat interesaţi de ancheta deschisă la Iaşi, referitoare la Spitalul modular din Leţcani, la scurt timp după ce în presă a apărut informaţia unor solicitări de documente făcute de anchetatorii ieşeni.

După cum titra “Ziarul de Iaşi” şi în ediţia din 18 noiembrie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu în care a început investigaţii cu privire la modul în care au fost efectuate licitaţia şi achiziţia spitalului modular de la Leţcani.

În cadrul acestui dosar, deschis de anchetatorii ieşeni ca urmare a unei sesizări din presă, poliţistul de caz a solicitat de la consiliile judeţene Neamţ şi Iaşi, dar şi de la Asociaţia Euronest, sub umbrela căreia s-a achiziţionat spitalul, mai multe documente.

Concret, a fost vorba de documentaţia aferentă atribuirii contractului privind obiectivul Spitalul modular Leţcani (modalitate de atribuire, oferte iniţiale şi finale) precum şi documentaţia aferentă achiziţiei efective, recepţiei şi punerii în funcţiune (contract, facturi, documente de plată, documente în baza cărora s-a efectuat recepţia, packing list pentru fiecare container în parte, aviz de funcţionare).

Cine-i domnul cu peşcheşul?

După ce au primit documentele solicitate, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi au trimis întreg dosarul la DNA, după cum ne-au confirmat surse judiciare apropiate cazului. Dosarul 8441/P/2020 al Parchetului ieşean a fost reunit cu un alt dosar, care se afla în lucrul DNA Bucureşti încă din vară, şi în care se fac cercetări cu privire la presupuse fapte de trafic de influenţă.

Acel dosar a fost deschis ca urmare a unei plângeri potrivit căreia persoane necunoscute ar fi mers în Turcia, în perioada anterioară achiziţiei spitalului modular, şi ar fi comis fapte de trafic de influenţă. Concret, acele persoane ar fi pretins că reprezintă Asociaţia Euronest şi ar fi cerut mită.

Acest fapt, dezvăluit încă din vară de “Ziarul de Iaşi”, se află sub lupa anchetatorilor ca urmare a unei plângeri depuse de Maricel Popa, fostul şef al CJ.

„Bună, astăzi a venit la fabrica nostră din Ankara un bărbat care pretinde că reprezintă Euronest în ceea ce priveşte spitalul şi care a mai spus că este nepotul unui bărbat numit T., aflat în Istanbul, care are putere asupra plăţii, şi a spus că domnul T. împreună cu alt bărbat, numit B., controlează plătile cash către noi şi că nicio plată nu se poate face fără aprobarea lor. El a mai spus că două containere ale noastre au fost refuzate astăzi de către comisia de control. Am fost surprins cum de ştie informaţiile acestea din corespondenţa noastră. Nu am schimbat nicio informaţie cu acest om, dar vă rog să-mi confirmaţi dacă cei doi bărbaţi T. şi B. au vreo legătură sau autoritate la Asociaţia Euronest şi dacă pot opri plăţile către noi“, a fost mesajul trimis de către reprezentanţii firmei turceşti, SDI Global LLC, Alinei Popa, directorul Asociaţiei Euronest, în vară.

Imagini, destul de neclare, de pe camerele video ale firmei din Ankara. cu unul dintre cei care au participat la acea presupusă întâlnire, au ajuns şi la dosarul DNA, iar două vă sunt prezentate, în premieră, de “Ziarul de Iaşi”.

În imagine se vede un bărbat în vârstă de 50-60 de ani, cu o mască pe faţă, a cărei identitate nu a fost aflată de ziar, nu ştim dacă nici de autorităţile judiciare. De menţionat că în acel dosar de trafic de influenţă au fost deja audiate mai multe persoane, inclusiv din spectrul politic ieşean.

Ce conţine dosarul cerut de DNA

Maricel Popa, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, ne preciza, la momentul mediatizării dosarului 8441/P/2020, că “licitaţiile au fost transparente” şi că nu are niciun fel de emoţii. Ancheta deschisă la Iaşi primise încadrarea juridică de abuz în serviciu, iar cercetările sunt in rem. Se investighează exclusiv modul de licitaţie şI atribuire a contractului.

Nereguli în cadrul licitaţiei şi atribuirii contractului pentru construirea spitalului modular de la Leţcani sunt invocate inclusiv într-un raport al Curţii de Conturi, din vară. Atunci, ADI Euronest, care a fost beneficiarul direct al investiţiei, a primit o amendă de 60.000 de lei.

„Nu există elaborată o strategie a achiziţiei publice a spitalului şi respectiv a modului de gestionare ulterioară punerii în funcţiune – nu s-a prezentat dovada elaborării şi supunerii spre aprobarea autorităţii deliberative a judeţului, a unui program/plan de implementare a investiţiei, în baza unui studiu care să cuprindă informaţiile necesare şi obligatorii cu privire la realizarea obiectivului, precum: descrierea investiţiei, date tehnice, durata de realizare, grafic de execuţie, costuri/valoare estimative, posibili furnizori identificaţi, modalitatea de livrare/instalare, dotări aparatură de specialitate, echipamente etc”, se precizează în raport, contestat de reprezentanţii asociaţiei.

Comentarii