Gerul a umplut spitalele: bolile cronice s-au agravat din cauza temperaturilor scăzute

Medicii îi sfătuiesc pe ieşenii cu astfel de boli să nu ignore simptomele, chiar dacă par a fi de viroză

miercuri, 05 decembrie 2018, 02:50
1 MIN
 Gerul a umplut spitalele: bolile cronice s-au agravat din cauza temperaturilor scăzute

Pacienţii cu afecţiuni cronice aglomerează în această perioadă secţiile spitalelor, fiind vorba despre pacienţi care dezvoltă diferite infecţii respiratorii, atât viroze, cât şi infecţii bacteriene de sezon.

De exemplu, la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ sunt foarte mulţi pacienţi care se află în evidenţele spitalului cu insuficienţă renală sau diabet, care atât din cauza sistemului imunitar slăbit, cât şi din cauza temperaturilor scăzute sunt mult mai expuşi la infecţii de sezon. „Avem o perioadă cu activitate la maximum, fiind una destul de aglomerată, susţinută de întreg personalul medical. De obicei se menţine astfel până după jumătatea lunii decembrie“, a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Recomandarea medicilor este să nu fie ignorate primele simptome, deoarece, chiar dacă infecţia respiratorie debutează ca o răceală obişnuită, pacienţii trebuie să ceară părerea unui medic specialist, curant, pentru că există riscul de a decompensa şi de a merge într-o direcţie nefavorabilă foarte repede. Dacă în cazul persoanelor sănătoase virozele sunt tratate doar cu ceaiuri, hidratare şi repaus la domiciliu, la cei cronici poate fi necesară iniţierea mai rapidă a unui tratament sau reducerea dozelor de medicamente pe care le au prescrise pentru afecţiunea de care suferă. Majoritatea pacienţilor aflaţi în această situaţie sunt vârstnici care ajung la spital cu o stare generală foarte degradată care le poate pune viaţa în pericol. 

 

 

Comentarii