FOTBAL – Poli Iaşi: lipseşte un milion de euro! Care sunt soluţiile de salvare?

miercuri, 15 noiembrie 2023, 02:50
5 MIN
 FOTBAL – Poli Iaşi: lipseşte un milion de euro! Care sunt soluţiile de salvare?

Finalul de an se anunţă crâncen pentru Poli în ceea ce priveşte latura financiară, element de bază în orice activitate, nu doar sportivă.

 

Siguranţa bugetului este pusă de numeroase formaţii din întreaga lume chiar înaintea celei sportive, de vreme ce rezultatele financiare proaste duc la dispariţia cluburilor, în timp ce contraperformanţele de pe teren au ca urmări, practic, nivelul eşaloanelor în care activează, nu şi existenţa echipelor. De aceea, cheltuielile sunt corelate, mai mereu, cu resursele materiale.

Ţinând cont şi de trecut (episodul din 2010, care a generat falimentul Politehnica 1945, nu trebuie uitat vreodată!), dar şi de faptul că fotbalul local consumă, anual, milioane de euro din banii ieşenilor, situaţia financiară a clubului actual ar trebui să fie, mereu, prioritatea zero.

Acum, veştile din Copou nu sunt liniştitoare. Din păcate pentru cei cărora le pasă cu adevărat de fotbalul ieşean, anticipările Ziarului de Iaşi legate de frisoanele care vor apărea după creşterile consistente ale cheltuielilor, apărute în vară, care se suprapun peste datoriile mai vechi, se confirmă.

La ora actuală, Poli are nevoi consistente, de peste un milion de euro, pentru a închide cu bine anul 2023. Aceşti bani sunt necesari pentru ca angajaţii să fie plătiţi la zi, iar datoriile presante să fie achitate.

De ce e nevoie de această sumă, explicăm în cele ce urmează.

 

700 000 de euro pentru cele trei salarii care trebuie plătite până la finalul anului

 

Astăzi, Poli are două salarii restante, cele pe septembrie şi octombrie. În plus, până pe 15 decembrie trebuie achitată retribuţia pe noiembrie.

Cum salariile lunare la Poli sunt de aproximativ 200 000 de euro net, cu tot cu taxe ar fi nevoie de aproape 700 000 de euro pentru ca toţi angajaţii (conducători, antrenori, inclusiv cei de la Centrul de Copii şi Juniori, fotbalişti, personal etc.) să fie la zi de sărbători în ceea ce priveşte drepturile salariale. Se ajunge la „doar” 700 000 de euro pentru că mulţi dintre angajaţii de la Poli nu au contracte de individuale de muncă, ci contracte de activitate sportivă, care sunt taxate mult mai puţin.

 

O mulţime de prime restante. Alte nevoi, de 100 000 de euro

 

Politehnica înregistrează restanţe consistente şi ca urmare a primelor neachitate.

În primul rând, e vorba de cele pentru realizarea promovării în Liga I, din vară, care nu au fost plătite nici către angajaţii rămaşi la club, nici către cei la care s-a renunţat, unii dintre ei anunţând deja că vor depune memorii.

În plus, nu au fost achitate nici bonusurile pentru unele rezultate din acest sezon. Este vorba de cele şapte puncte obţinute în septembrie (remiza cu Botoşani şi victoriile de la U Cluj şi Voluntari) şi cele două din octombrie (egalurile cu Petrolul Ploieşti, Dinamo Bucureşti), care trebuiau recompensate pe 15 octombrie, respectiv 15 noiembrie. Apoi, pe 15 decembrie, vor trebui plătite primele pentru cele două puncte obţinute în această lună, cu Oţelul Galaţi şi CFR Cluj, şi, dacă va fi cazul, cu FC Hermannstadt.

Trăgând linie, la acest capitol va fi nevoie de 100 000 de euro, poate şi mai mult, pentru stingerea datoriilor.

 

Datorii din trecut, nevoi curente

 

În afară de cei peste 800 000 de euro necesari pentru angajaţi, Politehnica mai are nevoie în acest an de încă 300 000 de euro pentru a achita datorii presante, restanţe vechi către bugetul de stat, care au fost reeşalonate, precum şi pentru nevoile curente: deplasări ale echipelor de seniori (în afară de cele pentru meciurile oficiale, trupa lui Grozavu va merge joi şi la Chişinău, pentru un meci amical cu Zimbru, care va avea loc vineri) şi juniori, alimentaţie, medicamentaţie etc.

Se ajunge astfel la un necesar de peste un milion de euro pentru o lună şi jumătate.

Iar suma nu creşte şi mai mult doar pentru faptul că Poli nu plăteşte chirie pentru folosirea bazelor de antrenament şi a terenului oficial de joc, aşa cum se întâmplă în multe alte oraşe.

 

Pe ce bani se contează în 2023?

 

La ora actuală, Poli se mai bazează sigur în 2023 pe 300 000 de euro: o rată de 200 000 de euro din drepturile de televizare şi una de 100 000 de euro de la Consiliul Local Iaşi, care a pus la dispoziţie, ca şi anul trecut, 2 milioane de euro echipei din Copou.

La capitolul venituri vor mai apărea şi cele generate de încasările de la meciurile de acasă cu Farul, UTA şi FCSB, care vor avea loc în decembrie, însă acestea nu pot fi consistente.

Pentru a ţine corabia pe linia de plutire, se poartă discuţii pentru obţinerea unor noi sponsorizări şi a unor noi împrumuturi. Asta pe lângă noul împrumut oferit recent de Cornel Şfaiţer, care a scos iarăşi clubul dintr-un alt moment de impas major.

O altă posibilitate de a mai cârpi bugetul este vânzarea de jucători. Până la această oră însă, în ciuda a fel de fel de pseudo-ştiri aruncate pe piaţă, nimeni nu s-a interesat de vreun fotbalist ieşean!

În ciuda acestui tablou îngrijorător, capii clubului continuă să fie optimişti că se vor găsi soluţii pentru ca actuala Poli să iasă din încercuire şi să nu calce pe urmele Poli 1945.

 

Cum va fi în 2024?

 

Nici startul anului viitor nu se anunţă prea roz, deşi atunci ar trebui să fie încasate ultimele rate din drepturile de televizare pe acest sezon, circa 500 000 de euro. Asta pentru că, foarte probabil, multe dintre datoriile din acest an se vor rostogoli spre 2024. În plus, de la Consiliul Local Iaşi se vor putea obţine fonduri după votarea bugetului. Iar Politehnica, chiar dacă va face rost de un milion de euro pentru a închide pe zero 2023, va mai avea nevoie, conform prognozelor actuale, de circa 4 milioane de euro pentru activitatea curentă a anului viitor şi 900 000 de euro pentru achitarea datoriilor care au scadenţa atunci.

În concluzie, probleme serioase existente la Poli, care, pentru a spera la obţinerea unor rezultate sportive serioase, va trebui să găsească soluţii de a deveni stabil financiar.

FOTO: FC Politehnica Iasi/Facebook

Comentarii