Hyundai Elevate – un 4×4 cu picioare

luni, 14 ianuarie 2019, 11:53
2 MIN
 Hyundai Elevate – un 4×4 cu picioare

Hyundai a prezentat la târgul de tehnologie CES 2019 o maşină capabilă să străbată absolut orice teren, oricât de accidentat ar fi. 

Pentru a obţine această performanţă, Hyundai aproape că a regândit total automobilul: roţile au fost mutate la capătul a patru braţe flexibile, care se pot lungi ori strânge. Elevate are aspectul unui păianjen robotic; nu e foarte arătos, dar este soluţia ideală pentru intervenţia în situaţii de urgenţă, în urma unor calamităţi naturale.
 
Adesea, în cazul unui cutremur sau a unui tsunami, autospecialele echipelor de salvare se opresc la marginea zonei afectate iar paramedicii sunt nevoiţi să meargă pe jos în căutarea răniţilor. Cu Elevate, paramedicii se vor putea deplasa peste dărâmături sau peste obstacolele lăsate în urma lor de viituri, tsunami, etc.
 
Hyundai Elevate se poate dovedi extrem de util şi în cazul ajutorării persoanelor cu dizabilităţi motorii: vehiculul poate facilita accesul în clădiri a căror intrare nu este prevăzută cu rampă pentru scaune cu rotile. Pentru această situaţie e nevoie de o versiune autonomă a maşinii, care se parchează singură după ce îl lasă pe şofer la capătul scărilor şi revine în acelaşi loc atunci când conducătorul părăseşte clădirea.
Acest prototip marchează naşterea unei noi clase auto, pe care o numeşte „Ultimate Mobility Vehicle” / UMV (vehicul cu mobilitate absolută). 
În afară de modul de deplasare tradţional – „Drive”, Hyundai Elevate mai are modul „Walking” (mers), care se mai are trei sub-stiluri diferite: reptilian, mamifer sau omnidirecţional. 

 

 

Comentarii