FOTO: O casa smart din Romania a fost desemnata printre cele mai frumoase din Europa

vineri, 17 iulie 2020, 20:27
1 MIN
 FOTO: O casa smart din Romania a fost desemnata printre cele mai frumoase din Europa

Casele pe care le vezi in filme exista si in Romania. La Cluj de exemplu, familia Timis a reusit cu ajutorul unor arhitecti sa construiasca o casa smart, low-tech, demna de reviste. 12 arhitecti din Europa au decis ca locuinta merita sa fie pe podium, in 2016, la concursul Baumit din Madrid.

Casa are 290 de metri patrati, iar majoritatea peretilor sunt din sticla. Chiar si asa pastreaza vara racoarea si iarna caldura, datorita modului in care a fost construita. Are iarba pe acoperis si nu lipsesc panourile solare.

"E foarte greu de ajuns pe varful casei, de obicei, dar la noi este posibil si asa ceva pentru ca am ales un acoperis inierbat, un acoperis plat. Pe timp de iarna pastreaza bine caldura", explica Minodora Timis, proprietara casei.

In ce categorie ar putea fi integrata constructia?

"Daca ar fi sa o integram intr-o categorie, e un soi de smart low-tech. Desi e o antiteza intre termeni, descrie foarte bine ce se intampla aici", spune arhitectul Catalin Trandafir. 

Cat costa, insa, un asemenea imobil? Ei bine, pretul pe metrul patrat este sub cel al unui apartament din Capitala.

"Fara sa fie un calcul extrem de riguros, costurile au ajuns cu tot, undeva la 900 de euro pe metru patrat construit", a declarat Gavrila Timis.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii