Grădini etajate cu legume în balcon, proiectul unei doctorande de la USAMV

vineri, 28 august 2020, 01:54
2 MIN
 Grădini etajate cu legume în balcon, proiectul unei doctorande de la USAMV

O doctorandă de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” testează mai multe soluţii care pot ajuta în creşterea şi dezvoltarea grădinii de legume din balcon, pe straturi înălţate.

„Aceasta doreşte să ofere soluţii concrete şi practice celor care au suprafeţe de teren foarte mici, cum ar fi cele din jurul caselor sau chiar celor care locuiesc la bloc şi care îşi pot amenaja o grădină de legume pe balcon, pe o suprafaţă de doar un metru pătrat, pe straturi înălţate”, au precizat reprezentanţii USAMV Iaşi. Roxana Hangan-Istrate este inginer horticol cu specializare în peisagistică, actualmente doctorand în cadrul Facultăţii de Horticultură a USAMV Iaşi, şi susţine că cererea pentru grădini de legume este din ce în ce mai mare, de aceea a ales să studieze o serie de posibilităţi de utilizare a unor specii legumicole cu întrebuinţări multiple, în conceptul grădinilor urbane şi periurbane.

Tânăra urmăreşte să demonstreze că lipsa suprafeţelor mari nu este un motiv care să-i oprească pe adepţii unui trai sănătos bazat pe consumarea produselor obţinute din cultivarea legumelor, aceştia putând avea la dispoziţie o grădină de legume pe balcon, în vase sau doar pe o bucată foarte mică de pământ. „Prin acest studiu doresc să evidenţiez faptul că o grădină de legume poate fi şi decorativă, astfel fiind uşor de integrat în amenajarea de ansamblu. Suntem în plin proces de dezvoltare urbană, iar lotizările sunt de mici dimensiuni. Acest lucru ne determină să renunţăm la a crea un spaţiu dedicat cultivării plantelor legumicole pentru consum propriu în stare proaspătă, iar intenţia mea principală este aceea de a demonstra că acest lucru, adică lipsa spaţiului, nu se aplică. Se poate crea o grădină de legume pe balcon, în vase sau jardiniere, sau doar pe o bucăţică de pământ de doar un metru pătrat, iar dacă acest strat este şi înălţat, cu atât mai bine”, a precizat Roxana Hangan-Istrate, doctorand al USAMV Iaşi. Între avantajele formării de straturi, cercetătoarea susţine că se încălzeşte substratul timpuriu, este posibilitatea plantării mai multor plante pe aceeaşi suprafaţă, iar întreţinerea este minimă şi facilă. 

Comentarii