I-a nimicit pontul dat de o prietenă. Tinereţi distruse de condamnări pentru furturi făcute din teribilism şi lipsă de bani

marți, 27 iunie 2023, 01:50
5 MIN
 I-a nimicit pontul dat de o prietenă. Tinereţi distruse de condamnări pentru furturi făcute din teribilism şi lipsă de bani

Un furt cu repetiţie, în care au fost implicaţi doi minori şi alţi doi prieteni ai acestora, trecuţi de vârsta majoratului, s-a finalizat după aproape cinci ani cu pedepsirea unui singur hoţ. Şi chiar şi acela, a primi o pedeapsă cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii la Consiliul Local Iaşi. Cei patru fuseseră cercetaţi pentru că au furat, în trei nopţi la rând, din casa aceleiaşi persoane, diverse bunuri în valoare de 46.000 de lei, pe care le-au amanetat pe te miri ce. În cazul celor doi minori, faptele s-au prescris, iar al patrulea personaj, cercetat iniţial pentru furt în firmă calificată, s-a împăcat cu victima şi a scăpat de răspunderea penală.

La jumătatea lunii noiembrie 2018, trei tineri din Iaşi, prieteni, se plângeau unul altuia că sunt în criză de bani. În parcul de la Casa Sindicatelor s-au întâlnit cu o fată, care le-a dat soluţia: ştia o casă a cărei proprietară e plecată în străinătate. Casa respectivă, construită pe două niveluri şi împrejmuită cu gard, era nelocuită, iar înăuntru erau bunuri care ar fi putut fi uşor valorificate la un amanet. Casa respectivă era situată foarte aproape ca locuinţa fetei, aşa că aceasta le-a oferit tinerilor toate amănuntele necesare cât şă-şi facă rapid planul de atac.

Cu un autobuz, s-a deplasat la locul respectiv şi, în toiul nopţii, cei doi tineri majori din grup au escaladat gardul, apoi un balcon situat la etajul 1 al imobilului. Au forţat uşa balconului şi au reuşit să pătrundă în interior, de unde au luat un televizor şi o consolă de jocuri de calculator. La un amanet, au luat 500 de lei pentru televizor. Consola însă nu a putut fi amanetată, pentru că nu furaseră şi cablul de alimentare. A durat mai bine de o săptămână până când unul dintre hoţi a reuşit să obţină 170 de lei pentru consolă, la un alt amanet. După “lovitura” din prima seară, fata s-a întors acasă, în vreme ce cei trei tineri au cheltuit banii.

În seara următoare, băieţii aveau din nou nevoie de bani, aşa că au mers din nou la locuinţa victimei. Cu taxiul, de data aceasta. Ajunşi acolo, i-au cerut şoferului să aştepte şi au intrat toţi trei pe geamul unei băi de la parterul imobilului, lăsat intenţionat deschis de noaptea trecută. Un alt televizor şi un sistem audio avea să fie noua marfă de dus la amanet. Declaraţiile lor cu privire la cea de-a doua spargere sunt confuze. Unul dintre suspecţi a susţinut că au amanetat televizorul în acea zi cu suma de 300 lei, altul a zis că televizorul era defect şi nu a fost primit la amanet, astfel că l-au abandonat în spatele casei de amanet, sau că sistemul audio sustras a fost amanetat la aceeaşi casă de amanet la care a fost amanetat televizorul din seara anterioară. Poliţiştii nu au dat de urma obiectelor furate în a doua seară.

Pe 14 noiembrie 2018, pentru a treia oară, suspecţii au mers la locuinţă, au pătruns tot prin geamul băii şi de data aceasta s-au aprovizionat cu 3-4 sticle cu băuturi alcoolice şi o unitate centrală de calculator. Au amanetat unitatea centrală de calculator, au vândut băuturile cu 200 de lei angajatului de la amanet şi au împărţit banii.

Proprietara casei fusese în ţară în septembrie. Atunci a rugat un vecin “să se mai uite la proprietatea sa şi să o anunţe dacă observă nereguli”. La aproximativ două săptămâni după ultima spargere, femeia a fost anunţată telefonic de vecinul ei că o fereastră a locuinţei este deschisă. Femeia şi-a trimis mama şi fratele să facă verificări. Prin telefon, împreună cu familia şi cu anchetatorii, proprietara a făcut inventarul casei şi a constatat că pe lângă cele două televizoare, consola de jocuri, sistemul audio şi un calculator, hoţii o lăsaseră şi fără 2-3 tigăi teflon şi fără veselă de bucătărie (tacâmuri, farfurii, platouri). În plus, mai lipseau o cameră foto şi un monitor.

În casă s-au găsit amprentele unuia dintre suspecţi. Primul televizor furat avea să fie găsit două luni mai târziu la un amanet. Unul dintre suspecţii de vârstă majoră, cercetat pentru toate cele trei furturi, s-a împăcat cu victima şi a scăpat de pedeapsă. Fata – cercetată doar pentru complicitate – şi cel de-al doilea minor – cercetat pentru furturile din a doua şi a treia seară – au scăpat şi ei de pedeapsă. În cazul lor, instanţa a constatat că “termenul de prescripţie a răspunderii penale de 2 ani şi 6 luni, (…) pentru inculpat a început să curgă în data de 13.11.2018 data epuizării infracţiunii continuate şi s-a împlinit la data de 12.05.2021”, „şi cu privire la inculpată (…) a început să curgă în data de 12.11.2018, data consumării infracţiunii şi s-a împlinit la data de 11.05.2021, nemaiexistând niciun caz de întrerupere a acestui termen” şi a dispus încetarea procesului penal al celor doi minori, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.

Singurul făptaş pedepsit, un tânăr care la data producerii faptelor avea 23 de ani, a fost condamnat la o pedeapsă de un an şi trei luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat în formă continuată (trei acte materiale), cu suspendarea pedepsei sub supraveghere timp de doi ani. În plus, va trebuie să facă 70 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Consiliului Local Iaşi, la Direcţia Fond Locativ sau la Direcţia Exploatare Patrimoniu.

În ce priveşte despăgubirile materiale, victima a pretins 1.500 lei pentru distrugerile din locuinţă şi 5.000 de euro, reprezentând contravaloarea bunurilor sustrase din apartament. Instanţa a văzut însă ca suspectul care s-a împăcat cu victima a semnat cu aceasta un document la notariat. Iar potrivit documentului, “inculpatul a achitat integral prejudiciul, în cuantum de 5000 euro”. Raportat la aceste aspecte, instanţa constată că prejudiciul cauzat părţilor civile a fost achitat în totalitate, au concluzionat magistraţii. Victima nu a fost de acord cu soluţia judecătorilor şi a declarat apel, însă Curtea de Apel, aflată în plin protest pentru apărarea drepturilor băneşti, a decis amânarea pentru trei luni a judecăţii în acest caz. “Având în vedere Hotărârea nr. 4 din data de 20.06.2023 a Adunării generale a judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Iaşi, prin care s-a decis exercitarea unei acţiuni de protest care presupune judecarea numai a unor cauze în materie penală, respectiv a celor în care sunt arestaţi preventiv în cauză, a celor de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi şi a cauzelor în care este posibilă intervenirea prescripţiei răspunderii penale, amână cauza şi acordă termen de judecată la data de 25.09.2023”, se arată în hotărârea de luni, 26 iunie, a magistraţilor Curţii de Apel din Iaşi. 

 

 

Comentarii