Homeopatia salvează mustăria

luni, 01 octombrie 2018, 07:00
2 MIN

* E început de octombrie, aşadar strugurii şi-au schimbat forma de agregare; despre aceasta vorbim astăzi cu un specialist, un patron de mustărie:

– Bună ziua, domnul viticultor, vinicultor, nu ştiu cum să vă spun. Merge activitatea?

– Puteţi să-mi spuneţi cum vreţi, că nu mă supăr. Cât despre activitate, zic că se vede că merge. Ce nu se vede, mai bine că nu se vede…

– Ce vreţi să spuneţi? Anume ce nu se vede şi de ce e mai bine că nu se vede?

– De pildă, nu se vede cum tanti Petronela, bioenergeticiana noastră, tratează vinul prin metode homeopatice…

– Cum adică homeopatice? Ce are homeopatia cu mustăria?

– Dacă aveţi măcar noţiuni homeopatice de homeopatie, ca să fac o glumă, ştiţi deja că se pune puţin medicament în multă apă şi boala se vindecă. Aşa şi noi, încercăm puţin vin în multă apă, care să păstreze proprietăţile.

– Tot n-am înţeles cum vine treaba.

– Era poezia aia, despre cea mai bună băutură, apa de izvor, dacă pui o picătură la un kil de vinişor. Ne gândim la sănătatea clientului nostru, stăpânul nostru, să nu se îmbete, că vedeţi şi la ştiri ce se întâmplă când pune omul mâna pe topor, la beţie.

– Adică ce faceţi, mai exact?

– Mai exact, facem pe dos, punem o picătură de vinişor la un kil de apă de izvor. Un izvor local, l-am poreclit "Poiana Robinetului".

– Şi degustătorii, consumatorii, clienţii ăştia, de la mese, se îmbată?

– Cei de la mese nu-s degustători, ci de-a dreptul dezgustători! Sunt deja beţi.

– De la vin homeopatic?

– De la rachiu nehomeopatic. Unii dintre ei stau de habar n-am când, aici i-am găsit când m-am întors din concediu, luna trecută.

– Se bea rachiu, dar aici e, totuşi, mustărie. Aveţi must?

– Must din struguri?

– Păi din ce?

– Din struguri lipseşte momentan, dar dacă vreţi din altceva, facem la comandă.

– Cum adică, "la comandă"?

– Sunteţi curios? Eu zic că mai bine să nu fiţi. Dacă vă spun, poate vi se face rău, aşa că dau un răspuns voalat. Să zicem că, pe când eram tânăr şi idealist, când încă mai credeam în fapte bune şi în grija faţă de semeni, puneam vin de regiune superior, cu apă şi zahăr. Dar, repet, asta se întâmpla demult…

Comentarii