Construcţii ilegale de ani de zile în buricul târgului, sub nasul autorităţilor şi cu concursul acestora

(FOTO) Stăpânul Cubului îşi face de cap în centrul Iaşului. Ghici cine îi păzeşte spatele?

miercuri, 16 mai 2018, 01:50
5 MIN
 (FOTO) Stăpânul Cubului îşi face de cap în centrul Iaşului. Ghici cine îi păzeşte spatele?

O construcţie ilegală a fost ridicată de mai bine doi ani, în buricul târgului, sub nasul autorităţilor, dar şi cu concursul acestora. Pe bd. Ştefan cel Mare, lângă Cub, s-a redeschis recent o terasă cu specific grecesc: Theos Greek Taverna. Încă din 2016, Primăria a constatat că acea construcţie încalcă legea, dar, culmea, a încasat chirie pe terenul terasei. 

Situaţia de la Cub este însă şi mai complicată: proprietarul continuă să dispună, în subsol, de un alt spaţiu, dar în cazul căruia contractul de concesiune cu Primăria a încetat din 2015. Nu în ultimul rând, există suspiciunea că în zona spaţiilor de la Cub, controlate de acelaşi afacerist, s-au făcut lucrări neautorizate, zona fiind protejată. Pe zidul din spatele Cubului se pot vedea cu ochiul liber intervenţii: ferestre decorative amplasate pe zid şi o împrejmuire parţială cu un gărduţ de fier. Direcţia de cultură a confirmat ieri că nu a dat niciodată aviz în zonă. Probabil deloc întâmplător despre patron se spune în târg că e cumătrul primarului.

Proprietarul terasei greceşti de la Cub Theos Greek Taverna este Iulian Coman, care controlează activităţile din spaţiile de la cub prin trei firme: Euromedical Provider SRL, Beer Garden Junior SRL şi New Product SRL. Culmea, primele două firme figurează, pe anul 2017, cu zero angajaţi, dar cu o cifră de afaceri cumulată de aproape un milion de euro. În cazul celeilalte firme, nu sunt încă disponibile cifre pe 2017, dar, în perioada 2014 – 2016, societatea avea tot zero angajaţi, iar cifra de afaceri din 2016 a depăşit un sfert de milion de euro. În perioada 2016 – 2017, firmele lui Coman au luat mai multe amenzi de la autorităţi pentru nereguli în funcţionarea teraselor de la cub, dar cuantumul acestora este modic: circa 0,27% din cifra de afaceri cumulată a celor două firme ce au date financiare disponbile pe 2017. Între timp, situaţia de la Cub a intrat şi în atenţia Serviciului de Investigaţii Criminale, în urma unei sesizări, după cum ne-au confirmat ieri oficiali ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

Terasa grecească funcţionează fără aviz

În prezent, terasa grecească este funcţională, dar Primăria nu a eliberat niciun aviz. „Nu există cereri pe 2018 şi, deci, nici aprobare de la comisie“, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga. În schimb, Coman susţine contrariul. „Cei de la Primărie, în primul rând, să-şi intabuleze spaţiile şi după aia să vorbească. S-au depus actele şi le vor da; dacă nu se mişcă, eu ce problemă am? Eu am depus actele la timp. Eu funcţionez, dar plătesc pentru că funcţionez“, a spus Coman, amintind de faptul că societăţile sale achită chirie pentru un teren la subsol (aferent Curţii Berarilor) şi pentru un teren suprateran, lângă Cub (aferent terasei greceşti). „Euromedical Provider a achitat suma de 35.868,4 lei pentru suprafaţa de 170 mp pentru perioada 15 mai – 30 septembrie 2017“, a susţinut Buraga. Însă proprietarul teraselor spune că, de fapt, chiria ar fi de 18.000 lei/lună în fiecare sezon estival pentru ambele terenuri. În ceea ce priveşte eliberarea unei autorizaţii de construire, municipalitatea consideră că aceasta era necesară pentru terasă.

„Precizăm că spaţiul de la Cub necesită autorizare potrivit Legii 50/1991 (aşa cum reiese şi din certificatul de urbanism 2.537/12.08.2016). De altfel, Poliţia Locală a amendat societatea prin procesul verbal 834/28.07.2016 pentru lipsa autorizaţiei de construire“, a susţinut Buraga. Actul urbanistic la care face referire acesta a vizat intrarea în legalitate a construcţiei, la solicitarea proprietarului terasei, în urma controlului Poliţiei Locale, dar tot Primăria a decis atunci că nu se poate intra în legalitate întrucât „contravine prevederilor Legii 350/2001“. „Direcţia de cultură nu a dat niciodată un aviz pentru lucrări în zona Cubului“, a spus ieri Virgil Băbîi, şeful Direcţiei de cultură, în condiţiile în care zona de construire este una protejată. Poliţia Locală l-a înştiinţat pe Coman la începutul lunii mai 2018 să prezinte documentele în baza cărora a început reamenajarea teraselor, atât la Curtea Berarilor (unde inclusiv ieri erau lucrări pentru amenajarea unei pergole), cât şi la localul grecesc. „Dacă nu se va prezenta, vom trimite toată documentaţia la Serviciul de Investigaţii Criminale, pentru că acolo e zonă protejată“, a spus Daniel Ungureanu, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale. În schimb, Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), a precizat ieri că există deja în lucru la SIC o cercetare privind spaţiile de la Cub în baza unei sesizări primite la IPJ.

„Terasa e mobilier stradal“

În replică, proprietarul teraselor spune că nu are nevoie de autorizaţie, deşi, în august 2016, prin intermediul firmei sale (Euromedical) a încercat să intre în legalitate. „Noi nu am făcut fundaţie, nu am turnat betoane, nu am făcut cofraje, nu am făcut construcţii: ăla e mobilier stradal. Dacă o luăm de acolo cu macaraua şi o plimbăm, nu se întâmplă nimic. Dacă ei nu ne dau avizul, ne vom judeca şi pentru acest lucru, pentru că noi am făcut o investiţie cu acordul lor (Primăria, n.r.). Au fost partenerii noştri, am plătit chirie. În momentul în care tu plăteşti chirie şi vii să spui că nu trebuia să faci, atunci de ce l-ai mai închiriat?“, a menţionat Iulian Coman. În schimb, oficialii Primăriei se limitează să spună că au „notificat“ proprietarul să desfiinţeze terasa. În ceea ce priveşte lucrările asupra zidului din spatele Cubului, în zona de subsol, Coman susţine că nu au fost intervenţii deşi acestea pot fi constatate cu ochiul liber. „Nu ne-am atins de ziduri, ci, mai mult, le-am îngrijit şi le-am dat cu aspiratorul, şi am scos tot mucegaiul din ele“, a susţinut afaceristul. Despre contractul de concesiune pentru alt spaţiu din zona Cubului, Coman a subliniat că există, în prezent, un dosar pe rolul Judecătoriei Iaşi, având în vedere şi investiţiile pe care afaceristul le-a făcut în imobil. „Pur şi simplu, îmi pare rău că am făcut această investiţie, iar primul lucru pe care vreau să-l fac este să plec din ţara asta. O să scap de toate astea, o să le vând, o să le predau, că nu mai vreau“, a precizat Coman.

În mediul politic, circulă informaţia că acesta ar fi cumătru al primarului Mihai Chirica, după ce ultimul i-ar fi botezat un copil acum câţiva ani. „Nu am nicio legătură cu domnul primar Chirica. Nu mi-a botezat niciun copil, a fost pur şi simplu la o petrecere timp de jumătate de oră, nu a botezat pe nimeni“, a susţinut Coman. Primarul nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri. 

Comentarii