HARTA – COVID-ul din oraş loveşte cu putere în comunele din preajma Iaşului

marți, 17 noiembrie 2020, 02:50
3 MIN
 HARTA – COVID-ul din oraş loveşte cu putere în comunele din preajma Iaşului

Ciurea e pe primul loc cu 6,32 cazuri la mia de locuitori, urmează Miroslava, Valea Lupului şi Leţcani. Toate aceste comune au o incidenţă mai mare decât municipiul reşedinţă de judeţ. Peste 4 la mie au Holboca, Popricani şi Rediu

 

Odată cu „instalarea” ratei de incidenţă pe judeţ dincolo de pragul critic de 3 cazuri de îmbolnăvire la o mie de locuitori, ratele pe fiecare comunitate cresc constant. Cu excepţia a două comune, toate celelalte în jurul Iaşului au depăşit acest prag. Doar Bârnova se prezintă fără niciun caz înregistrat în ultimele două săptămâni, în timp ce Tomeştiul are mai puţin de un caz confirmat la o mie de locuitori.

Ciurea conduce în acest nedorit clasament, cu o incidenţă de 6,32 la mie. Primarul comunei ne-a precizat că deja spaţiile publice sunt închise – săli şi terenuri de sport, parcurile etc. Sunt şi câteva cazuri de bolnavi de Covid-19 în rândul personalului primăriei locale, dar 75 la sută dintre angajaţi sunt la treabă, ne-a precizat Cătălin Lupu.

Cealaltă mare comună legată de municipiul reşedinţă trecuse şi ea, ieri, de 6 cazuri la mia de locuitori. Aici, administraţia locală funcţionează cu întreg efectivul. „Problema noastră la Miroslava este că mare parte din cazuri sunt «importuri» din Iaşi”, ne-a declarat Cristian Antoniu, consilier al primarului. El bănuieşte că cei care au adus în comună coronavirusul sunt mai ales utilizatorii transportului în comun, care s-au molipsit la locul de muncă.

În Valea Lupului, indicatorul ajunsese ieri la 5,56 cazuri la 1.000 de locuitori. Primarul Liviu Dulgheru a amintit că restricţii mai severe au fost impuse odată cu depăşirea pragului de 3 cazuri. A fost limitat astfel inclusiv accesul credincioşilor în biserici, în raport cu suprafaţa din lăcaşurile de cult.

A patra comună ieşeană care a depăşit pragul de 5 cazuri la 1.000 de locuitori este Leţcani. „Poliţia locală îşi face datoria, verifică respectarea distanţării fizice în magazine, dar şi interdicţia impusă asupra circulaţiei pe timp de noapte”, ne-a declarat primarul Stelian Turcu. El a adăugat că e posibilă carantinarea, dacă rata de infectare va creşte, „dar nu pot să închid drumul european”, a mai spus primarul.

Amintim că incidenţa pe judeţ anunţată ieri a fost de 3,14 cazuri. Municipiul Iaşi a ajuns la 4,83, în timp ce municipiul Paşcani se menţine în zona verde, cu 1,28 de cazuri. Zona verde înseamnă mai puţin de 1,5 cazuri, iar o rată cuprinsă între 1,5 şi 3 cazuri la mia de locuitori reprezintă aşa-numita zonă galbenă. Restricţii care includ trecerea cursurilor şcolare în regim online sunt impuse de la 3 cazuri în sus.

Pe lângă cele patru comune menţionate mai sus, alte trei au înregistrat mai mult de 4 cazuri/1.000 loc. – Holboca, 4,64, Popricani, 4,32, şi Rediu, 4,24. Din judeţ, doar comuna Dolheşti a mai depăşit acest prag. Alte comune aflate în zona roşie, cu peste 3 cazuri de infectare, sunt: Aroneanu, Balş, Drăguşeni, Gropniţa, Probota şi Ungheni. Pe de altă parte, sunt şi comunităţi care nu au consemnat niciun caz de îmbolnăvire în ultimele două săptămâni: Hârlău, Podu Iloaiei, Bârnova, Brăeşti, Butea, Grajduri, Grozeşti, Mironeasa, Şipote şi Tansa. 

 

Comentarii