Grup familial infracţional: Gruia Stoica, fratele şi tatăl. Milionar condamnat cu executare la Iaşi

sâmbătă, 11 aprilie 2020, 01:58
3 MIN
 Grup familial infracţional: Gruia Stoica, fratele şi tatăl. Milionar condamnat cu executare la Iaşi

Gruia Stoica, afaceristul care deţine grupul feroviar Grampet, a fost condamnat ieri de Tribunalul Iaşi

 

Decizia judecătorului ieşean a fost luată după mai multe amânări, în condiţiile în care apărătorii inculpaţilor a invocat că faptele din dosar apr fi prescrise. Gruia Stoica a fost condamnat pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi spălare de bani, pedeapsa finală fiind de 4 ani de închisoare cu executare. Judecătorii ieşeni au contopit şi o altă condamnare, de 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, pe care Stoica a primit-o de la Curtea Supremă pentru cumpărare de influenţă. În acelaşi dosar, fratele lui Gruia Stoica, Vasile Didilă, a fost condamnat la 3 ani şI 6 luni de închisoare cu executare. Tatăl celor doi, Vasile Răducan, a primit 3 ani de închisoare cu suspendare. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Iaşi. De menţionat că, în timpul procesului, judecătorul a înlăturat principala proba din rechizitoriu, interceptările, deoarece au fost efectuate de SRI. 
 
Care au fost faptele 
 
Stoica, Didilă şI Răducan au fost judecaţi de Tribunal pentru o privatizare dubioasă pe care a instrumentat-o la Paşcani, în 2003. Afaceristul a fost acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, spălare de bani şi evaziune fiscală. DIICOT Iaşi a reţinut în rechizitoriu că, în 2003, SC Grup Feroviar Român SA, deţinută de Stoica, a cumpărat acţiunile societăţii SC Transbordare Vagoane marfă CFR-TVM Iaşi. La acel moment, Vasile Didilă era preşedinte al Consiliului de Administraţie de la firma deţinută de Gruia Stoica. „Preluarea s-a efectuat prin achiziţionarea întregului portofoliu de acţiuni de la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă – CFR Marfă SA“, a arătat DIICOT. Anchetatorii au mai spus că între 2003 şi 2005, cei trei inculpaţi, „bazându-se pe relaţia de rudenie şi încredere reciprocă“, au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, elaborând un plan prin care să diminueze contribuţiile către stat a celor două firme. Astfel, prin intermediul societăţilor, cei trei ar fi rulat mai multe sume de bani creând aparenţa unor relaţii comerciale. „În cadrul grupului infracţional, fiecare dintre cei trei inculpaţi a îndeplinit un anumit rol în circuitele evazioniste şi de spălare a banilor. După achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni al SC Transbordare Vagoane Marfă, inculpaţii Didilă Vasile, Răducan Vasile şi Stoica Gruia au schimbat conducerea societăţii impunând propriile reguli“, au explicat procurorii.
 
Aceştia au mai arătat că în circuitul relaţiilor comerciale fictive ar fi fost introduse şi alte firme, în scopul spălării banilor. Anchetatorii au exemplificat un contract fictiv de subînchiriere vagoane şi unul, tot plăsmuit, de consultanţă. Prejudiciul total s-ar ridica la 8,8 milioane de lei, a mai arătat DIICOT. Prin sentinţa de ieri, Tribunalul a constatat că faptele de evaziune fiscală din dosar s-au prescris. (Ionuţ BENEA)

Comentarii