GALERIE FOTO – Ieşenii au umplut Piaţa Palatului de Ziua Naţională

joi, 02 decembrie 2021, 02:50
2 MIN
 GALERIE FOTO – Ieşenii au umplut Piaţa Palatului de Ziua Naţională

Neaşteptat de mulţi ieşeni la manifestările de ieri din centrul Iaşului, de Ziua Naţională. Vremea frumoasă, deşi destul de rece, a făcut ca numărul participanţilor să fie mai mare de 5.000. Piaţa Palatului a început să se umple încă de la ora 10. Ceremonia oficială era programată la 11, iar traficul rutier pe străzile Anastasie Panu şi Palat fusese oprit încă de la ora 9.

Vezi mai multe imagini de la parada dedicata zilei de 1 Decembriei aici, aici si aici

Dotaţi cu steaguri şi steguleţe tricolore, purtând măşti de protecţie în majoritate covârşitoare, ieşenii au umplut trotuarele din dreptul casei Dosoftei până la vale, pe Palat. Spre deosebire de ceremonia foarte restrânsă de anul trecut, care a avut loc la statuia Regelui Ferdinand de pe Pietonal, cea de ieri a fost organizată perfect şi a mers precis aşa cum a fost programată: a început la 11 şi s-a încheiat la 12 fix.

După intonarea Imnului de Stat, urmată de săvârşirea serviciilor religioase de către PS Nichifor Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşului, şi de PS Iosif Păuleţ, episcop catolic de Iaşi, au venit discursurile prefectului, al preşedintelul Consiliului Judeţean şi al primarului. Dincolo de îndemnurile la unitate, la rememorarea evenimentului de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, la cinstirea înaintaşilor etc. ale vorbitorilor, asistenţa şi-a pierdut răbdarea.

Cei mici nu-şi mai găseau locul, iar dinspre cei mari venea un murmur în creştere. De altfel, alocuţiunile oficialilor s-au făcut auzite clar doar în apropierea micii scene oficiale. Staţia de sonorizare, de mult mai mică putere decât cea prin care Ceauşescu cuvânta odinioară ore în şir pentru tot oraşul în vizitele de lucru la Iaşi, s-a încăpăţânat să se mai şi întrerupă din când în când.

Dar asta nu i-a afectat în vreun fel pe ieşeni. După discursuri, şefii oraşului şi judeţului, însoţiţi de invitaţi din Republica Moldova şi din Ucraina (Cernăuţi), au depus coroane de flori la statuia lui Ştefan cel Mare. Printre acestea, şi una din partea Parlamentului României, care, alături de mesajul primului ministru citit de prefect, au fost singurele semne trimise de la Bucureşti la Iaşi cu prilejul acestei Zile Naţionale.

Defilarea restrânsă – a trupelor militare, a forţelor de intervenţie şi a gărzii de onoare, fără niciun fel de tehnică – a captat atenţia tuturor: ieşenii parcă ar fi vrut să-i atingă pe cei din şirurile disciplinate şi în piaţă au răsunat aplauze la trecerea trupelor. Imediat după încheierea defilării şi a întregii ceremonii, ieşenii au ocupat Piaţa Palatului pentru scurt timp, deşi nu a urmat niciun spectacol folcloric ca în alte dăţi, iar vinul fiert era disponibil doar la Târgul de Crăciun amenajat pe Pietonal.

Comentarii