Fotbalul rămâne în ceaţă

miercuri, 22 aprilie 2020, 01:43
3 MIN
 Fotbalul rămâne în ceaţă

 

Poli nu a închis încă dosarul de licenţiere, soarta campionatului este sub semnul întrebării

 

Sărbătorile pascale nu au adus nicio limpezire a situaţiei existente la Politehnica Iaşi. Principala preocupare o reprezintă, în continuare, obţinerea fondurilor necesare pentru lichidarea restanţelor care împiedică îndeplinirea criteriului financiar din dosarul de licenţiere. Reamintim, Politehnica are nevoie de circa 80 000 de euro pentru a închide ultimul capitol al licenţierii pentru sezonul 2020-2021. Dacă nu apar modificări de ultimă oră, termenul până la care trebuie achitate toate restanţele este 30 aprilie. În condiţiile în care clubul nu are nicio sursă de finanţare, singura soluţie pe care se merge este contactarea unui nou împrumut. Pentru aceasta, s-au purtat discuţii cu mai multe persoane şi societăţi, însă, până acum, promisiunile de creditare nu permit lichidarea tuturor datoriilor care împiedică licenţierea.

Un alt subiect în ceaţă este cel legat de calendarul stagiunii în curs, 2019-2020. După cum v-am informat, Liga I de fotbal, care s-a întrerupt pe 12 martie, din cauza pandemiei de coronavirus, se doreşte a fi reluată pe 5 iunie. Pentru aceasta, echipele din eşalonul de elită ar trebui să revină la antrenamente în jurul datei de 15 mai. Planurile LPF nu au fost încurajate de oficialităţile care coordonează măsurile de combatere a pandemiei în ţară. Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi secretat de stat în MAI, a declarat în Gazeta Sporturilor că “e foarte devreme de spus dacă se pot relua pregătirile pe 15 mai, nu putem estima acest lucru, nu putem să ne pronunţăm. În orice caz, este foarte devreme”. Mai mult Arafat, a spus că trebuie să se renunţe la presiuni, care nu rezolvă nimic.

Majoritatea cluburilor din Liga I îşi doresc ca toate meciurile din acest sezon să se dispute până spre sfârşitul lui iulie, perioadă dorită de UEFA pentru închiderea competiţiilor interne. Motivaţia este încasarea integrală a banilor din drepturile de televizare. Firma care deţinei drepturile de televizare în Liga I a plătit cluburilor aproape toţi banii pentru sezonul în curs. Dacă numărul de meciuri pentru care s-a plătit nu va fi atins, în sezonul viitor vor fi tăieri proporţionale cu numărul de partide nedisputate. Acest lucru ar afecta puternic grupările de fotbal din România, care şi aşa au grave probleme financiare.

Discuţiile între cluburile din Liga I vor continua şi astăzi. Una dintre variantele propuse pentru ca Liga I să se poate relua este ca echipele să reia pregătirile atunci când autorităţile vor permite în locuri în care izolarea să fie totală. Poli este descoperită la acest capitol, camerele de sub tribunele stadionului “Emil Alexandrescu” nereuşind, din punct de vedere numeric şi al confortului, să ofere posibilitatea efectuării unui cantonament de lungă durată pentru întreaga echipă.

Comentarii