Gelozia maladivă l-a băgat 5 ani la zdup pe un bătrân de 80 de ani. Şi-a atacat fiul pe care-l bănuia că trăieşte cu mama lui

joi, 27 octombrie 2022, 01:50
5 MIN
 Gelozia maladivă l-a băgat 5 ani la zdup pe un bătrân de 80 de ani. Şi-a atacat fiul pe care-l bănuia că trăieşte cu mama lui

Gelozia l-a trimis la puşcărie pe un bătrân de 80 de ani, care va trebui să-şi petreacă următorii 5 ani după gratii. Bătrânul a fost condamant pentru tentativă de omor asupra unui membru al familiei. Iar cel pe care l-a atacat cu o secure, în timp ce dormea, era propriul fiu, pe care bătrânul îl suspecta că ar întreţine relaţii intime cu mama lui – adică tocmai cu femeia alături de care bătrânul şi-a petrecut ultimii 65 de ani.

Pe 14 ianuarie, lucrătorii Secţiei 2 Poliţie Rurală Ciurea au fost sesizaţi prin apel la 112 cu privire la faptul că în seara respectivă, în jurul orei 19.30, un bărbat în vârstă de aproximativ 40 de ani fusese grav rănit cu o secure. Victima suferise mai multe răni, avea tăieturi pe faţă şi îi fusese spart osul frontal al craniului.

Dormea când a fost atacat cu securea şi, buimac de somn şi de alcoolul băut înainte de culcare, cu sângele curgând abundent din răni, s-a refugiat în casa unei rude, de unde a cerut ajutor. A fost dus la spital şi, deşi medicii au spus că viaţa nu i-a fost pusă în pericol, au fost necesare 20-25 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.

“Consider că aveam relaţii bune cu băiatul, eu în gradina mea, el în grădina lui, nu aveam treabă unul cu celălalt, mai ziceau eu, mai zicea el câte ceva, mai tăceam unul sau celălalt (…) Soţia mea mergea la o fiică de-a noastră când ne certam, gândea ea aşa, că am să o bat, însă suntem căsătoriţi de 65 de ani. Ne-am mai „hărţuit” din vorbe, însă nu am lovit-o niciodată pe soţia mea”, le-a spus anchetatorilor Vasile Leonte.

Scandal pe fondul băuturii

“Consider că eram în conflict cu tatăl meu, ne înjuram reciproc, în condiţiile în care de multe ori, după ce consuma băuturi alcoolice, acesta îmi reproşa relaţia pe care aş fi avut-o cu mama mea. De multe ori l-am lăsat să caute prin casă, să vadă că mama nu este acolo”, a spus la rândul său fiul, atunci cînd a fost să dea declaraţii în calitate de victimă.

Bătrânul a ajuns în arestul poliţiei, pentru tentativă de omor asupra unui membru al familiei, faptă pedepsită de Codul Penal cu până la 12 ani şi 6 luni de închisoare. Vasile Leonte nu avea antecedente penale şi, deşi îşi ameninţa adeseori soţia sau copiii, niciodată nu i-a lovit. Însă, din cauza geloziei, soţia, care i-a fost alături încă din adolescenţă, plecase de câteva săptămâni de acasă şi locuia la o fiică.

Apropiaţii familiei spun că fiul de 40 de ani nu a fost primul copil suspectat de bătrân că şi-ar fi sedus mama. Un alt băiat, care între timp a murit, ar fi suportat aceleaşi acuzaţii. Dar Vasile a oferit pe parcursul anchetei o altă variantă a celor întâmplate. În timpul cercetării judecătoreşti, bătrânul a povestit că era singur acasă, îşi încălzea nişte apă, ca să se spele, şi mai bea din când în când câte un pahar de vin.

Atmosfera paşnică ar fi fost întreruptă brusc când fiu său, Petru, a dat buzna în casă, cu un băţ în mână.

“Ne-am luat la gâlceavă, ne-am prins unul pe celălalt de mâini şi, la un moment dat, am văzut amândoi, în apropiere, o securice, cu care tocam la vite, pe care am prins-o amândoi cu mâinile, trăgând de ea, atât eu, cât şi persoana vătămată. Am reacţionat aşa deoarece ne era frică să nu fim loviţi. Trăgând amândoi de acea secure, persoana vătămată s-a zgâriat în zona capului, după care a luat securea şi a mers la locuinţa sa”, a declarat bătrânul.

Lovit de trei ori în cap cu securea

Însă atât declaraţiile victimei şi ale martorilor, cât şi expertiza medico-legală, îl contrazic pe bătrân şi spun că a fost vorba, fără discuţie, de o tentativă de omor.

“Faptul că acele leziuni sunt tăiate, despicate, că s-a produs fractura tăbliei externe a osului frontal, exclud o „zgârietură” realizată în timp ce se trage de o secure, de două persoane, dar şi folosirea unui bâţ cu care persoana vătămată ar fi fost lovită în zona capului, pe la spate. Acest leziuni presupun o lovire activă, puternică, în condiţiile în care s-a produs fractura osului frontal”, au reţinut judecătorii din raportul medicilor care au examinat victima.

La rândul său, fiul suspectat de incest a declarat că fusese “la pădure, la tăiat haraci. Am consumat băuturi alcoolice şi am mers la domiciliul meu in jurul orei 17. Am făcut focul şi m-am culcat, intenţionând sa dorm două ore, după care să merg la fratele meu sa dorm peste noapte”.

Nu îşi făcuse încă somnul de două ore când, „în jurul orei 18.30 sau 19.00 maxim, pe când dormeam, am fost lovit în cap de trei ori cu securea, cu tăişul, de către tatăl meu, care era în faţa patului. L-am văzut pe acesta. L-am împins pentru a scăpa şi am fugit la fratele meu. Imediat după m-a lovit m-a întrebat unde este mama. Îmi reproşa că aş întreţine relaţii intime cu mama mea. Până în vara anului trecut, inculpatul a fost un om de nota 10, însă apoi lucrurile s-au schimbat. Din cauza lui, mama stătea la sora mea”.

Cu toate acestea, fiul consideră că tatăl său a comis o greşeală omenească, ce poate fi pusă doar pe seama alcoolului. Magistraţii nu au fost însă la fel de înţelegători precum fiul lui Vasile Leonte, şi l-au condamnat pe bătrânul de 80 de ani la 5 ani de închisoare. 

Comentarii