Finala puştoaicelor la US Open

sâmbătă, 11 septembrie 2021, 01:43
5 MIN
 Finala puştoaicelor la US Open

Ultimul act se va disputa între două jucătoare foarte tinere

 

Este vorba de canadianca Leylah Fernandez (19 ani, 73 WTA) şi britanca Emma Răducanu (18, ani, 150 WTA). Leylah Fernandez a învins-o în penultimul act pe favorita nr. 2, Arîna Sabalenka din Belarus (2 WTA), scor 7-6, 4-6, 6-4, în două ore şi 21 de minute. Ca în alte meciuri, Leyla a început mai slab, loviturile puternice ale Arînei fiind năucitoare. În primele trei game-uri, câştigate de Sabalenka, tânăra canadiancă nu a reuşit decât un punct. Primul game câştigat i-a dat curaj lui Leylah, care, după un nou game pierdut la zero, a răspuns exact la fel, reuşind în game-ul următor re-break-ul. Apoi s-a mers cu seviciul până la tie-break, Sabalenka având o minge de set în ultimul joc, pe serviciul canadiencei. În tie-break, s-a jucat mai mult pe retur, iar de la 3-3 Fernandez s-a desprins şi n-a mai pierdut niciun punct. Setul secund a revenit jucătoarei din Belarus, care a făcut break-ul decisiv la 4-4. Însă în setul decisiv, puternica Sabalenka a cedat psihic. Arîna şi-a pierdut serviciul la 2-3 după un game de aproape 10 minute (în care a făcut două duble greşeli) şi când era de aşteptat un nou tie-break, Sabalenka are un serviciu demn de milă şi pierde ultimul joc la zero. Arîna a făcut zece aşi, dar şi opt „duble”, (6-2 la Leylah). Tot Sabalenka a avut mai multe lovituri direct câştigătoare, dar şi la multe greşeli neforţate.

În schimb, britanica Emma Răducanu nu i-a lăsat nicio şansă Mariei Sakkari (Grecia, 18 WTA scorul de 6-1, 6-4 vorbind de la sine. Scorul de 5-0 înregistrat în primul set pentru Emma arată diferenţa de moral: În timp ce Sakkari a avut şapte mingi de break pe serviciul Emmei şi le-a ratat pe toate, Emma a avut trei, convertind două. Victoria categorică din primul set l-a influenţat şi pe cel de-al doilea, chiar dacă Maria a revenit pe linia de plutire. Dar un singur break realizat de Emma la 1-1 a făcut, până la urmă diferenţa. Raportul de erori covârşitor în „favoarea” Mariei (33-17) a fost determinant. Emma, care nu a pierdut vreun set tot turneul, este prima jucătoare ajunsă în finala unui turneu major după ce a venit din calificări.

Emma Răducanu reuşeşte această performanţă la doar a doua sa participare la un turneu de Grand Slam, după cel de la Wimbledon, unde a fost nevoită să abandoneze în optimile de finală, din cauza unor probleme medicale. Luna trecută, ea a ajuns până în finala turneului WTA 125 de la Chicago. Maria Sakkari, adversara sa din penultimul act, reuşise să le elimine anterior pe canadianca de origine română Bianca Andreescu, campioană la US Open în 2019, precum şi pe Karolina Pliskova din Cehia, numărul 4 mondial. Începând de luni, Emma Răducanu va deveni cea mai bine clasată jucătoare britanică, putând urca până pe locul 24 WTA în cazul în care va cuceri trofeul la US Open şi va pune, astfel, capăt dominaţiei de 310 de săptămâni a Johannei Konta. Emma Răducanu va avea însă o misiune dificilă în faţa canadiencei Leylah Fernandez, care a eliminat în drumul ei către finală trei jucătoare din Top 5 WTA (Naomi Osaka, Elina Svitolina şi Arina Sabalenka), precum şi o fostă campioană (Angelique Kerber), într-un sfert de finală dramatic, câştigat în trei seturi de jucătoarea nord-americană. De menţionat că Emma Răducanu şi Leylah Fernandez nu s-au înfruntat niciodată în circuitul profesionist, singurul lor duel anterior având loc la nivel de junioare, la ediţia 2018 a turneului de la Wimbledon, unde britanica s-a impus cu 6-2, 6-4 în turul secund, la câteva săptămâni după ce canadianca reuşise să câştige turneul junioarelor de la Roland Garros.

Finala de sâmbătă seara va fi prima de turneu major între sportive atât de tinere, după cea din 1999 de la US Open, câştigată de Serena Williams în faţa Martinei Hingis.

*Echipa Rajeev Ram/Joe Salisbury (SUA/Marea Britanie), cap de serie numărul 4, s-a calificat, în finala probei de dublu. Ei au învins în semifinale perechea americană Steve Johnson/Sam Querrey, scor 7-6, 6-4, într-o oră şi 18 minute. Din cealaltă semifinală s-au calificat cuplul Jamie Murray/Bruno Soares (Marea Britanie/Brazilia), cap de serie numărul 7, după victoria cu 6-3, 3-6 6-4 în faţa perechii John Peers/Filip Polasek (Australia/Slovacia), cap de serie 8.

Tenisul, un pic mai mic

*Jucătoarea română Jaqueline Cristian (23 de ani, 142 WTA) s-a calificar în finala turneului challenger de la Karlsruhe. Jaqueline, care a eliminat-o în prima rundă pe principala favorită a turneului, Clara Burel (Franţa), a avut nevoie acum de doar o oră pentru a-şi adjudeca victoria într-un meci care la un moment dat a fost întrerupt din cauza ploii. Ea o va avea ca adversară în semifinale pe egipteanca Mayar Sherif (25 ani, 96 WTA, favorită nr. 3) care în sferturi s-a impus cu 6-3, 6-2 în faţa sportivei din Slovacia, Rebecca Sramkova (187 WTA).
Celelalte sferturi: Maryna Zanevska (Belgia) – Anna Bodnar (Ungaria) 1-6,6-4, 6-4; Martina Trevisan (Italia) – Dalma Galfi (Ungaria) 7-6, 7-5. La dublu, Irina Bara şi georgianca Ekaterine Gorgodze au învins în semifinale perechea Natela Dzalamidze / Aleksandra Panova (Georgia/Rusia), scor 6-3, 6-1 şi vor juca finala.
* Jucătorul român Filip Jianu (19 ani, 337 ATP) s-a calificat în sferturile de finală ale turneului challenger de la Kiev, dotat cu premii totale de 44.820 de euro, după ce l-a învins italianul Riccardo Bonadio cu 7-6, 3-6, 6-4, după aproape trei ore de joc. Bonadio (28 ani, 307 ATP) se impusese în toate cele trei confruntări anterioare, dintre care două anul acesta, la Almatî şi Iaşi. În sferturi, Filip a pierdut cu 3-6,5-7 în faţa principalului favorit, argentinianul Sebastian Baez (155).

 

Comentarii