FOTO: UMF a lansat un modern centru de simulări. Proiect de peste 6 milioane de euro

joi, 03 septembrie 2020, 01:58
2 MIN
 FOTO: UMF a lansat un modern centru de simulări. Proiect de peste 6 milioane de euro

În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc ieri, în Aula Centrului de Simulare „Prof. Dr. Cristian Dragomir”, prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, Vasile Asandei, directorul ADR Nord-Est, şi Cristian Zamă, director Direcţia Organism Intermediar POR, au inaugurat proiectul „Investiţii în infrastructura de învăţământ din cadrul UMF Iaşi – Centrul de Simulare”. Acesta a fost semnat săptămâna trecută de către rector şi directorul general al ADR Nord-Est.

„Suntem mulţumiţi şi încântaţi că Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est ne-a direcţionat paşii pentru a putea câştiga acest proiect. Finanţarea ne permite să recuperăm cea mai mare parte din suma investită în acest centru de simulare, respectiv 18.161.332,12 lei, ceea ce înseamnă 3,7 milioane de euro, din investiţia totală de 32.897.092,49 lei, adică 6,7 milioane de euro. În acest moment, partea de infrastructură este finanţată complet, iar partea de dotare este parţial finanţată, ne aflăm în plin proces de achiziţionare a echipamentelor”, a declarat rectorul Viorel Scripcariu.

Acesta a precizat că segmentul de Terapie Intensivă este dotat în proporţie 90% deja prin achiziţionarea echipamentelor dintr-un alt proiect.

„Proiectul include simularea pe manechine, virtuală – pe echipamente şi un al treilea segment – simulare tip Pacient Standardizat, care se va desfăşura în corpul de clădire Nicolae Leon”, a explicat rectorul. Vasile Asandei, directorul ADR Nord-Est, a subliniat faptul că UMF este un partener valoros, cu proiecte importante, de impact, unele deja realizate, altele în curs de implementare.

Centrul de Simulare se află pe strada Mihail Kogălniceanu, iar universitate ar vrea să îl deschidă acest an sau la începutul anului viitor, după ce va finaliza achiziţia de echipamente de simulare, de câteva milioane de euro, aflată defalcat în procedură de atribuire.

Conform fişei proiectului, fiecare disciplină va fi dotată cu simulatoare specifice pentru dezvoltarea abilităţilor de bază sau avansate, simulatoare hibride sau de înaltă fidelitate, simulatoare tip VR, haptice, platforme software virtuale, simulatoare tip manechin, interactive, controlate wireles. În prezent, laboratorul ATI este deja pregătit din punct de vedere al dotărilor să îşi înceapă activitatea.

Comentarii