FOTO: Doi cunoscuţi istorici, făcuţi cetăţeni de onoare ai municipiului Iași

marți, 09 octombrie 2018, 01:57
3 MIN
 FOTO: Doi cunoscuţi istorici, făcuţi cetăţeni de onoare ai municipiului Iași

Evenimentul la care au primit cei doi distincţiile a fost organizat de Colegiul „Mihai Eminescu“, la festivitatea de deschidere a manifestărilor fiind prezenţi aproape 40 de directori de la licee centenare din întreaga ţară.

Profesorii universitari Gheorghe Iacob şi Ion Agrigoroaiei, de la Facultatea de Istorie, Universitatea „Al.I. Cuza“, au primit la finalul săptămânii trecute titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi în cadrul unui eveniment care s-a desfăşurat la Primăria Municipiului Iaşi. Decernarea celor două titluri s-a desfăşurat în cadrul evenimentului „Colegii centenare la ceas aniversar“, organizat de Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Iaşi. Profesorii şi istoricii Ion Agrigoroaiei şi Gheorghe Iacob au primit acest titlu datorită activităţii academice derulate în întreaga lor carieră.

Un punct de interes l-a reprezentat şi volumul despre Colegiul Naţional „Costache Negruzzi“, apărut în 1995, care tratează istoria colegiului de acum 100 de ani, perioadă în care a fost liceu internat.

„Astăzi, fiind Ziua Educaţiei, aduc un omagiu învăţătorilor şi profesorilor care s-au jertfit în Marele Război, ca sublocotenenţi, locotenenţi, căpitani – luptând în prima linie – pentru că România să fie întregită“, a declarat prof.dr. Ion Agrigoroaiei la decernarea premiului.

De asemenea, prof.dr. Gheorghe Iacob crede că „Iaşul este cunoscut drept capitală a Unirii românilor, capitală culturală, capitală a spiritului critic, capitală de război şi a rezistenţei până la capăt. Urez Iaşului să devină şi capitală a încrederii, speranţei şi demnităţii naţionale“, după cum a menţionat profesorul universitar.

Hotărârea de acordare a celor două titluri de Cetăţean de Onoare a fost semnată pe 31 august în cadrul unei şedinţe ordinare a Consiliul Local al Primăriei Municipiului Iaşi. Evenimentul organizat de către Colegiul „Mihai Eminescu“ s-a desfăşurat pe 5 şi 6 octombrie, la festivitatea de deschidere a manifestărilor fiind prezenţi aproape 40 de directori de la licee centenare din întreaga ţară. De asemenea, în cadrul evenimentului au fost prezentate o serie de lucrări ale elevilor şi profesorilor, lucrări publicate într-un volum de carte. Aceste lucrări identifică aspectele importante ale istoriei fiecărui colegiu participant, dar şi rezultatele deosebite obţinute de elevi în ultimi ani.

Manifestarea a fost organizată în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar şi Primărie, aceasta făcând parte din calendarul manifestarilor din Programului Centenar.

„Ne-am propus cu acest eveniment, ambiţios spunem noi, care este până în acest moment o noutate în paleta de evenimente dedicate Centenarului, ne-am propus să coagulăm la Iaşi cât mai multe şcoli din ţară, şcoli cu o istorie centenară, şcoli care în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, au participat la evenimentele din acel timp. În acest sens, am luat legătura cu colegii din ţară pentru a trimite fiecare şcoală, impresii, imagini, texte care se referă la acea perioadă“, a specificat Gabriela Săndulescu, director al Colegiului.

Comentarii