Ghişeu special la Primărie pentru preluarea actelor de urbanism

marți, 15 decembrie 2020, 02:49
2 MIN
 Ghişeu special la Primărie pentru preluarea actelor de urbanism

Primăria Iaşi a înfiinţat, de ieri, un ghişeu special pentru preluarea documentaţiilor în urbanism. În acest sens, zilnic, în intervalul 8.30 – 12.30, la Registratura Primăriei va fi prezent un inspector de specialitate al instituţiei care va verifica conformitatea documentelor înainte de depunerea lor de către un petent.

Scopul municipalităţii este de a reduce din procesul birocratic: în cele mai multe situaţii, acte urbanistice sunt eliberate după perioade lungi de timp, iar una dintre cauze constă în depunerea unor documente incomplete.

Ghişeul special a fost înfiinţat la scurt timp după o interpelare în plenul Consiliului Local (CL) a arhitectului Iulian Nicolau, consilier USR-PLUS şi noul şef al Comisiei de urbanism a CL. Acesta a subliniat, în principal, că serviciile de urbanism trebuie digitalizate astfel încât actele urbanistice să fie eliberate în timp util.

Arhitectul a catalogat demersul Primăriei drept "un pas mic" care nu are nicio legătură cu digitalizarea, dar, în schimb, a apreciat că este "o primă măsură constructivă, în condiţiile de astăzi, şi necesară".

Iulian Nicolau a subliniat că obiectivul municipalităţii trebuie să fie în continuare digitalizarea nu doar a Direcţiei de Arhitectură şi Urbanism, ci şi a altor compartimente ale instituţiei.

În ceea ce priveşte funcţionalitatea ghişeului special, reprezentanţii Primăriei spun că inspectorul de specialitate va verifica fiecare cerere depusă, va asigura suport tehnic, iar documentaţiile complete vor fi preluate ulterior de un angajat al Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni.

Printre altele, primarul Mihai Chirica declara săptămâna trecută că înfiinţarea acestui ghişeu are rolul de a scurta timpul de corespondenţă dintre petent şi municipalitate.

De foarte multe ori, cei care depun solicitări pentru eliberarea de diverse acte urbanistice – în special certificate de urbanism şi autorizaţii de construire – reclamă perioada foarte lungă de timp între momentul înaintării cererii şi eliberării efective a actului. Chiar şi în cazul unui certificat simplu, de informare, timpul de aşteptare se măsoară în luni, nu în zile.

Comentarii