Fotbaliştii de la Politehnica în ceaţă

marți, 24 martie 2020, 02:43
3 MIN
 Fotbaliştii de la Politehnica în ceaţă

 

Jucătorii ieșeni nu ştiu nici la această oră ce drepturi au în perioada de întrerupere a campionatului

După cum v-am informat, unul dintre principalele subiecte care se discută în ultima perioadă în lumea fotbalului românesc este modul în care vor fi plătiţi jucătorii în perioada în care competiţiile sunt întrerupte din cauza pandemiei de coronavirus. Majoritatea cluburilor încearcă să le achite fotbaliştilor doar compensaţia care urmează să fie primită de la Guvern, 75% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 75% din salariul brut pe economie, care este de circa 5 400 de lei. Sindicatul fotbaliştilor cere însă ca jucătorii care au salarii mai mari decât media pe economie să primească 75% din retribuţia netă. Astfel, cluburile vor trebui să achite diferenţa dintre noul salariu, diminuat cu 25 de procente şi compensaţia de la Guvern. De exemplu, pentru un salariu de 4 000 de euro net, fotbaliştii ar urma să încaseze 3 000 de euro: circa 3 500 de lei de la Guvern şi restul de la club. Conform mai multor surse, în aceste zile urmează să se poarte mai multe discuţii între reprezentanţi ai Federaţiei Române de Fotbal, Ligii Profesioniste de Fotbal şi Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România, sindicatul fotbaliştilor, pentru a se ajunge la un consens.

Fotbaliştii Politehnicii Iaşi aşteaptă şi ei rezultatele negocierilor. “AFAN mă ţine în permanenţă la curent cu orice discuţii care apar pe marginea situaţiei fotbaliştilor. Apoi, eu le trimit tuturor colegilor. Deocamdată, nu mi s-a comunicat nicio decizie legată de modalitatea în care vom fi plătiţi” a declarat căpitanul Politehnicii, Cosmin Frăsinescu. Acesta consideră vital ca deciziile să nu fie luate unidirecţional, ci în urma negocierilor cu toate părţile implicate: “Noi avem în contracte trecute clauze de forţă majoră, însă trebuie discutat ce presupune asta. Dacă cluburile vor veni cu decizii care nu vor fi agreate de toată lumea, sigur vor apărea multe procese. Sunt mulţi jucători cărora le expiră contractul în vară, cum vor fi plătiţi aceştia? Cum vor fi plătiţi cei care continuă? Dacă unele cluburi, patru-cinci, vor plăti normal sau vor face reduceri mici, iar altele reduceri mari, iarăşi vor fi probleme. Nimeni nu cred că va fi absurd, eu înţeleg situaţia gravă în care ne aflăm, însă trebuie să se vorbească aceeaşi limbă. Cea mai bună variantă este să se ajungă la un acord general, pe care să-l respecte toată lumea. Aşa, nemulţumirile vor fi mult mai mici. Pot fi jucători care vor fi nemulţumiţi şi aşa, însă numărul lor va fi mult mai mic”. Stoperul în vârstă de 35 de ani, care stă acasă, la Bacău, împreună cu familia, pune însă acum fotbalul pe planul doi: “Pe primul plan trebuie pusă acum sănătatea. Sunt mâhnit de lipsa de responsabilitate pe care am văzut-o în ultimele zile la mulţi. Lumea trebuie să fie conştientă de pericolele existente până nu e prea târziu. Pot apărea multe drame! Iar cei care umblă acum pe străzi pot ajunge şi ei în case sau spitale şi vor prelungi şederile în casă a celor responabili”.

Reamintim, Politehnica Iaşi şi-a stopat activitatea pe 12 martie şi, teoretic, ar trebui să reia pregătirile pe 10 aprilie.

 

Comentarii