Flori rare în atletismul românesc

joi, 28 decembrie 2017, 02:43
3 MIN
 Flori rare în atletismul românesc
 
Eşecul de la Campionatele Mondiale de la Londra nu estompează rezultatele obţinute la juniori şi tineret

 

Chiar dacă în 2017 atletismul românesc a decepţionat din nou, preşedintele Federaţiei, Florin Florea, crede că şi-a îndeplinit obiectivele în 2017, “A fost un an bun, nu extraordinar, dar unul reuşit, chiar peste aşteptări la unele capitole. A fost un an de construcţie şi reorganizare în care ne-am făcut planurile pentru 2018. Am avut anul acesta delegaţii numeroase la marile competiţii, asta înseamnă că atletismul la nivel de performanţă şi chiar mare performanţă şi-a îndeplinit obiectivele. Dacă în 2016 am avut în jur de 120 de sportivi care şi-au făcut baremurile şi s-au calificat la competiţiile internaţionale de obiectiv, în 2017 am crescut cu 20-25%. E adevărat, nu am concurat la nivel de elită, adică la medalii şi mă refer în special la Campionatele Mondiale de la Londra. Dar şi acolo am avut o delegaţie bună, cu perspective pentru Doha 2019. Iar faptul că am avut două finale la Londra înseamnă foarte mult în timpurile astea. E adevărat, însă, că în finale cei doi sportivi nu au avut succesele dorite de ei", a spus Florea, care a menţionat medaliile europene şi mondiale la juniori şi tineret.

Astfel, la CE de tineret de la Grossetto (Italia), Elena  Panţuroiu a luat medalia de aur, iar Dorin Rusu medalia de argint, la 10.000 metri. Şi la Campionatele Mondiale de juniori II s-a luat o medalie de bronz, prin Adela Stanciu, la aruncarea ciocanului.  “Eu cred că de aici vor veni performanţele. Aşa simt eu. Pentru că pe o parte dintre sportivii care nu mai voiau să facă sport în 2015 sau 2016 i-am recuperat şi i-am adus în zona de mare performanţă, cum este cazul Alinei Rotaru", a adăugat Florea.

Preşedintele FRA a remarcat rezultatele sportivilor la Universiadă, acolo unde atletismul a obţinut cele mai multe medalii din delegaţia României: "Am avut un succes extraordinar de mare la Universiadă, acolo unde am avut o delegaţie numeroasă. Iar din cele 11 medalii câştigate de România, şase au fost ale atletismului. Chiar a fost o competiţie mare, care nouă ne dă speranţe, pentru că rezultatele cu care au luat medaliile aceşti atleţi au fost aproape de recordurile lor personale". De asemenea, acesta a subliniat primele medalii obţinute de România la Campionatele Mondiale de alergare montană, bronz prin Denisa Dragomir la individual şi echipa feminină.

Federaţia Română de Atletism a obţinut anul acesta organizarea în 2018 a Campionatului European de ultra atletism. La ultra atletism sunt patru probe, alergare de 24 de ore, 50 de kilometri, 100 de kilometri şi ultramaratonul. Noi vom organiza Campionatul European de alergare de 24 de ore la Timişoara.

Infrastructura este una dintre problemele importante ale atletismului românesc, susţine preşedintele. În 2018, Florin Florea speră în obţinerea unor rezultate pozitive la Campionatele Mondiale şi Europene. "Anul viitor sunt două competiţii majore, Campionatele Mondiale indoor de la Birmingham şi Campionatele Europene de la Berlin. Sperăm ca la Berlin să avem patru finalişti şi să luăm una sau două medalii. La Birmingham va fi un pic mai greu, pentru că sunt probe puţine, sunt invitaţii … dar sperăm şi acolo, pentru că în 2015 am luat două medalii de argint. Apoi, proiectul nostru pentru 2018 este să facem atletism ca să ne ştie lumea în străinătate. Să ne promovăm şi să stăm la masă cu cei care fac marea performanţă. Asta e prioritatea numărul unu a federaţiei noastre", a explicat şeful FRA.
Alina Rotaru şi Andrei Gag sunt laureaţii Federaţiei Române de Atletism în 2017.

Comentarii