Horodniceanu versus Zămosteanu. O noapte fierbinte, iar azi, un verdict exploziv: liber sau închis?

marți, 04 august 2020, 02:00
3 MIN
 Horodniceanu versus Zămosteanu. O noapte fierbinte, iar azi, un verdict exploziv: liber sau închis?

Se menţine suspansul în dosarul în care omul de afaceri Cristin Zămosteanu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Ieri, un complet de la Curtea de Apel Iaşi a ascultat argumentele acuzării şi apărării. Cei doi judecători au amânat pentru astăzi pronunţarea: rămân sau nu în arest inculpaţii? 

UPDATE, ORA 15.30: Curtea de Apel Iași a menținut măsura arestului preventiv în cazul lui Cristin Zămosteanu și a celor doi angajați. Decizia este definitivă. 
_________________________________________________________________________________________________________________

Omul de afaceri Cristin Zămosteanu şi-a susţinut nevinovăţia şi în faţa Curţii de Apel Iaşi, instanţă care ieri ar fi trebuit să decidă dacă menţine sau nu decizia de arestare emisă de prima instanţă. Judecătorii Adrian Chiriac şi Maricica Mititelu au ascultat şi argumentele prezentate de DIICOT în acest caz, procurorul de caz din dosar, Daniel Horodniceanu, mergând personal în faţa instanţei pentru a-şi susţine acuzaţiile. Potrivit unor surse judiciare, anchetatorul a întârit, în mare, ceea ce a scris şi în referatul de arestare preventivă, din care “Ziarul de Iaşi” a prezentat pasaje, în exclusivitate, zilele trecute. O informaţie-bombă obţinută de ziar o reprezintă faptul că Horodniceanu ar fi spus în faţa instanţei că mai sunt şi alte investigaţii ce l-ar viza pe Zămosteanu, la DIICOT, fără a oferi instanţei foarte multe detalii.

Cititi si: Centrul vechi al Iașului, îngropat în ruine și țigăneală. Cum s-a împotmolit administraţia locală pe o stradă simbol

Conform surselor noastre, ar fi vorba de investigaţii referitoare la deturnare de fonduri europene, însă nicio anchetă despre presupuse fapte ilicite pe linie politico-administrativă nu este exclus a fi în desfăşurare. După ascultarea pledoariilor pro şi contra arestare, cei doi judecători au decis să amâne luarea unei decizii pentru astăzi. E de aşteptat ca spre după-amiază cei doi magistraţi să anunţe dacă admit sau nu contestaţia formulată de apărătorii lui Zămosteanu şi a celor doi angajaţiai săi.

Cititi si: Atenție mare la simptomele mici care anunță COVID! Studii în premieră pe sute de pacienți ieșeni

Potrivit anchetatorilor, omul de afaceri Cristin Zămosteanu, poate cel mai prolific dezvoltator imobiliar din Iaşi, este acuzat de o panoplie de infracţiuni economice legate în primul rând de modul în care şi-ar fi vândut apartamentele. Schema descrisă de DIICOT e simplă: în mod direct sau prin intermediul angajaţilor, Zămosteanu ar fi construit apartamentele “pe firmă”, dar le-ar fi vândut pe persoană fizică, pentru a eluda plata taxelor către stat. Zămosteanu este acuzat, în plus, că ar fi umflat profiturile firmei, prin vânzări la supra-preţ de pe persoană fizică pe firmă, dar şi că ar fi folosit un credit de la Libra Bank în interes personal, prejudiciindu-şi propria firmă. Au fost efectuate 40 de percheziţii pe 28 iulie în acest caz, printre personale vizate fiind şI alţi dezvoltatori imobiliari, dar şi angajaţi ai lui Zămosteanu. În total, sunt 15 inculpaţi în dosar, cu tot cu firma fanion a milionarului, M. Chim.

Cititi si: Primarul Chirica și-a faultat deja contracandidaţii? Le-a furat o săptămână de precampanie

Despre o posibilă extindere a acuzaţiilor din acest dosar se fac menţiuni inclusiv în referatul de arestare întocmit de Daniel Horodniceanu. “Privarea de libertate a inculpaţilor este necesară pentru a asigura buna desfăşurare a procesului penal, în condiţiile în care trebuie finalizată urmărirea penală cu privire la faptele pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de inculpaţi, precum şi finalizarea analizei materialului probatoriu pentru stabilirea noilor limite de responsabilitate infracţională, din noile probatorii rezultând că au fost săvârşite şi alte infracţiuni”, ar fi un pasaj din referat, potrivit unor surse judiciare.

Comentarii