FOTBAL – Încoronarea campionilor. Cine pleacă de la Politehnica după meciul cu Dinamo?

vineri, 19 mai 2023, 01:51
6 MIN
 FOTBAL – Încoronarea campionilor. Cine pleacă de la Politehnica după meciul cu Dinamo?

Disputa cu gruparea „câinilor roşii”, din ultima etapă a play-off-ului Ligii a II-a de fotbal, va avea loc duminică, în Copou, de la ora 13:00

 

Politehnica Iaşi ajunge duminică la finalul sezonului 2022-2023, la finalul căruia promovează în Liga I de fotbal. Performanţa, parafată matematic încă după runda a VI-a a play-off-ului, a fost „adâncită” după etapa a VIII-a, la finele căreia Poli a fost sigură şi că va încheia campionatul pe primul loc. Drept urmare, gruparea ieşeană va fi premiată de Federaţia Română de Fotbal, care va acorda gazdelor, la finalul duelului cu Dinamo, din runda a X-a a primei grupe valorice, titlul de câştigătoare a campionatului.

Nouă sau zece absenţe la Poli

Partida cu bucureştenii nu are miză decât pentru oaspeţi, care au şansa de a promova direct. Pentru Poli, meciul are doar o miză de orgoliu, antrenorul Leo Grozavu anunţând că îşi doreşte să termine sezonul fără niciun eşec în play-off şi în acest an. În plus, pentru unii dintre jucătorii gazdă, partida poate fi un prilej de a convinge alte echipe să le ofere un contract din vară. Asta pentru că Poli nu va mai prelungi înţelegerile unor fotbalişti, principalul vizat fiind rutinatul Lică. Apoi, împrumutul lui Finica de la Rapid nu va mai fi prelungit, iar alţi tineri, printre care se numără Ciaun, Istratie sau A. Dumitru, ar putea fi împrumutaţi.

Cei care vor fi utilizaţi de Grozavu mai au şi impulsul dat de convingerea antrenorului că ar putea fi soluţii de bază şi când mulţi dintre absenţii de duminică vor reveni la echipă. Reamintim, Poli nu se va baza duminică pe nu mai puţin de nouă jucători: Jankov, Roman, Marchioni, Harrison şi Katanec, care au primit deja vacanţă, Itu, Telcean, Vojtus şi Mogoş – accidentaţi. Totodată, prezenţa lui Vaşvari pe teren este incertă, neştiindu-se dacă el va mai rămâne în Copou.

Situaţia prelungirii contractului mijlocaşului care împlineşte 37 de ani în noiembrie şi care a fost des accidentat în acest sezon este în dubiu, la fel ca aceea a lui Răzvan Tincu (36 ani în iulie), care nu a avut un sezon bun nici la Liga a II-a.

Juniori în lotul gazdelor

În condiţiile numeroaselor absenţe amintite, pe banca de rezerve a Politehnicii vor apărea inlcusiv juniori.

În ceea ce o priveşte pe Dinamo, aceasta a avut un parcurs relativ bun în play-off, acumulând 15 puncte în nouă meciuri, doar Poli, cu 17 puncte, obţinând mai multe puncte dintre echipele fruntaşe în faza a doua a campionatului. Rămâne de văzut şi cum au gestionat dinamoviştii euforia de după succesul la scor cu Steaua, 3-0, din etapa trecută, dar şi cum vor rezista tinerii din echipa oaspete la presiunea unei partide pe care sunt obligaţi să o joace la victorie pentru a mai spera la promovare.

Garanţii că Poli nu se va preda

Acuzaţi că s-ar putea preda în faţa dinamoviştilor, ca urmare a faptului că Grozavu a jucat la echipa bucureşteană, iar preşedintele Consiliului Director, Cornel Şfaiţer, este recunoscut ca mare fan al „câinilor”, Poli a reacţionat. „Vom încerca să abordăm jocul aşa cum le-am abordat pe toate celelalte. Sigur, cu problemele pe care le avem în momentul de faţă. Dar, niciodată nu ne prezentăm pe teren fără să ne propunem altceva decât victoria. Sunt convins că stadionul va fi plin, primim trofeul de câştigători, ne dorim să ieşim cu fruntea sus. Ne bucurăm că toţi ochii vor fi aţintiţi asupra meciului nostru. E bine, înseamnă cu lumea urmăreşte Iaşul!

Nu mă interesează cine va mai promova în Liga I, nu există preferinţe. Nu mă interesează adversarele noastre, eu vreau să vorbesc despre echipa mea, nu am intrat niciodată în polemică cu alţi jucători, antrenori, cluburi. Nu vreau să creez polemică nici acum” a spus Grozavu, care a adăugat: „Avem multe probleme  din cauza accidentărilor după un sezon foarte solicitant. Dintre cei care au plecat în vacanţă, aproape toţi au avut probleme medicale. Singurul învoit a fost Harrison.

Greu de spus dacă jucătorii sunt cu gândul la vacanţă. S-a văzut şi la case mai mari că în momentul în care obiectivul e îndeplinit intervin acea stare de relaxare. Noi încercăm să-i ţinem pe băieţi în priză, nu e uşor”.

Şfaiţer a completat: „Nu va fi o misiune uşoară. Dinamo e Dinamo, vor avea mulţi fani în tribune. Cum am promis, am tratat cu maximă seriozitate toate meciurile, chiar şi după ce eram promovaţi după partida cu Galaţi. Şi eu am tratat mereu meciurile cu Dinamo cu maximă seriozitate, indiferent la ce club am fost, am câştigat de multe ori împotriva lor. Cum îl cunosc pe Leo, sunt convins că va face ca echipa să se exprime cât poate de bine, chiar dacă Dinamo e pe val după victoria cu Steaua. Eu am încredere în Leo”.

Gânduri de viitor

Cornel Şfaiţer a mai spus că imediat după meciul cu Dinamo se va trece la pregătirea mai în amănunt a sezonului viitor, după ce chiar şi în aceste zile au fost urmăriţi diferiţi jucători. Grozavu aşteaptă şi el clarificările: „Am stabilit ca reunirea să fie pe 5 iunie, însă vom vedea dacă lucrurile merg în direcţia bună. Nu am avut timp să discutăm despre viitorul campionat. Trebuie să facem corecţii, unii dintre jucătorii actuali vor rămâne, alţii vor pleca, îmi doresc 10 jucători de valoare. Îmi doresc şi un stadion nou, la Iaşi. Campion eşti la prima ligă. La Liga a II-a e bine doar că ne-am îndeplinit obiectivul. Eu vreau obiective mai îndrăzneţe”.

Formaţiile probabile

Poli: Brînză – Martac, Lică, Tincu, Finica – Kouadio, Fr. Cristea, R. Ion – A. Dumitru, Hlistei, Musi.

Dinamo: Dujmovic – Moura, Giafer, Patriche, Amzăr – Iglesias, Larrucea, N. Roşu – D. Irimia, Ghezali, Bani.

Reamintim, duminică, de la ora 13:00, se dispută şi celelalte două meciuri ale rundei, Oţelul Galaţi – Unirea Dej şi Steaua Bucureşti – Gloria Buzău.

Clasamentul arată astfel: 1. Poli (57 puncte); 2. Steaua (49); 3. Dinamo (46); 4. Oţelul (46); 5. Buzău (42); 6. Dej (40).

La egalitate de puncte, primul criteriu de departajare care se ia în calcul la final este ierarhia de la finalul sezonului regulat, Oţelul fiind avantajată faţă de Dinamo. În prima ligă promovează două echipe (Steaua nu are drept de a juca în elită), iar următoarele două joacă baraje cu echipe de primă ligă.

Ultima oră: Comisia de Licențiere a FRF a anunțat că Unirea Dej nu a primit licența pentru Superliga, astfel încăt Gloria Buzău va evolua sigur  în barajul de promovare. Dejenii au drept de recurs până la 31 mai, dar prima manșă a barajelor este priogramată pe 28 mai!

Comentarii