Hepatită C: Cine va beneficia de terapia interferon-free în următoarea etapă a programului naţional?

miercuri, 04 iulie 2018, 11:00
4 MIN
 Hepatită C: Cine va beneficia de terapia interferon-free în următoarea etapă a programului naţional?

Veşti bune pentru pacienţii cu Hepatită cronică C: se doreşte continuarea şi extinderea programului naţional cu terpie interferon-free, urmând să fie incluşi şi pacienţii cu fibroză 1, 2 şi  3. 

”În ceea ce ce priveşte Hepatita cronică cu virus C la ora actuală putem spune că trece în istorie tratamentul cu Interferon. Se doreşte ca în cele din urmă toţi pacienţii cu fribroză hepatică inclusiv cei cu grad 1, 2 şi 3 să poată beneficia de terapia interferon-free. A apărut deja un  proiect pe site-ul Casei Naţionale de Sănătate pentru ca aceşti pacienţi să poată primi tratamentul acesta o durată mai scurtă şi cu eficienţă foarte bună.  De asemenea trebuie menţionat că în prezent există variante din ce în ce mai simple de tratament interferon-free. Dacă la început erau mai multe tablete de luat, acum se merge pe variante noi  care sunt cu o singură tabletă pe zi pentru anumite cazuri. De asemenea, şi durata s-a scurtat: în loc de 12 săptămâni, terapia durează doar 8 săptămâni. Va fi şi concurenţă pentru că vor  exista 3 variante de produse. Bineînţeles, tipul de medicaţie va fi recomandat după anumite criterii care trebuie luate în consideraţie, dar e foarte bine atunci când există mai multe variante. Ne bucură faptul că se doreşte continuarea acestui program. Presupun că acest lucru se va concretiza undeva în toamnă. Am văzut şi cifre: per total, următoarea etapă a acestui program  îşi propune să includă  în jur de 15.000 de pacienţi. De subliniat faptul că deşi în principiu Hepatita cronică C este o boală tratabilă, din păcate nu este şi o boală prevenibilă. Nu există vaccin. Ca atare de-a lungul timpului vor apărea noi cazuri pentru că rezervorul nu va putea fi eliminat complet. Mai mult decât atât:conform teoriilor prezentate la un congres european de studii ale ficatlui chiar şi pacienţii care au fost trataţi se pot reinfecta cu virusul C. Deci, măsurile de profilaxie tot trebuie respectate. Nu înseamnă că nu ne putem reîmbolnăvi dacă ne-am vindecat de Hepatită C”, a subliniat dr. Mihnea Hurmuzachi, director medical al Spitalului de boli infecţioase Iaşi.  

Hepatita cronică B: boala poate fi ţinută sub control, nu vindecată!

În ceea ce priveşte Hepatita cronică B, situaţia este un pic inversată. Pentru Hepatita B există vaccin, dar nu există încă un tratment care să ducă la vindecare. ”Partea bună este că existenţa vaccinului va duce în timp la apariţia a tot mai puţine cazuri de boală cronică şi de purtători, Vaccinul rămâne baza protecţiei pentru cine nu a avut contact cu virusul B. Orice adult doreşte să se vaccineze trebuie mai întâi să-şi facă analize pentru a afla dacă nu a intrat în contact cu virusul B până în prezent. Dacă nu ai Ag Hbs şi Ac anti Hbs, poţi face vaccinul. Detectarea ag Hbs şi Ac anti Hbs la analize, impune vizita la un medic specialist. Vaccinul oferă protecţie timp de zece ani, după aceatsă perioadă fiind necesară  revaccinarea”, a explicat dr. Mihnea Hurmuzachi. În ceea ce priveşte tratamentul Hepatitei cronice B, prima varinată  este de tratament cu Interferon.  Dacă pacientul nu răspunde la tratamentul cu Interferon, atunci se continuă cu analogi nucleozici de tipul Entekavir, Tenofovil etc. Este o medicaţie care ţine boala pe loc. Aceste medicamente nu au efecte adverse secundare, dar trebuie luate toată viaţa pentru că nu vindecă Hepatita B, ci doar controlează foarte bine boala. O tabletă pe zi, fără nici un efect advers, cu analize perfecte, cu viremie nedectabilă. Chiar dacă nu vindecă boala eu zic că este mult mai bine decât acum 10-15 ani când nu aveam nici o variantă de tratament nici pentru B, nici pentru D”, a punctat  dr. Mihnea Hurmuzachi.

Speranţe de tratament şi pentru pacienţii cu Hepatită B plus D

Acesta a mai adăugat că speranţe apar şi pentru pacienţii cu Hepatită B plus D. Pentru aceştia singura variantă de tratament era doar interfeoronul, dar, din păcate, rezultatele nu sunt îmbucurătoare: maxim 20% dintre pacienţi se vindecă, mortalitatea în rândul celor cu Hepatită B plus D fiind foarte ridicată. ”În prezent se studiază molecule promiţătoare care în cazul acestor pacienţi duc rata de supravieţuire şi de eradicare a infecţiei la 80%. Acestea medicamente vor fi disponibile la finalul unor studii care au trecut de toate etapele preliminare şi se află în etapa de studiu pe pacienţi voluntari. Va fi un astfel de studiu şi la Bucureşti, la Institutul Matei Balş. Chiar dacă tratamentul nu va fi disponibil anul acesta sau anul viitor, adică foarte repede, consider că este o veste foarte bună pentru aceşti pacienţi cu Hepatită B plus D. De cele mai multe ori este vorba de cazuri dramatice, pacienţi tineri care până acum aveau şanse foarte mici de vindecare”, a concluzionat dr. Hurmuzachi.  

 

Comentarii