Beizadeaua

Feciorul primarului, ieri paznic – azi latifundiar. Trista poveste de succes a unei beizadele

joi, 03 octombrie 2019, 02:03
5 MIN

Ieri paznic – azi latifundiar. Doar o simplă coincidenţă: cu tăticu’ la frâiele uneia dintre cele mai bogate primării din judeţ, un tânăr politician din Iaşi se lansează puternic în afaceri imobiliare. Feciorul întâigospodarului din Tomeşti, Ştefan Timofte Jr., a pus mâna pe un teren cu vad de lângă şcoala din sat, pe care vrea să ridice două blocuri. Parteneră de afaceri: soţia. De meserie instructor de judo, în trecut agent de pază, Timofte jr. visează, pe viitor, la fotoliul de primar. Tatăl său stă pe acest scaun din 2004, perioadă în care a devenit unul dintre cei mai puternici politicieni din judeţ. Cei doi sunt protagoniştii celei mai colorate familii politice din ţară: feciorul e şef în PNL, în timp ce tatăl e om de bază în PSD. „Nu pot să îi opresc pe copiii mei să mănânce”, spune primarul. Iar feciorul său pare a avea poftă, el fiind, la Tomeşti, şi manager al Grupului de Acţiune Locală, care aprobă şi împarte fonduri europene în comuna sa şi în Holboca. Povestea de succes a juniorului, pe larg, în rândurile de mai jos.

Acum câţiva ani, înainte să ajungă piesă importantă în angrenajul PNL Iaşi şi să apară în poze cu preşedintele ţării, feciorul primarului din Tomeşti a lucrat ca agent de pază. Ajuns la 35 de ani, Ştefan Timofte Jr. a urcat rapid pe scara socială a vieţii şi se pregăteşte să devină unul dintre cei mai importanţi proprietari ai comunei condusă cu mână de fier de tatăl său, primar în Tomeşti din 2004. Alături de soţia sa, Ştefan Timofte Jr. a devenit, anul trecut, proprietar al unui teren de 3.800 de metri pătraţi în zona blocurilor din Tomeşti, chiar lângă grădiniţă. Tânărul liberal a realizat şi un PUZ, care a ajuns deja în scriptele primăriei conduse de tatăl său. Documentul dezvăluie intenţia lui Timofte Jr. de a ridica 70 de apartamente, dar şi spaţii comerciale, investiţia posibilă fiind evaluată de surse din piaţă la cel puţin 1 milion de euro, iar profitul la încă 1 milion de euro.

În primăvara anului trecut, imediat după ce drumul care leagă satele Tomeşti şi Holboca a fost asfaltat, Ştefan Timofte Jr. şi soţia sa, Otilia, au cumpărat chiar în acea zonă un teren de 3.800 mp din zonă. Pământul are deschidere nu doar la DJ Tomeşti – Holboca, ci şi la strada Mihail Codreanu, aflată în spatele cartierului de blocuri vechi. E locul unde sunt situate şcoala şi grădiniţa din Tomeşti. Ştefan şi Otilia Timofte au semnat două contracte de vânzare-cumpărare pentru a obţine acel teren, preţul total plătit către Alexandru, Ana, Elena, Neculai, Mihai Ostaci, dar şi către Maria Grigorescu, Mihaela Bidica şi Florinele Enache fiind de 362.121 lei, potrivit unor surse apropiate familiei. La scurt timp după intabularea pe numele lor a terenului, soţii Timofte au comandat şi PUZ-ul pentru teren, dar şi planşele aferente proiectului. Documentele au fost, ulterior, postate într-o secţiune deloc uşor accesibilă a site-ul Primăriei Tomeşti. Până la acest moment nu s-a emis o autorizaţie de construire aferentă investiţiei. 

Ce conţine PUZ-ul 
 
Potrivit documentului, terenul soţilor Timofte beneficiază de toate utilităţile, este situat în intravilanul satului Tomeşti şi pe el se pot ridica blocuri de maximum 4 etaje. PUZ-ul, de altfel, relevă intenţia de contruire a două blocuri de locuinţe, la parterul cărora vor fi amenajate spaţii comerciale ce vor fi scoase la închiriat. „Funcţiunile dorite de beneficiar sunt apartamente individuale, însumând un număr de aproximativ 70 de apartamente cu 2 sau 3 camere“, se arată în PUZ. Documentul mai arată că pe teren se vor planta spaţii verzi, alcătuite din peluze gazonate, straturi de flori, plante agăţătoare şi arbuşti. „Se vor amenaja alei pietonale şi carosabile. Se vor prevedea 70 de locuri de parcare supraterane amenajate la 5 m de ferestre“, se mai arată în PUZ. 
 
 
Ce spune seniorul şi ce adaugă juniorul 
 
Primarul comunei Tomeşti s-a arătat iritat de întrebările ziarului referitoare la investiţia fiului său.
 
 
Timofte senior a precizat că fiul şi nora sa „mai au paşi de parcurs“ până să primească autorizaţia de construire. „Ce să fac eu, să îi împuşc? Nu pot să opresc copiii mei să mânânce! Să îi trimit să facă trafic de carne vie în Europa. De unde au bani, e treaba lor“, a spus Timofte. Mai coerent şi amabil în discurs a fost fiul său. „Eu sunt la nivelul de a obţine o documentaţie, nu am informaţiile care vă interesează pe dumneavoastră. În funcţie de mai mulţi factori, voi decide dacă voi construi eu, dacă mă voi asocia cu altcineva sau voi vinde“, a precizat Ştefan Timofte Jr., care a arătat că urmează să se intereseze despre costurile proiectului şi să decidă ce paşi va urma. 
 
Ştefan Timofte Jr. este membru în Biroul Judeţean al PNL şi nume important al aripii tinere a partidului. Înainte de a râvni la postura de dezvoltator imobiliar, feciorul primarului din Tomeşti a cochetat cu cea de patron de restaurant. În 2006, la 22 de ani, Timofte jr. a devenit administratorul unei firme care deţine un restaurant cu piscină în Tomeşti, situat chiar la drum naţional, în zona numită Tomeşti Vale. Localul este administrat de firma Life To Max SRL, unde asociaţi, pe lângă tânărul liberal, mai este sora sa, Corina Timofte (28 de ani), dar şi un anume Ştefan Dragoş Condurachi, patronul unei firme de mobilă din Tomeşti. Firma Life to Max nu e profitabilă însă, potrivit datelor financiare ale societăţii obţinute de ziar.
 
 
Până ieri, după apelul primit de la ziar. Ştefan Timofte Jr. avea şi un blog în care îşi descria activitatea politică, profesională, dar şi situaţia familială. Ziarul a salvat fotografii de pe acest blog, www.timoftestefan.wordpress.ro, înainte ca întreg conţinutul, probabil nu întâmplător, să dispară la orele după-amiezii. Am aflat de pe blog, înainte ca acesta să fie şters, că, în trecut, Ştefan Timofte Jr. a lucrat ca agent de pază, a şi deţinut apoi o firmă de securitate. În prezent este instructor de judo şi preşedinte al unei asociaţii sportive. Feciorul primarului din Tomeşti este şi manager al Grupului de Acţiune Locală Poiana Vlădicăi, funcţie de pe care a coordonat, alături de reprezentanţi ai primăriei conduse de tatăl său, fonduri europene de sute de mii de euro, care ar fi trebuit să ajute la dezvoltarea comunităţilor locale din Tomeşti şi Holboca. 
 
Potrivit unor surse apropiate familiei Timofte, tânărul liberal cu aspiraţii de dezvoltator imobiliar intenţionează, dacă nu la anul, cel târziu peste cinci ani, să îi ia locul tatălui în funcţia de primar al comunei Tomeşti. 

Comentarii