FOTBAL – Încă un jucător nou la Iaşi. Azi, amical cu o fostă campioană a Bulgariei. 30 de ani de la singurul titlu de campioană al Politehnicii

miercuri, 28 iunie 2023, 01:50
3 MIN
 FOTBAL – Încă un jucător nou la Iaşi. Azi, amical cu o fostă campioană a Bulgariei. 30 de ani de la singurul titlu de campioană al Politehnicii

Aflată în cantonament în Bulgaria, la Bansko, Politehnica Iaşi va disputa astăzi primul meci amical al verii. Formaţia antrenată de Leo Grozavu se va confrunta cu PFK Botev Plovdiv, grupare care s-a clasat în sezonul 2022-2023 pe locul X în prima ligă bulgară, eşalon care are 14 echipe.

Botev este o formaţie de tradiţie a Bulgariei. Înfiinţată în 1912, echipa din Plovdiv (oraşul natal al fostului mare fotbalist Hristo Stoicikov, al doilea ca mărime al vecinilor de la sud, cu o populaţie de 350 000 de locuitori) are în palmares două titluri de campioană, două de vicecampioană, trei Cupe ale Bulgariei, o Supercupă şi un titlu de campioană balcanică. Numele clubului şi al stadionului pe care joacă este preluat de la Hristo Botev, cel mai mare poet bulgar, unul dintre liderii mişcării de independenţă a Bulgariei.

Clubul la care au jucat internaţionali cunoscuţi, Kostadinov, de exemplu, e antrenat de portughezul Bruno Baltazar şi arată acum ca o multinaţională, cu jucători din Israel, Olanda, Spania, Franţa, Croaţia, Austria, Camerun, Cote d’Ivoire, Nigeria, Guinea, Columbia, Palestina şi Bulgaria.

Botev Plovdiv s-a mai confruntat recent cu o echipă din ţara noastră, CS Universitatea Craiova într-o partidă amicală. Duminică, oltenii, care sunt antrenaţi de fostul tehnician al Politehnicii, Eugen Neagoe, s-au impus în faţa bulgarilor cu 2-0. Deschiderea scorului a fost semnată de un jucător crescut la Iaşi, Alexandru Creţu.

În ceea ce priveşte lotul pe care Grozavu se bazează în Bulgaria, acesta va ajunge la 32 de fotbalişti.

În afară de cei 30 de jucători plecaţi din Copou şi de stoperul Florin Ilie (U Cluj), care a ajuns luni direct la Bansko, în Bulgaria va mai lucra şi mijlocaşul George Ionuţ Dragomir (FOTO).

Născut pe 6 august 2003, la Făurei, el a fost legitimat la Academia Hagi, CS Făurei (iulie 2018 – februarie 2020), Sepsi Sfântu Gheorghe (februarie 2020 – ianuarie 2023) şi FC Botoşani. Dragomir are 11 prezenţe şi un gol în Liga I.

 

Remember 1993

 

În altă ordine de idei, în această săptămână s-au împlinit 30 de ani de la momentul în care fotbalul ieşean a obţinut singurul titlu de campioană naţională din istorie. Pe 26 iunie 1993, Politehnica Iaşi a învins, pe Stadionul „23 August” din Bucureşti, după executarea loviturilor de la 11 metri, pe FC Argeş. La finalul timpului regulamentar de joc scorul a fost 2-2. Lotul Politehnicii a fost format din Sorin Comisu, Gabriel Iţco, Adrian Arhire, Flavius Frunză, Ciprian Paraschiv, Cristi Frunză, Cătălin Voicu, Aurelian Ţuţu, Gabriel Popescu, Marin Cobulianu, Mihai Alexa, Daniel Căunei, Cristi Dimofte, Cristi Cazacu, Marius Paraschiv, Ovidiu Pălimaru, Cătălin Andrei, Gabriel Iliescu.

Flavius şi Cristi Frunză, Ţuţu, Cobulianu, Alexa, Căunei şi Paraschiv, actualul preşedinte al noii Poli, au jucat şi la echipa de seniori din Copou.

Formaţia amintită a fost formată de Mihai Dănilă şi preluată pe finalul junioratului de Marian Moldovan, după ce regretatul Dănilă fusese promovat la seniori. Cucerirea titlului de campioană naţională s-a datorat şi finanţatorilor din 1993 ai clubului Politehnica, Dan Cîrlan şi regretatul Pavel Hodea. 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii