Fata ucisă în accidentul de la Vel Pitar după ce s-a recules la mormântul mamei: s-a dat sentinţa. Şoferul beat, ca şi iertat

miercuri, 12 aprilie 2023, 01:51
4 MIN
 Fata ucisă în accidentul de la Vel Pitar după ce s-a recules la mormântul mamei: s-a dat sentinţa. Şoferul beat, ca şi iertat

După o noapte de petrecere şi un drum spre cimitir, un şofer a provocat un accident groaznic, soldat cu moartea unei tinere. Culmea, o tânără ce venea de la mormântul mamei. El însuşi grav rănit în accident, şoferul a fost condamnat după ani buni cu suspendare. În plus, rudele apropiate ale victimei nu i-au putut convinge pe judecători că accidentul le-a provocat într-adevăr o suferinţă de nemăsurat. Este vorba de accidentul care a îngrozit Iaşul acum 7 ani, petrecut în zona Vel Pitar.

 

Accidentul provocat de Adrian Creţu a avut loc la începutul lui 2016. În noaptea de 25/26 februarie, acesta s-a întâlnit cu două tinere în zona Fundaţie, hotărându-se să meargă împreună în Copou, la un club. Au urcat toţi trei în autoturismul Tico al mamei lui Creţu, acesta aflându-se la volan. Au petrecut împreună, consumând şi alcool, până când, la un moment dat, una dintre fete a început sâ plângă. A.B. îşi amintise de mama sa, recent decedată. Au hotărât să meargă cu toţii la mormântul acesteia, în Tomeşti. S-au recules la mormântul mamei lui A.B., după care s-au îndreptat înapoi spre Iaşi.

Citește și: COINCIDENȚĂ MACABRĂ: Ucisă în accident când venea de la mormântul mamei

În jurul orei 4.00, pe Calea Chişinăului, în apropiere de sediul Vel Pitar, Creţu a accelerat până la 118 km/h şi a observat, prea târziu, că pe marginea şoselei se afla oprit un autotractor cu semiremorcă. Creţu a frânat puternic şi a virat stânga, dar nu a mai putut evita impactul. Cu aproape 100 km/h, autoturismul Tico a lovit cu partea dreaptă semiremorca. Montantul drept al parbrizului a pătruns în habitaclu, lovind violent capul lui A.B. şi zdrobindu-l. Şoferul a reuşit să coboare din Tico, dar a căzut inconştient pe trotuar.

Adrian Creţu a fost transporta în stare gravă la spital. Ulterior, a fost calculată o alcoolemie teoretică în momentul accidentului de 1,25‰. Ancheta a stabilit că dacă ar fi respectat viteza maximă de 70 km/h de pe acel tronson de drum, ar fi putut evita accidentul, chiar dacă observase autotrenul cu întârziere. Investigatorii au apreciat că principalele cauze ale accidentului au fost viteza şi reducerea reflexelor şoferului, cauzată de consumul de alcool. Victima nu purta centua de siguranţă, dar aceasta nu ar fi ajutat-o cu nimic.

În timpul urmăririi penale, şoferul s-a prevalat de dreptul de a nu da declaraţii, dar în faţa judecătorilor şi-a recunoscut fapta. El a fost trimis în judecată pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului şi ucidere din culpă. Timpul scurs de la data accidentului a făcut ca răspunderea penală pentru prima faptă să se prescrie înainte de finalizarea procesului. Vârsta de doar 30 de ani a lui Creţu, ca şi lipsa antecedentelor penale au condus la o pedeapsă relativ uşoară. El a fost condamnat la 2 ani şi 9 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

Magistraţii Judecătoriei au analizat cu atenţie şi pretenţiile civile ridicate de rudele victimei. Tatăl acesteia a solicitat plata unor daune materiale în valoare de 30.000 lei şi a unor daune morale de 500.000 euro. Fratele, sora şi o mătuşă au cerut fiecare daune morale de 450.000 euro. Pentru stabilirea daunelor civile, declaraţiile martorilor au fost esenţiale. Unul dintre martori a declarat că singura rudă cu care fata ţinea legătura era mătuşa, care o vizita cel puţin o dată pe săptămână. Se înţelegea bine şi cu fraţii. Cu tatăl se vedea însă rar, o dată pe luni, la locul de muncă al acestuia, chiar dacă locuiau în acelaşi cartier. Părinţii îi erau divorţaţi, iar tatăl nu-şi plătea pensia alimentară, fata fiind ajutată de mamă şi bunici. O martoră a relatat că dimpotrivă, relaţia victimei cu tatăl era foarte bună, el ajutând-o cu bani şi alimente. Totuşi, nu o văzuse pe fată decât de două ori în vizită la tatăl său şi nu putea spune dacă au mers vreodată în vacanţă împreună sau dacă tatăl fusese prezent la vreo aniversare a ei.

Coroborând declaraţiile martorilor, judecătorii au concluzionat că cele mai apropiate relaţii de familie fata le avusese cu mătuşa sa, aceasta urmând să primească daune morale în sumă de 35.000 euro. Tatăl urmează să beneficieze de daune materiale în valoare de 10.000 lei şi de daune morale în sumă de 15.000 euro, iar fraţii, de câte 5.000 de euro. Sentinţa a fost contestată atât de inculpat, cât şi de asigurător şi de părţile civile, dosarul intrând pe rolul Curţii de Apel.

Citiți și: A fost detubat şoferul maşinii Tico în care a murit fata ce venea de la mormântul mamei

 

Comentarii