EXCLUSIV – Umilinţă rară: un şofer prins băut va lua bani de la Poliţie, în loc să dea

marți, 05 decembrie 2017, 02:50
3 MIN
 EXCLUSIV – Umilinţă rară: un şofer prins băut va lua bani de la Poliţie, în loc să dea

Caz demn de „Cartea Recordurilor“ la Iaşi: poliţiştii au dat bani unui şofer care a fost identificat şi dovedit conducând băut. 800 de lei a achitat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi conducătorului auto, după ce acesta a demonstrat că a fost sancţionat de un poliţist care nu mai avea, la momentul testării, atribuţii rutiere. Înainte de a-i plăti şoferului „deranjul“ de a-i da în judecată, poliţiştii i-au restituit acestuia şi permisul de conducere, anulând şi punctele amendă. Cum s-a putut ajunge aici şi cine se face vinovat?

Umilinţă istorică suferită de Poliţia ieşeană în urma aplicării unei banale sancţiuni contravenţionale pentru conducere cu alcool. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi s-au văzut nevoiţi să dea bani unui conducător auto care a fost surprins conducând băut, deşi procedura de testare a fost realizată corect. Dumitru Prisăcaru a scăpat de amendă şi şi-a primit permisul de conducere înapoi după ce a demonstrat, în instanţă, că poliţistul care l-a amendat nu avea, la acel moment, atribuţii rutiere. Agentul era „pus la dispoziţie“, şi nu avea voie să oprească maşini pe stradă deoarece era judecat şi condamnat în primă instanţă pentru o grozăvie: bătuse un cetăţean până ce acesta se scăpase pe el.

Ce a invocat şoferul

Tribunalul Iaşi a tranşat recent această speţă, obligând Poliţia să îi achite 800 de lei drept cheltuieli judiciare. Procesul a durat în jur de un an, mai mult decât litigiile similare deschise de contravenienţi nemulţumiţi de amenzile primite. Potrivit motivării celor două instanţe care i-au dat de câştig lui Dumitru Prisăcaru, Judecătoria Paşcani şi Tribunalul Iaşi, acesta a fost oprit de poliţistul Alin Orlando Artenie, pe 5 noiembrie 2016. Prisăcaru, care a menţionat în instanţă că este şofer la Poştă, a fost testat cu un aparat Drager, folosit de poliţiştii rutieri pentru a afla dacă şoferii au consumat sau nu alcool. A reieşit o alcoolemie de 0,11 la mie în aerul pur expirat, pentru care a primit nouă puncte amendă şi i s-a suspendat dreptul de a conduce. „Instanţa constată că aparatul etilotest Drager cu care a fost testat petentul este un mijloc tehnic certificat, iar testarea petentului a fost făcută, în aceste condiţii, în mod legal“, se precizează în motivare. În acelaşi document se arată că şoferul a cerut să fie transportat la spital pentru a i se preleva şi probe biologice, însă poliţistul rutier a refuzat.

De ce a fost anulată sancţiunea

În timpul procesului, instanţa a cerut Poliţiei să îi transmită dacă agentul Alin Orlando Artenie avea sau nu atribuţii rutiere la acel moment. Inspectoratul a transmis că acesta era „pus la dispoziţie“, din cauza unei cercetări penale, ceea ce însemna că avea dreptul să exercite doar anumite sarcini. De pildă, putea amenda o persoană pe care o vedea că parca neregulamentar, însă nu putea institui filtre pentru a verifica dacă şoferii consumaseră sau nu băuturi alcoolice. „Raportat la fapta reţinută în sarcina intimatului (n.r. – şoferul), se constată că potrivit art. 109  din OUG 195/2002 şi art. 177 din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei Române, aceştia fiind ofiţerii şi agenţii de poliţie specializaţi şi anume desemnaţi prin dispoziţie a inspectorului general al Inspectoratului General al Poliţiei Române“, au mai arătat judecătorii ieşeni. Aceştia au mai arătat că Artenie putea aplica amenzi doar pentru fapte flagrante, nu şi planificate în prealabil de Poliţie.

Agentul Artenie a mai pus la plată Poliţia

Agentul era la acel moment pus la dispoziţie după ce fusese trimis în judecată, alături de un alt coleg, pentru purtare abuzivă, după ce cei doi au bătut un bătrân până ce acesta a defecat în sediul Poliţiei. Artenie era şi condamnat în primă instanţă la doi ani de închisoare cu suspendare. Condamnarea sa şi a fostului său coleg a rămas definitivă anul acesta, instanţa obligând agenţii, în solidar cu Poliţia, să plătească victimei daune de 18.000 de lei. „În prezent, persoana respectivă nu mai lucrează în cadrul IPJ Iaşi“, ne-a precizat, ieri, Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi. Alin Artenie nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri.

Comentarii