EVENIMENT

Expoziția ARHETIP argumentează vizual cartea numită „Simboluri românești – decodificări și interpretări”

luni, 06 martie 2023, 12:10
2 MIN

Între 1-10 martie la Galeria "N. Tonitza" are loc expoziția ARHETIP a designerului Loredana Gașpar ce argumentează vizual cartea numită "Simboluri românești – decodificări și interpretări", ce a avut lansarea vineri 3 martie.

Lucrările expuse fac trimitere la simbolurile românești prezentate într-un context contemporan. Piesele de mobilier, corpurile de iluminat, jocurile, obiectele decorative dar și piesele vestimentare sau accesoriile gravitează în jurul simbolisticii românești reinterpretate, aducând în atenția publicului bogăția inepuizabilă a acestor simboluri. 

Exponatele invită la o aprofundare a subiectului și înțelegerea lui într-o manieră ce depășește zona vizual-estetică, adică la pătrunderea dincolo de acest prim aspect, în esență, până la arhetip. 

În cartea "Simboluri românești decodificări și interpretări" Loredana Gașpar arhivează o plajă largă de simboluri creând un material ce poate fi extrem de util creativilor (designeri, arhitecți, artiști, meșteșugari etc.) dar si tuturor pasionaților de subiect.

”Loredana Gașpar propune în aceste zile la Galeria Tonitza, a UAPR- Filiala Iasi, din str. Lăpușneanu,  o impresionantă expoziție personală, intitulată ARHETIP, însoțită sugestiv de lansarea propriei cărți SIMBOLURI ROMÂNESTI – DECODIFICĂRI ȘI INTERPRETĂRI, venind astfel, cu o puternică pledoarie pentru urmarea profesională a traseelor inspiraționale a tradițiilor românești, în creațiile artiștilor și designerilor romani.
Preocuparea ei pentru acest subiect, datează de ani buni, chiar din perioada anilor de studenție, când acest subiect a impresionat și atunci, printr-o creativă lucrare de licență. Ulterior, dupa ani buni de studiu, s-a regăsit într-o documentată teză de doctorat. 


Persistența în a oferi cu mândrie obiecte cu inspirație stilistică română, într-o perioada când interesele tematice erau și sunt îndreptate către alte orizonturi sau în oglindirea obsesivă a perioadelor trecute ale comunismului de mult apus pentru noi, indică o forță si o putere deosebită în comunicare, un curaj al împărtășirii unei bogații nemaipomenite de expresie, o altă direcție conceptuală de urmat.
Pasiunea ei atăt în realizarea serializată a obiectelor de mobilier, a corpurilor de iluminat, a jocurilor pentru copii, a vestimentației comunicaționale,  a obiectelor  de păstrarea a memoriei tradiționale, dovedește o diversitate creatoare, pe un filon inspirațional coerent și profesional. 
Această expoziție dă o cheie de urmat pentru redobândirea încrederii în puternica resursă inspirațională a tezaurului românesc în puterea de expresie actuală, a creatorilor români”
menționează doamna prof univ  Magda Sficlea.

Comentarii