Greta Thunberg e îngrijorată de comportarea unor săteni din Moldova

marți, 11 februarie 2020, 08:00
3 MIN

* După cum am mai spus, săptămâna trecută a fost iarnă. Senzaţional, au fost zile de iarnă în plină iarnă, cine s-ar fi aşteptat? Zăpada (chiar multă, pe arii extinse, cum zic meteorologii) a adus schimbări în viaţa românilor, cam aşa:

* Ninsoarea căzută în cartierul Bugetari a albit paltoanele tuturor, stârnind confuzie în rândul celor vârstnici, cu vederea mai slabă; astfel, oamenii de zăpadă făcuţi de copii în parcarea unui supermarket, cu prilejul unui concurs şcolar, au fost confundaţi cu nişte clienţi ieşiţi din magazin ducând fiecare câte o mătură în mână şi o oală pe cap – cumpărate, desigur, la promoţie! Zvonul că sunt mături şi tigăi ieftine s-a răspândit ca gripa, motiv pentru care zeci de mii de localnici au dat năvală; pe locul magazinului prăbuşit din cauza clienţilor se va înălţa, evident, un alt magazin, mai mare.

* Văzând fulgii albi şi pufoşi de nea, mii de copii au ieşit cu săniuţe şi patine ori s-au adunat să se bulgărească şi să clădească din materialul pe care iarna generoasă l-a pus la dispoziţia lor. Unii şi-au făcut din zăpadă cazemate, să se ferească de bulgării celorlalţi, iar alţii au ridicat tot din omăt căsuţe şi castele ca în lumea poveştilor. După puţine ceasuri, acestea au fost demolate de autorităţile locale, pe motiv că fuseseră construite fără autorizaţie. Alţi micuţi au făcut un om de zăpadă chiar în faţa Primăriei, un om cu nasul luuung, din morcov; câţiva trecători l-au pozat cu telefoanele, fiind scandalizaţi de faptul că s-au dat bani să să facă şi să se monteze statuia edilului.

* În Machitori temperaturile au coborât brusc, iar localnicii s-au văzut nevoiţi să stea cu pufoaicele pe ei, în loc să le utilizeze în scopuri mai gustoase, oricât de mult şi-ar fi dorit căldură lăuntrică. Câţiva entuziaşti s-au adunat în magazia unuia dintre ei, unde se afla, învelit cu pături noi şi curate, căzănelul, au închis uşa şi s-au pus pe treabă. A doua zi au fost văzuţi păşind pe uliţă ca Neil Armstrong pe Lună, dar mult mai veseli, în timp ce împrăştiau un atractiv damf de tărie. Consătenii s-au mirat, ştiind că respectivii, cu datorii la bufet, nu mai puteau lua nimic pe caiet; în plus, din curtea celui care avea căzănelul dispăruse peste noapte zăpada. Aşa a fost lansat zvonul că oamenii au obţinut rachiu din omăt şi ţurţuri. Toţi cred asta, mai puţin o babă care i-a văzut pe geam cum vindeau căzănelul unor domni dintr-o localitate învecinată, pe rachiu. Celebra Greta Thunberg e foarte îngrijorată de faptul că rachiul din zăpadă şi gheaţă ar putea contribui la dispariţia gheţarilor şi la încălzirea globală.

Comentarii