FOTBAL, analiza etapei – Poli, cu sufletul la gură în disputa cu o trupă care luase patru goluri de la o echipă de judeţ

marți, 04 octombrie 2022, 01:50
4 MIN
 FOTBAL, analiza etapei – Poli, cu sufletul la gură în disputa cu o trupă care luase patru goluri de la o echipă de judeţ

Politehnica s-a impus meritat, dar cu emoţii în faţa Minaur, o formaţie modestă, neantrenată, venită în Copou după un drum de 2 000 de kilometri, care se află pe loc de baraj. Diferenţele de valoare şi de prospeţime au fost decisive. Mulţi fani continuă să fie nemulţumiţi de calitatea jocului trupei lui Niculescu, care suferă în atac şi tremură în apărare.

Politehnica Iaşi respiră uşurată după etapa a VIII-a a Ligii a II-a de fotbal. Scăpată cu bine de cel puţin două momente psihologice (prima ocazie a meciului cu Minaur Baia Mare a fost în minutul 36, la poarta lui Knoflach, iar în prelungiri, la 1-0, băimărenii, care mai avuseseră o ocazie importantă în minutul 74, au irosit o uriaşă şansă de egalare), Poli a trecut de o grupare modestă, nou-promovată, care se află pe loc de baraj. Iaşul continuă să fie astfel înfiptă în cursa pentru promovare, în care este mare favorită dacă luăm în calcul bugetele şi valoarea echipelor cu care se luptă.

Din capul locului trebuie spus că succesul Iaşului de sâmbătă a fost logic dacă ţinem cont de aspectul partidei. Gazdele, care au dominat aproape în permanenţă până în minutul 70, au avut statistica de partea lor: 13-5 la şuturi, 4-1 la încercări pe poartă, 1-0 la bare, 7-1 la cornere, 5-3 la ocazii clare de gol.

Faptul că Poli a concretizat două dintre cele cinci oportunităţi de a înscrie pe care le-a avut, iar oaspeţii nu au reuşit să treacă de Knoflach este şi consecinţa diferenţei mari de valoare dintre cele două loturi.

În vreme ce la Poli au evoluat fotbalişti cu sute de meciuri în eşaloanele de elită din România, Austria sau Olanda ori în liga a doua argentiniană, la Baia Mare doar Ciocan a avut câteva apariţii în Liga I, într-o perioadă în care Gaz Metan Mediaş trăgea să moară.

O cheie esenţială a partidei a fost căderea oaspeţilor din actul doi. Fără fonduri la discreţie, aşa cum are Poli, alintată cu 2 milioane de euro de Consiliul Local Iaşi, Minaur nu a venit direct spre Moldova după meciul de Cupă, de marţea trecută, de la Cernavodă, ci s-a întors acasă şi abia apoi s-a deplasat spre Iaşi.

După ce a făcut 2 000 de kilometri în cinci zile, a stat 24 de ore în autocar în cele trei zile dinaintea partidei din Copou, a jucat 120 de minute în Cupă, marţi, şi nu a făcut niciun antrenament normal săptămâna trecută, Baia Mare a căzut după o primă repriză în care a fost greu de desfăcut.

Acest lucru a fost şi vina gazdelor, care au rămas fără gol marcat în primele reprize ale actualului campionat! Chiar dacă închizătorul Del Priore a urcat uneori, încercând să facă legătura dintre celălalt mijlocaş din faţa apărării, Marchioni, şi colegii din linia mediană, Anton – Roman – Hlistei, construcţia Iaşului a rămas lentă, previzibilă, traseele simple care ar fi trebuit să apară într-o echipă care lucrează de aproape patru luni împreună fiind şi acum inexistente.

Nici în dueluri “unu la unu” Poli nu a excelat, iar urcările în atac ale lui Martac nu au reuşit să dezechilibreze defensiva oaspeţilor. Drept urmare, s-a ajuns ca Poli să aibă nevoie, din nou, de o fază fixă pentru a deschide scorul, Plămadă punctând în minutul 70, a doua reuşită picând abia în ultimul minut de prelungiri, după o fază contestată de oaspeţi.

Iar dacă mai aducem aminte de faptul că Minaur încasase marţi patru goluri de la o echipă de judeţ, plus alte şapte în ultimele două partide de campionat, trei la Miercurea Ciuc şi patru, acasă, de la Dumbrăviţa (!), e limpede că restanţele ofensive ale Politehnicii rămân consistente. Probleme au fost şi în defensiva ieşeană, depăşită mult prea uşor în destule momente în care avea superioritate numerică de un atac subţire.

Un alt aspect deranjant a fost reacţia de după 1-0. Poli nu numai că nu a încercat să facă KO o echipă subţire, care abia se mai ţinea pe picioare, dar i-a permis acesteia să domine ultimele 20 de minute, fără a o deranja măcar pe contraatac.

Mai mult, Iaşi, care nu a mai avut niciun şut până la ultima fază a partidei (!), a fost îndemnată de oficiali ai clubului să tragă de timp, de parcă s-ar fi confruntat cu vreo echipă mare a României, a Europei chiar! Asta în timp ce antrenorul Claudiu Niculescu a susţinut că le-a cerut jucătorilor să atace şi nu să se mute, toţi în multe momente!, în jumătatea proprie.

Mai trebuie amintit faptul că golul de 2-0 confirmă faptul că arbitrii privesc cu mare simpatie Politehnica în acest sezon. Modul în care Claudiu Marcu a gestionat căderea pe teren a unui jucător băimărean – nu i-a permis să se întoarcă pe gazon după ce a tăiat un contraatac al oaspeţilor – a făcut ca Poli să înscrie în superioritate numerică.

Trăgând linie, Iaşul rămâne cu procentaj maxim al punctelor acumulate pe teren propriu în acest sezon, are o zestre relativ bună de puncte, însă continuă să genereze nemulţumiri în rândul suporterilor cărora le pasă şi de calitatea jocului şi de raportul dintre investiţiile din buzunarul lor şi ceea ce văd pe teren. 

Comentarii