Fudulie cu moţ şi „injective”

luni, 18 martie 2019, 02:50
1 MIN
 Fudulie cu moţ şi „injective”

Dacă la următoarele alegeri (europarlamentarele din mai) prezenţa la vot va fi tot una mică, ştirea cu prostia crescândă a oamenilor îşi va găsi încă o dovadă.

Zilele trecute, aflând că a mai deraiat un tren (al treilea doar luna asta!), mi-am amintit de poezia lui Coşbuc "Iarna pe uliţă". Şi am adaptat eu niţel prima strofă care merge la fix ca motto:

A-nceput de-acum să cadă/ Câte-un tren, acum a stat,/ Proştii s-au mai răzbunat/ Spre apus, dar stau grămadă/ Peste stat.

Din când în când, în Dilema veche se reia un articol de-acum 10, 15 sau 20 de ani, evident, îndeobşte pentru a oferi o oglindă a prezentului. Aşa a făcut şi Andrei Pleşu în cel mai recent număr (14-20.03.19, "Mineriada de hîrtie", apărut prima dată în 1999). Citind textul, realizezi că în cei 20 de ani care s-au scurs, la nivel de politică nu s-a schimbat mare lucru, doar unele nume au dispărut: "Vom putea construi o Românie nouă şi curată. Cu Vadim Tudor vicepreşedinte al Senatului şi, poate, preşedinte, cu Ilie Merce parlamentar, cu Pleşiţă invitat la televiziune ca expert în democraţie, cu şmecheri prosperi, lepre obraznice şi hoţi veseli. Tot soiul de frustrări şi resentimente, tot soiul de antipatii şi răfuieli private sînt ambalate în vestmîntul nobil al campaniei pentru «adevăr». Uneori, cîntărind calibrul noilor activişti, am impresia că asist la o cruciadă a repetenţilor, bucuroşi că au prins, în sfîrşit, un moment prielnic pentru a da de pămînt cu «tocilarii»."

Şmecheri prosperi, lepre obraznice şi hoţi veseli. Cruciada repetenţilor. Sintagme care descriu cât se poate de potrivit şi compunerea potentaţilor actuali. Mai trebuie spus cine sunt şmecherii, leprele şi hoţii? Nici vorbă. Îi ştim cu toţii. Mă rog, majoritatea dintre noi. Trist e că nu toţi care-i ştiu sunt dispuşi să li se opună hotărât şi fără rest. Aşa au tot scăpat şi aşa speră să scape şi acum: prin autovictimizare, clamând din postura de guvernanţi şi deţinători ai puterii că n-au puterea, prin tupeu din greu şi obrăznicie fudulă, prin fuga constantă de orice responsabilitate etc. etc. De vină sunt mereu alţii, nu? Tot tacâmul ce compune politicianul ori activistul pesedist aflat în căutarea unei noi "epoci de aur", dar sub alt Conducător. Sau cârmaci. Sau cârpaci de vorbe-n răspăr cu realitatea factuală. Care ştie să fie şi şmecher, şi obraznic, şi ’oţ (ce-i drept, nu prea vesel în ultima vreme): "Ei fac circ, noi facem autostrăzi!", a clamat vineri liderul PSDragnea. Câte ipocrizie, câtă demagogie, câtă nesimţire poţi să ai să declari aşa ceva în gura mare?

Poate că unii s-or mira de unde mai am resurse să mă mai mir de atâta nesimţire fudulă. Mda, nici eu nu ştiu. Oricum, un lucru e cert: aproape că nici nu mai faci faţă avalanşei de prostie agresivă, de tupeu ordinar, de nesimţire fudulă cu moţ. Nu trece zi să nu ai parte de încă o mârlănie scăpată vesel pe gură. Cum a fost cea a ministrului Finanţelor de săptămâna trecută, când s-a discutat pe repede înainte bugetul retrimis de Iohannis în Comisia de Finanţe din Senat. Vine el, Orlando cel Frumos şi Deştept Nevoie Mare şi-l face pe senatorul PNL Florin Cîţu urât şi prost: "Eşti frumos! Chiparosule! După ce că eşti urât, mai eşti şi prost!". Asta într-o discuţie despre buget şi finanţele ţării! Şi pentru că era ceva hărmălaie în Comisie, Orlando ţine să-şi repete aprecierea: "Ai auzit? Cîţule, după ce că eşti urât, eşti şi prost!".

Dar, de, cunoaştem cu toţii vorba asta veche: prostul până nu-i fudul, parcă nu e prost destul. Şi ca să-şi ilustreze până la capăt deşteptăciunea, finanţistul cel frumos, chestionat la o televiziune de curte despre ieşirea sa de Ferentari, şi-a explicat-o invocând un schimb de… "injective". Şi uite aşa, insul a căzut din lacul narcisismului fudul în puţul agramat al Vioricăi, al şefei sale formale.

Că veni vorba de prostie: iaca, o ştire tot de zilele trecute ne anunţa că nişte cercetători (diverşi, din mai multe ţări) au ajuns la concluzia că oamenii devin tot mai proşti. Scade constant IQ-ul. Eu unul aş face aici o împărţire între prostia nativă şi prostia dobândită. Iar ceva îmi spune că de crescut creşte prostia dobândită. De ce? Pentru că în epoca Google, oamenii cu IQ decent ajung să se creadă tot mai… deştepţi. Exemplul îl avem mai sus, cu Orlando cel Frumos şi Deştept.

În fine, închei cu o ştire Euronews din 9 martie, care ne anunţa că tot guvernul Finlandei a demisionat "în urma eşecului reformelor din sănătate". Haoleu! Nişte fraieri, frate! Cred că s-au prăpădit de râs alde Dragnea, Dăncilă, Teodorovici Nechiparosul şi Vâlcov! Cum să demisionezi dintr-atâta lucru? Iete-na, le-au eşuat reformele din sănătate! Mare scofală. Ce, n-ai gură să spui că de vină sunt UE, Soros, Opoziţia, preşedintele (Sauli Niinistö), multinaţionalele farmaceutice şi cine s-o mai nimeri?

P.S. Dacă la următoarele alegeri (europarlamentarele din mai) prezenţa la vot va fi tot una mică, ştirea cu prostia crescândă a oamenilor îşi va găsi încă o dovadă.

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii