GRAFIC Municipiul Iaşi ar putea ieşi din scenariul galben înaintea Învierii

miercuri, 28 aprilie 2021, 01:58
2 MIN
 GRAFIC Municipiul Iaşi ar putea ieşi din scenariul galben înaintea Învierii

Rata de infectare a scăzut ieri sub 1,5. Dacă tendinţa se menţine, sâmbătă ar putea fi prima zi cu cele mai relaxate restricţii din ultimele două luni

 

Incidenţa raportată ieri pentru municipiul Iaşi a scăzut pentru prima dată în ultimele două luni sub pragul de trecere din regimul verde în cel galben de restricţii. Numărul zilnic mediu de cazuri de îmbolnăvire din ultimele două săptămâni anunţat ieri a fost 1,49 cazuri la 1.000 de locuitori. Municipiul a intrat brusc în regim galben la sfârşitul lunii februarie, când au început să fie luate în calcul focarele de infecţie.

Dacă tendinţa de descreştere va continua, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va decide oficial ridicarea parţială a restricţiilor la sfârşitul săptămânii. De altfel, vineri va expira hotărârea CJSU prin care a fost instituit scenariul galben în municipiul Iaşi (nr. 79/16.04.2021).

Aşadar, dacă rata de infectare se va menţine sub 1,5 cazuri/1.000 locuitori, ieşenii creştini-ortodocşi vor putea sărbători Învierea Domnului în cel mai relaxat regim de restricţii. În noaptea de sâmbătă spre duminică, interdicţiile de circulaţie vor fi anulate complet, iar credincioşii vor putea să asiste la ceremonia religioasă până la final.

Amintim că, la nivel naţional, cu excepţia nopţii de Înviere, interdicţia de circulaţie între orele 22 şi 5 rămâne în vigoare. La fel şi portul măştii, programul redus al magazinelor etc. De la Instituţia Prefectului am aflat că şi credincioşii care vor sărbători Ramadanul, pe 8 mai, vor avea permisiunea să circule şi în timpul nopţii respective.

Dacă, în municipiu, agenţii economici şi populaţia au şanse să resimtă relaxarea restricţiilor încă din această săptămână, instituţiile şcolare vor mai avea de aşteptat până la redeschiderea claselor pentru toţi elevii. Potrivit ordinului emis de miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii la începutul lunii martie, toţi preşcolarii şi elevii pot fi prezenţi fizic la clase acolo unde incidenţa cazuri de îmbolnăvire în localitate este de cel mult 1 la 1.000 de locuitori. Între 1 şi 3 cazuri/1.000 de locuitori, vor veni la ore copiii de la grădiniţă până la ciclul primar inclusiv şi elevii claselor a VIII-a, a XII-a/XIII-a, precum şi cei din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal.

 

Comentarii