FOTBAL: cronica meciului – Primul pas normal pentru Poli în acest sezon. Succes la scor pe un teren sătesc

CSC Dumbrăviţa – Politehnica Iaşi: 0-3 (0-1) în etapa a XIII-a a Ligii a II-a de fotbal.

luni, 07 noiembrie 2022, 02:50
6 MIN
 FOTBAL: cronica meciului – Primul pas normal pentru Poli în acest sezon. Succes la scor pe un teren sătesc

Dumbrăviţa: Mikloş – Bura-Koţ, Zurbagiu, Moţiu – Gîsă (’77 Tismonar) – Amariei (’46 T. Bodri), A. Olaru (’46 Paşcalău), I. Tănase (’70 Ad. Ungureanu), Ghinescu (’46 L. Bodri) – Paulevici, Martinov. Antrenor: Cosmin Stan.

Poli: Jankov – Martac, Lică, Plămadă, Ştefanovici (’77 Finica) – Vaşvari (’57 Telcean), Marchioni – A. Dumitru (’83 Bujor), Roman (’83 Fr. Cristea), Hlistei – Harrison (’77 Tomczyk). Antrenor: Leo Grozavu.

Cartonaşe galbene: Ştefanovici (’25), Marchioni (’42), Plămadă (’43).

Arbitri: Ovidiu Robu; Casian Băla, Emeric Tocai.

0-1, min. 26: Hlistei a reluat de la şase metri, de lângă Amariei, după un corner de pe dreapta executat la prima bară de Roman;

0-2, min. 70: Roman, cu un şut de la 20 de metri, după o pasă primită din banda stângă de la Marchioni şi un dribling fin;

0-3, min. 74: Hlistei, din lateral stânga, după o pasă a lui Roman.

De 13 etape a avut nevoie Politehnica pentru a arăta pe teren diferenţele uriaşe care o separă de adversarele modeste dintr-una dintre cele mai subţiri divizii secunde din istoria fotbalului românesc. După ce în primele 12 runde a obţinut doar victorii chinuite sau eşecuri ruşinoase, Poli a trecut sâmbătă la scor de o echipă sătească, din judeţul Timiş, extrem de slabă, ajunsă întâmplător, în premieră în existenţa ei, în Liga a II-a.

Diferenţele uriaşe dintre valoarea cele două loturi – timişenii nu au niciun jucător care a călcat în Liga I (!), în timp ce moldovenii adună sute de partide în primele eşaloane din Europa – s-au văzut încă din prima repriză. Deşi nu a avut decât o ocazie şi un singur şut pe poartă, concretizat de Hlistei (’26), Iaşul a sufocat o grupare prost plătită, limitată, antrenată de un profesor de sport de la o şcoală din mediul rural, care se bazează şi pe fotbalişti angajaţi la diferite servicii. Astfel, Dumbrăviţa nu a contat în atac în faţa unei trupe oaspete net superioare, care, graţie celor 2 milioane de euro primite în 2022 de la CL Iaşi, beneficiază de condiţii cum nu au nici unele grupări din prima ligă, statistica fiind sugestivă: 0-4 la şuturi, 0-2 la cornere.

Surprinzător, partida s-a echilibrat imediat după pauză, Paulevici fiind la un pas de egalare. Poli s-a trezit rapid, Roman (’54) anunţând reuşita de 2-0 din minutul 70, care a rupt jocul. Iaşul a dominat net ultimele 20 de minute, profitând de căderea totală a unei echipe gazde care, pe vremuri, ar fi fost la retrogradare în Liga a III-a. Harrison (’71) a prefaţat al doilea gol al lui Hlistei (’74), iar Tomczyk (’89) a trecut pe lângă 4-0 spre finalul unui act secund în care statistica a scris 5-7 la şuturi, 1-6 la încercări pe poartă şi 0-1 la cornere.

Poli a mai spălat astfel puţin din ruşinea din Cupă, când, bazându-se pe rezerve şi fără “principalul” de atunci, Claudiu Niculescu, rămas în Copou, a fost eliminată, după penaltiuri, de Dumbrăviţa. Gazdele, care şi sâmbătă au etalat o mulţime de lipsuri elementare, au ajuns astfel la patru eşecuri consecutive în meciurile oficiale, cu un golaveraj incredibil, 1-14 (!), în timp ce marea favorită a promovării, Iaşi, a rupt seceta victoriilor din deplasare, începută după 20 august. Astfel, Politehnica poate începe urcuşul spre fruntea clasamentului, acolo unde ar trebui să stea fără probleme clubul cu cel mai mare buget, cel mai valoros lot şi cel mai bine cotat antrenor din Liga a II-a.

Poli a învăţat să înscrie şi în prima repriză

  • Situat lângă piaţa din Dumbrăviţa, stadionul cu o capacitate de 500 de locuri din satul timişean poartă numele fostului internaţional al anilor ’30, Ştefan Dobay. Fostul mare atacant s-a născut la Dumbrăviţa.
  • Reuşita lui Hlistei din minutul 26 a fost prima apărută în actul întâi al disputelor lui Poli din acest sezon! Cornerul care a dus la gol a fost acordat după un duel între Zurbagiu şi Roman, căpitanul gazdelor reclamând insistent faptul că ieşeanul a atins ultimul mingea. Reluările par a-i da dreptate timişeanului.
  • Roman a marcat pentru prima dată pentru Politehnica.
  • Iaşul s-a întors acasă, imediat după meci, cu trenul, jucătorii având la dispoziţie cuşete de două persoane. “În tren e mai bine, te mai poţi mişca. Nu contează însă cu ce faci deplasarea. Important e cum joci” a comentat Grozavu.
  • Rezerve neutilizate la oaspeţi au fost Brînză, Kouadio, Fosu-Mensah şi Del Priore.
  • Toma şi Luca Bodri, de la gazde, sunt fraţi gemeni.
  • Dumbrăviţa are foarte mulţi copii în lot, unul dintre ei, Paşcalău, care nu a împlinit 17 ani, fiind introdus la pauză pentru a schimba soarta partidei…
  • Gazdele au mai încasat multe goluri în acest sezon acasă şi de la Steaua (a fost 0-3) şi Slobozia (ialomiţenii au bătut cu 4-2).
  • Următorul meci al Politehnicii va avea loc sâmbătă, de la ora 12:00, la Braşov.

Declaraţiile tehnicienilor

  • Cosmin Stan: “Poli a câştigat pe experienţă, a ştiut să fructifice momentele-cheie. Am încercat să-i surprindem pe contraatac în start, când Iaşul nu a avut ocazii. Din păcate, omul care trebuia să-l ţină pe Hlistei la un corner l-a scăpat şi am luat un gol uşor, care a schimbat datele problemei. Am avansat, am fost mai periculoşi, însă apoi am mai primit alte goluri. Am pierdut meciul la mijloc, a lipsit Toma, s-a accidentat Gîsă. Greşelile de arbitraj care au dus la primele două goluri au fost foarte mici. Un corner, un aut…”
  • Leo Grozavu: “O victorie meritată, pentru care băieţii merită felicitări. Se vede de la zi la zi că echipa se pune pe picioare. Nu trebuie să ne entuziasmăm prea tare, am profitat de perioada mai puţin fastă a gazdelor. Îmi pare rău pentru ei, pentru că sunt o echipă tânără, cu potenţial. E bine că după a 12-a etapă am reuşit să marcăm primul gol. Am căpătat încredere după acel gol, iar repriza a doua a fost la discreţia noastră”.

În etapa a XIII-a a a Ligii a II-a de fotbal s-au mai înregistrat rezultatele: Ciuc – Dinamo 0-0, Chiajna – Braşov 0-1 (0-1), Baia Mare – Progresul 2-2 (1-2), Ripensia – Poli Timişoara 1-0 (0-0), Metaloglobus – Şelimbăr 2-0 (1-0), Slatina – Unirea Constanţa 0-1 (0-1), Slobozia – Oţelul 1-0 (0-0), Buzău – Viitorul Pandurii 3-1 (1-0). Astăzi, de la ora 18:00, are loc ultima dispută a rundei, Steaua – Dej. Pe podiumul clasamentului se află Steaua (26 puncte, 12 meciuri), Slobozia (25 puncte), Dej (25 puncte, 12 meciuri), iar celelalte trei poziţii care duc în play-off sunt ocupate de Poli (24 p), Ciuc (22 p) şi Buzău (22 p). Oţelul, care are tot 22 de puncte a coborât pe VII, prima poziţie care duce în play-out. Gălăţenii au un avans de trei puncte faţă de Slatina şi Braşov.

Comentarii